Političko-sportske nuklearne igre 1Foto: EPA/ HOW HWEE YOUNG

Odavno jedan sportski događaj nije u sebi nosio toliko političkog naboja kao ovogodišnje Zimske olimpijske igre, koje će svečano biti otvorene sutra u Pjongčangu.

Usred nuklearne krize, ZOI deluju kao međučin tokom koga će se na istoj pozornici zajedno pojaviti južnokorejski, severnokorejski i američki lideri. Iako još uvek nije potvrđeno da će doći do zvaničnih razgovora među ključnim akterima, rastu očekivanja da bi ove Igre mogle biti prvi korak ka relaksaciji zategnutih odnosa, mada je malo onih koji veruju da će Kim DŽong Un preko noći promeniti svoju politiku i odustati od balističkog i nuklearnog programa.

Od kada je potvrđeno da će Pjongčang biti domaćin Zimskih igara, postojao je strah u Južnoj Koreji da bi njihov severni sused mogao da ugrozi ceo događaj. Ta bojazan neočekivano je nestala kada je Severna Koreja prošlog meseca iznenada odlučila da učestvuje na ZOI. Na svečanosti otvaranja njeni sportisti pojaviće se pod istom zastavom kao i južnokorejski, dok prema poslednjim informacijama, u delegaciji Severne Koreje, koju će predvoditi Kim DŽong Nam, predsednik parlamenta i protokolarni šef države, naći će se i sestra lidera Kim DŽong Una – Kim Jo DŽong, i to kao jedini član predsedničke porodice koji je ikada posetio Južnu Koreju. Južnokorejski mediji Kim Jo DŽon upoređuju sa Ivankom Tramp, ističući njenu bliskost sa Kim DŽong Unom i značaj koji ima u državnoj politici, što posebno daje na težini gostujućoj delegaciji.

Zapadni mediji prenose da će se severnokorejska delegacija sastati sa predsednikom Južne Koreje Mun DŽaeom, a u vazduhu visi i mogući susret sa potpredsednikom Amerike Majkom Pensom, koji će takođe prisustvovati svečanosti otvaranja. Pens je pre tri dana ostavio otvorenom mogućnost da se sastane sa predstavnicima Severne Koreje rekavši „nisam tražio sastanak, ali videćemo šta će se desiti“. Američki potpredsednik ipak nije propustio ni priliku da bude oštar, pa je tako kazao da je cilj njegovog puta da osigura da severnokorejska propaganda ne može da „otme“ Olimpijske igre, odnosno da ukaže na kršenje ljudskih prava u ovoj zemlji.

U međuvremenu u Južnu Koreju stigla je grupa od preko sto umetnika sa severa koji treba da učestvuju na ceremoniji otvaranja a koji su doputovali brodom, što je zahtevalo privremeno odustajanja od sankcija uspostavljenih protiv Severne Koreje 2010. godine, a što je izazvalo popriličnu debatu na poluostrvu. Slična buka podigla se i povodom mnogo bizarnije dileme – da li severnokorejskim sportistima treba pokloniti Samsungove „Galaxy Note 8“ pametne telefone. Naime, sponzor Igara Samsung donirao je oko 4.000 ovih telefona za sportiste i zvaničnike, međutim kako bi davanje telefona učesnicima iz Severne Koreje moglo da bude protumačeno kao kršenje sankcija, organizatori su odlučili da se posavetuju sa Ujedinjenim nacijama, čije mišljenje će sačekati pre nego što daju skupocene poklone.

I dok su mediji pratili svaki potez na liniji Južna – Severna Koreja, odvijao se još jedan političko-sportski triler. Međunarodni olimpijski komitet (MOK) odbio je zahtev 15 ruskih sportista i trenera da učestvuju na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu, pošto je Sud za sportsku arbitražu (CAS) usvojio njihove žalbe na doživotne zabrane takmičenja zbog sistematskog dopinga. Pomenutih 13 takmičara i dva trenera bili su među 28 Rusa čije su doživotne zabrane suspendovane od strane CAS u četvrtak, međutim to nije bilo dovoljno da im MOK dozvoli da učestvuju na Igrama u Južnoj Koreji. Za predsednika Olimpijskog komiteta Tomasa Baha odluka CAS-a bila je „veoma razočaravajuća i iznenađujuća“, a po svoj prilici radom Suda u Lozani juče su bili razočarani i drugi ruski sportisti koji su se nadali da bi mogli biti oslobođeni suspenziji, a o čijim žalbama Sud juče nije hteo da se izjašnjava pa će definitivno propustiti ZOI. Tako će Rusiju na kraju predstavljati 168 takmičara, oni će nastupati pod neutralnom zastavom i pod nazivom „olimpijci iz Rusije“.

Na ZOI u Južnoj Koreji učestvovaće 92 zemlje koje će predstavljati 2,952 takmičara u 15 disciplina.

Severna Koreja bez šanse za medalju

Dvadeset dvoje sportista iz Severne Koreje učestvovaće na ZOI, među kojima nema favorita za medalju. Većina takmičara učešće nije obezbedila na osnovu sportskih rezultata već zahvaljujući dogovoru između organizatora i predstavnika Severne Koreje. Inače, Severna Koreja do sada je osvojila 56 olimpijskih medalja, među kojima su samo dve došle sa Zimskih igara.

Troškovi prevazišli očekivanja

Ukupni troškovi organizovanja ovogodišnjih Zimskih olimpijskih igara iznose 12.9 milijardi dolara, što je neuporedivo manje u poređenju sa novcem potrošenim za prethodne ZOI u Sočiju 2014 (50 milijardi), ali je ipak trostruko više od procene troškova koju je Južna Koreja napravila 2011. godine. S obzirom da u Pjongčangu živi oko 40,000 ljudi, vlast je posebno zabrinuta zato što će veliki deo novoizgrađane infrastrukture za Igre teško naći praktičnu primenu. Kako objekti ne bi propadali planira se njihova prenamena, pa će tako prostor gde će biti održana svečanost otvaranja postati muzej posvećen Igrama u budućnosti.

Epidemija norovirusa

Oko 1.200 radnika obezbeđenja na Zimskim olimpijskim igrama smešteno je u karantin posle testiranja na noroviruse. Radnici će biti zadržani u svojim sobama dok se ne isključi mogućnost zaraze, pošto je Organizacioni komitet Igara počeo da istražuje pojavu norovirusa, nakon što je 41 radnik obezbeđenja imao dijareju i povraćanje. Zvaničnici istražuju izvore hrane i vode na planinskom objektu u Pjongčangu gde su radnici obezbeđenja boravili, ali i 18 drugih objekata koji se oslanjaju na podzemne vode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari