Portugalci prvi put šampioni Evrope u fudbalu 1Foto: Fonet

Fudbaleri Portugala su novi šampioni Evrope. Ekipa Fernanda Santosa, iako podređena u većem delu utakmice u odnosu na domaću Francusku, golom rezerviste Edera u 109. minutu susreta savladala je „trikolore“ (1:0) i donela prvu titulu evropskog prvaka ovoj državi.

Portugalci će ostati upamćeni u istroji kao tim koji je došao do trona nakon samo jedne pobede u regularnom delu od sedam odigranih mečeva na ovom prvenstvu.Kao što je bilo i očekivano, Portugalci su odlučili da prepuste loptu favorizovanom domaćinu, koji je ponovo meč počeo bez defanzivnog veziste Kantea. Na pojačanoj sredini terena u prvom delu meča najviše se isticao Musa Sisoko.

Tamnoputi fudbaler NJukasl junajteda je pravio dosta problema portugalskoj odbrani, u više navrata pokazivao eksplozivnost i veštinu sa loptom, a pravi dar mar u šesnaestercu protivnika učinio je u 34. minutu kada je maestralnim driblingom izbacio Sedrika i šutirao u bliži ugao, ali je Patrisio bio odlično postavljen.

Zajedno sa Pogbom i Matuidijem sprečio je Portugalce da ozbiljnije krenu napred, mada je i sam Santosov tim kriv za to budući da su glavni kreativci u njihov redovima imali problema čak i da primire loptu, pre svega se to odnosi na najmlađeg učesnika u istoriji finala Evropsog prvenstva Renata Sančeza.

Ipak, odbrana selekcije sa Pirineja je dobro parirala protivničkim ofanzivcima, pa su u prvih 45 minuta, osim udarca Sisoka, domaći zapretili još jedino preko Grizmana u desetom minutu kada je odlično reagovao na upućen centaršut i više nego solidnim pokušajem glavom prilično namučio Patrisija.

Najistureniji igrač „trikolora“ Olivije Žiru ima je dva udarca ka golu rivala, ali ni jedan nije bio ni blizu da završi u mreži. Osim fanatičkog navijanja na tribinama i većem posedu lopte domaćih, najveću pažnju u prvom poluvremenu je privukla povreda Ronalda koji se požalio na bol u kolenu nakon duela sa Pajeom. Lekarski tim Portugala je pokušao sve da jedan od najboljih fudbalera današnjice nastavi meč, ali je u 24. minutu brzonogi ofanzivac Reala na nosilima uz suze napustio teren, a umesto njega je ušao Rikardo Kvarežma. Međutim, čini se da su Portugalci mnogo bolje odigrali do kraja poluvremena posle Ronaldovog izlaska. Kvarežma i Nani su pokušavali po desnoj strani, Žoao Marijo i Gereiro po levoj, ali ni blizu pravoj završnici, pa ni okviru gola uz skromne pokušaje Nanija, Adriana Silve i Fontea.

Veliku živost igri Francuza uneo je krilni fudbaler Bajerna Kingsli Koman koji je u 58. minutu ušao umesto nedorečenog Pajea. Iako su portugalski fudbaleri konačno uspeli da uvodnih desetak minuta nastavka nešto duže zadrže loptu u svom posedu, prvu priliku u ovom delu meča imali su domaći. Igrao se 66. minut kada je Koman primio loptu na boku, uputio centaršut posle koga je ponovo bio najsnalažljiviji Grizman koji je šutirao glaavom, ali za razliku od prvog poluvremena lopta je otišla preko gola. Samo šest minuta kasnije, isti fudbaler je lepo kombinovao sa Žiruom, ali je otišao suviše u stranu, pa se potencijalna opasnost po Patrisija izjalovila. Mnogo opasnije po portugalskog golmana bilo je u 75. minuta kada je napadač Arsenala nakon asistencije Komana pokušao, ali Patrisio je ponovo izašao kao pobednik, baš kao i posle razornog udarca Sisoka pet minuta pre kraja meča.

Desetak minuta pre kraja regularnog dela oba trenera su unela osveženje u napadu. U igru su ušli Eder sa jedne, odnosno Žinjak sa druge strane. A upravo je nekadašnji špic Tuluza i Liona, a sada uzdanica u napadu meksičkog Tigresa imao priliku da reši pitanje prvaka Evrope nešto pre poslednjeg zvižduka sudije Klatenburga. Na asistenciju više nego solidnog Evre, robusni napadač je primio loptu, nadmudrio Pepea koji je završio na zemlji kao i njegov sunarodnik Patrisio, ali ovaj put se isprečila stativa pa je meč otišao u produžetke. Jedini šut u okvir gola u regularnom delu Portugalci su imali u 80. minutu kada je u prvi mah bezazlen centaršut Nanija prilično namučio Lorisa odbivši loptu do Kvarežme koji je pokušao atraktivno, ali nedovoljno jako.

Najozbiljniju šansu u prvom produžetku imao je tamnoputi Eder koji je pokušao glavom u 104. minutu nakon kornera, ali se isprečio Loris. Solidna prilika 28-godišnjeg napadača Lila bila je svojevrsan uvod u šok koji je doživela francuska publika na „Sen Deniju“. Igrao se četvrti minut drugog produžetka kada je tamnoputi napadač raspalio loptu sa 25 metara koja je završila u levom uglu Lorisovog gola. Nepuni minut pre toga Gereiro je pogodio prečku iz slobodnog udarca.

Dešan je pokušao da odmah nakon primljenog gola ubaci svežeg Marsijala umesto iscrpljenog Sisoka, ali Francuzi nisu imali snage za preokret pa je rezultat na kraju ostao nepromenjen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari