Poljska i Portugalija plasirali se na Svetsko prvenstvo u Kataru 1Bruno Fernandeš i Ronaldo proslavljaju vodeći gol Portugala. Foto: EPA-EFE

Fudbaleri Poljske i Portugalije plasirali su se na Svetsko prvenstvo u Kataru kroz baraž evropske zone kvalifikacija.

Poljska je u finalu „puta“ B pobedila Švedsku rezultatom 2:0 (0:0), a Portugal je u finalu „puta“ C savladao Severnu Makedoniju takođe sa 2:0 (1:0).

Poslednja reprezentacija iz Evrope koja će se plasirati na Mundijal u Kataru biće poznata nakon što u finalu „puta“ A Vels bude odigrao meč sa boljim iz odloženog duela u kojem se sastaju Škotska i Ukrajina.

Fudbaleri Poljske savladali su Šveđane posle šest uzastopnih poraza u međusobnim duelima, prvi put od avgusta 1991. golovima Levandovskog iz penala u 49. i Zjelinskog u 72. minutu.

Ovim trijumfom Poljska je došla do svog devetog učešća na Mundijalima.

 

Poljska i Portugalija plasirali se na Svetsko prvenstvo u Kataru 2
Poljaci proslavljaju plasman na Mundijal. Foto: EPA-EFE

 

U prvom poluvremenu domaćin je prvi imao šansu da povede preko Levandovskog u 10. minutu, ali je do kraja ovog dela meča Švedska bila mnogo bolji tim i propustila nekoliko prilika za gol.

U poluvremenu selektor Poljske uveo je u igru Krihovijaka, nad kojim je već posle četiri minuta igre u nastavku napravljen penal, iz kojeg je Levandovski postigao vodeći gol.

Kada je u 67. minutu trener gostiju Jane Anderson uveo Entonija Elangu u igru bilo je jasno da su Šveđani spustili gard i da će pokušati da stignu do izjednačenja, ne vodeći puno računa o odbrani.

To su fudbaleri Poljske iskoristili samo pet minuta kasnije i pogotkom Zjelinskog obezbedili pobedu i plasman na šampionat sveta.

Na meču u Portu domaćin je od početka preuzeo igru i stvarao šanse, a došao je u vođstvo u 32. minutu, kada je Ronaldo iskoristio grešku Ristevskog i asistirao Brunu Fernandešu za vodeći gol.

Gosti su u nastavku od početka zaigrali hrabro, pokušavajući da što pre dođu do izjednačenja. Ipak, ostavili su previše prostora u svojoj zadnjoj liniji, pa je posle jednog brzog kontra napada u 65. minutu Žota ubacio loptu u šesnaesterac protivnika, a Bruno Fernandeš volej udarcem postavio konaćan rezultat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari