Ponižena Crvena zvezda kao "bokserska vreća" u Mančesteru 1Foto: Andrija Sokovic/Starsport

Daleko boljoj uvertiri nadali su se crveno-beli pred sutrašnji start u Ligi šampiona (21.00). Siti kao aktuelni šampion Evrope dočekaće grogirane pulene Baraka Bahara.

Mnogo su se u Zvezdi radovali učešću u ovosezonskoj Ligi šampiona. Bili su i uvereni da će im domaće prvenstvo poslužiti kao fina razbibriga i polje na kojem će se „igrati“ drugopozivci međutim početak sezone je takav da se nečemu sličnom nisu nadali ni večeti pesimisti.

Ne samo što je Zvezda izgubila od Voždovca i Čukaričkog i što za TSC-om i Partizanom zaostaje četiri odnosno bod (crno-beli imaju utakmicu manje), već je na Banovom brdu izgledala tako anemično i raštimovano kao da su se na treninzima igrali barjačkinja i trulih kobila.

U Crvenoj zvezdi lošiji start takmičarske godine ne pamte verovatno ni slabiju igru sa timom koji je najskuplja verzija za mandata Zvezdana Terzića kao generalnog direktora kluba.

U smiraj prelaznog roka (što je takođe za analizu) crveno-beli su uložili gotovo 10 miliona evra kako bi angažovali centarfora Endijaea i veznog igrača Hvanga što bi trebalo da je podvedeno pod ukalkulisani rashod od zarade od učešća u Ligi šampiona. Možda od obojice nije očekivan instant doprinos na debiju u crveno-belom dresu ali jeste fudbalski rukopis nešto lepši i otmeniji od onog prosečnog na srpskim terenima.

Kako je samo brzo od opšte euforije ukrašene frazama „najbolji smo, nemamo konkurenciju u Srbiji“ javni diskurs ispunila sintagma „Bahar je ozbiljno polupao lončiće“ što se i može razumeti nakon prikazanog na Banovom brdu.

Meč sa Čukaričkim zamišljen je i kao generalka pred ovosezonski debi u Ligi šampiona i najteže moguće gostovanje Mančester sitiju.

Trebalo je da uz trube i fanfare Aleksandar Dragović i saigrači budu ispraćeni u Englesku na megdan aktuelnom osvajaču Lige šampiona, a umesto toga strah, neverica i osećaj potencijalne bruke vladaju među navijačima Zvezde uoči sutrašnjeg susreta njihovih miljenika u Mančesteru.

Sam Siti i kvalitet ekipe koju predvodi najbolji trener današnjice Pep Gvardiola ne bi trebalo da su tema. Odnos kvaliteta je nalik poređenju jedne seniorske i kadetske selekcije igrača što je i razumljivo ako se sagleda celokupan kontekst i činjenica da je Mančester i ove sezone jedan od glavnih kandidata za osvajanje Lige šampiona.

Ono što jeste problem i to ogroman odnosi se na to da je Barak Bahar pogubio konce i od utiska oštroumnog stratega tokom priprema došao dotle da trenutno deluje da je u njegovoj komunikaciji sa igračima mnogo šumova.

Česte kadrovske promene od starta sezone, traženje dobitne kombinacije u poslednjoj liniji i manevru, kao i neshvatanje samoobmane da Olajnika i Kraso predstavljanju dobitno golgetersku opciju za efekat su imali tumaranje po džombastom terenu na Banovom brdu.

Da stvar bude čudnija, izraelski stručnjak je na uvertiri sutrašnjeg meča promenio i formaciju, zaigrao sa četvoricom u poslednjoj liniji kako bi Ivanića sačuvao defanzivnih zadataka po levoj strani, a Nedeljkoviću smanjio mogućnost da baš zaluta na protivničkoj polovini.

Posle sedam kola i dva doživljena poraza u Superligi postaje jasnije što protivnici olako prepuštaju posed i inicijativu crveno-belima a onda u srednjoj zoni vrebaju grešku i šansu da u tranziciji dođu do gola.

Čukarički je u tom smislu ogolio sve slabosti Zvezde u poslednjoj liniji i manevru, s obzirom na to da je do golova i došao upravo koristeći greške u zabranjenim zonama.

Kako će sutra vezni red crveno-belih funkcionisati na Itihadu kada je na Brdu izgledao tako razvučeno, sporo i nesinhronizovano da je Čukarički prelako, usled iole većeg pritiska, dolazio do poseda i prilika da ugrozi golamana Glazera.

Imaće crveno-beli naspram sebe možda i najbolje tehničare na svetu u ovom trenutku, bez obzira na to što neće igrati povređeni: De Brujne, Kovačić, Stouns i Griliš.

Naravno, biće to utakmica dijametralno suprotna od onoga sa čime se suočavaju crveno-beli u Sueprligi. Zvzeda će biti ta koja će morati da se pomiri sa tim da će posed kontrolisati i to u 75 odsto vremena fudbaleri Mančester sitija a da će srpski velikan pokšavati da do daha dođe nakon mogućih i eventualnih grešaka izabranika Pepa Gvardiole.

Marku Stameniću će se, verovatno, u manevru priključiti Hvang. Reprezentativac Novog Zelanda posebno je bio loš protiv Čukaričkog. Kako vreme prolazi njegovi kvaliteti postaju sve upitniji iako je uprava uverena da 21-godišnji vezni fudbaler ima kvalieta i za Premijer ligu. Nije samo Stamenić upitan već gotovo kompletna ekipa, a naročito oni koji su percipirani tokom leta kao kapitalci. Olajnika se nije video na Banovom brdu, Kangva takođe dok je bezidejnost i nesinhronizovanost bila osnovni utisak.

Zvzeda na Ostrvu nije slavila više od tri decenije, tačnije od onog trijumfa slavne generacije na putu ka osvajanju Kupa šampiona (savladan Glazgov Rendžers). Da stvar bude još teža, poslednji put je gol postigla na tlu Velike Britanije 14. septembra 2000. u remiju sa Lesterom (1:1) kada je strelac bio Milenko Aćimović.

Malo je dakle argumenata za optimizam pred sutrašnji uvodni nastup u trećem učešću u Ligi šampiona u poslednjih sedam godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari