Popravni za Žalgiris i Baskoniju 1Foto: Euroleague.net

Preslišali su CSKA i Fenerbahče Baskoniju i Žalgiris u prvim mečevima plej-ofa, što je negde i bilo očekivano.

Baskijci i Litvanci su se držali sasvim korektno u prvih 20 minuta, a onda jednostavno nisu mogli niti znali kako da izdrže visok ritam konstantnih kandidata, ali i učesnika na Fajnal-foru u poslednjih pet godina. Večeras je na programu, u razmaku od samo 48 sati, drugi meč četvrtfinalne serije, takođe u Moskvi i Istanbulu, gde bi „armejci“ i košarkaši Fenera mogli da naprave možda i kapitalnu prednost u pohodu ka novom učešćem na završnom turniru.

U seriji na tri pobede, po sistemu 2-2-1, važnost drugog meča postaje jasnija ako se u obzir uzme podatak da CSKA i Fenerbahče u regularnom delu takmičenja nijednom nisu vezali dva poraza. Žalgiris jeste pretrpeo debakl (76:43), ali nije ekipa koja je doživela najteži poraz u doigravanju u Evroligi. Sijena je u prvom meču četvrtfinala 2011. poražena od Olimpijakosa rezultatom 89:41, a onda je napravila potpuni preokret i sa tri vezane pobede obezbedila plasman na završnom turniru Evrolige.

– Imali smo 48 sati da promenimo lice i pronađemo ono nešto između nogu. Voleo bih da smo uradili više. Nismo shvatili da je sve bilo podređeno fizičkom kontaktu, protivnik nas je tu nadigrao, a mi nismo pronašli način da im zapretimo. Čestitam Feneru, bili su bolje pripremljeni, bolje organizovani i fizički spremniji. Nismo uspeli da uradimo ništa od onoga što smo hteli – samokritičan je bio Šarunas Jasikevičijus, trener Žalgirisa.

Statistički podatak preciznosti šuta za tri poena sasvim je dovoljan za ilustraciju neravnopravnog odnosa snaga u prvom meču u Moskvi. CSKA je duel završio šutirajući van 6,75 sjajnih 56,5 odsto, dok je Baskonija u datom segmentu imala uspešnost od mizernih 27,6 odsto. Posledično, datih 68 poena na startu plej-ofa drugi je najlošiji učinak Baskonije ove sezone u Evroligi. Puleni Velimira Perasovića samo su na gostovanju Barseloni 21. februara postigli manje (77:67). Baskoniji je ovosezonski prosek u Evroligi 81,4 i kao šesti najbolji napad, večeras bi jednostavno morali da se iskupe u navedenom segmentu, koji je jedan od ključnijih u modernoj košarkaškoj eri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari