Poraz Srbije od Grčke na Kritu 1Foto: FoNet/ FIBA

Košarka reprezentacija Srbije doživela je poraz od Grčke u gostima 70:63 u prvom kolu druge faze kvalifikacija za Svetsko prvenstvo koje se narednog leta održava u Kini.

Na taj način su se Nemačka i Grčka izdvojili na čelu novoformirane grupe L sa maksimalnim učinkom 7/0, a za treće mesto u grupi, koje takođe donosi plasman na planetarno takmičenje, boriće se Srbija, Izrael i Gruzija.

Srbija u ovom „prozoru“ kvalifikacija igra bez Miloša Teodosića, Bobana Marjanovića i Nikole Jokića, pa je i samim tim rezultat, ali i igra „Orlova“, na nivou na koji nas nisu navikli najbolji košarkaši prethodnih godina.

Ipak, naredni meč u ovom „prozoru“ kvalifikacija, u nedelju uveče u Beogradu protiv Estonije, nosi novu mogućnost da se izabranici Saše Đorđevića učvrste na trećem mestu i tako trasiraju sebi put ka Mundobasketu.

Što se tiče večerašnje utakmice, „Orlovi“ nisu odigrali najbolje u napadu, a većina akcija je išla preko Bogdana Bogdanovića i Nemanje Bjelice koji su zbog angažmana u NBA praktično „debitovali“ u dresu reprezentacije u ovim kvalifikacijama i tako još jednom pokazali da je neuigranost najveća mana ovog tima.

Sa druge strane, Grci su lako čitali napade naše selekcije, služio ih je šut za tri poena, a i pokazalo se kao ispravnim to što su nedavno odigrali dve prijateljske utakmice, protiv Francuske i Crne Gore, gde su još i dodatno uvežbali ionako uigrani nacionalni tim koji čine igrači iz evropskih klubova.

I pored rezultatske „klackalice“ u prvom poluvremenu (35:32 za Grčku na velikom odmoru), domaćini su nastavili da igraju srčano na oba kraja terena i prvi put stižu do „plus 12“ početkom poslednje deonice, ali „Orlovi“ izvraćaju seriju i poravnavaju rezultat – 57:57.

Nova serija „Helena“ donosi prednost koju srpski košarkaši više ne mogu da stignu (63:57), pa sem tri minuta „praznog hoda“ u napadu, prave određene propuste i u odbrani koje domaće pred punom dvoranom na Kritu vode do pobede koja im praktično označava plasman i na Svetsko prvenstvo.

Najefikasniji u redovima Srbije bio je Bogdan Bogdanović sa 19, a u pobedničkoj ekipi Nik Kalates sa 15 poena.

Tabela

Nemačka 7/0

Grčka 7/0

Srbija 4/3

Izreal 3/4

Gruzija 3/4

Estonija 2/5

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari