Posle podviga kakav na Australijan openu nije bio 45 godina: Posveta ukrajinske teniserke borcima u ratu sa Rusijom 1Foto: EPA-EFE/JAMES ROSS

Ukrajinska teniserka Dajana Jastremska, 23-godišnjakinja, koja je na 93. mestu svetske liste tek petoplasirana među zemljakinjama, čini podvige na Australijan openu.

Preko tri kola u kvalifikacijama probila se do polufinala.

U četvrtfinalu je savladala 19-godišnju Čehinju Lindu Noskovu (50. mesto) sa 6:3, 6:4.

Zatim je na kameri flomasterom ostavila poruku za sunarodnike.

„Ponosna sam na naše borce u Ukrajini“, napisala je.

Posle podviga kakav na Australijan openu nije bio 45 godina: Posveta ukrajinske teniserke borcima u ratu sa Rusijom 2
Foto: EPA-EFE/JAMES ROSS

U eri profesionalizma (od 1968) na australijskom openu se jednom prethodno dogodilo da igračica iz predtakmičenja prodre među četiri najbolje.

Pre 45 godina, 1979, kad se igralo na travi u predgrađu Melburna Kujongu, Kristina Matison je bila jedna od tri domaće teniserke u polufinallu, ali se nije desilo australijsko finale. Izgubila je od Amerikanke Betsi Nagelsen sa 7:5, 6:4.

Jastremska je na turnirima za grend slem samo 2019. savladala drugu prepreku. U Melburnu i na Ju-Es openu je igrala u trećem kolu, a na Vimbldonu u četvrtom. Na Rolan Garosu, recimo, sva četiri puta je poklekla na početku.

Nagoveštaj njenog uzleta na Australijan openu bila je ubedljiva pobeda u prvom kolu protiv vimbldonske šampionke Čehinje Markete Vondroušove (7) sa 6:1, 6:2.

Svih pet protivnica koje je savladala su među 50 vodećih na svetskoj listi.

Takav put su do polufinala u Melburnu prošle i Argentinka Gabrijela Sabatini 1994, Švajcarkinja Martina Hingis 1997, kada je sa 16 godina i tri meseca postala najmlađa prvakinja grend slema u profesionelnom tenisu, i Slovakinja Dominika Cibulkova, koja je 2014. ušla i u finale.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari