Posle Rusije lakši posao 1foto Peđa Milosavljević Starsport

Teško da iko u Humskoj 1 daje sebi za pravo da pravi ikakve evropske planove bez Sočija kao jedine teme, cilja i mete, kada Partizan tek ovog i sledećeg četvrtka treba da pokaže može li da se bori i izbori sa moćnim ruskim timom.

Ali posle žreba poslednjeg kola kvalifikacija za Ligu konferencije sigurno će svima u malom mozgu biti potencijalni dueli sa Olimpijom iz Ljubljane ili portugalskom Santa Klarom (19. i 26. avgust).

Prvo skoči pa reci hop, jedino je ispravno razmišljanje pa su treneru Aleksandru Stanojeviću i njegovim pulenima najbitniji skeniranje prvog sledećeg rivala, spremanje dobitne taktike i adekvatna mentalna priprema za „izlet“ u Soči i revanš pred „grobarima“ (12. avgust), međutim prirodno je da osluškuju vesti iz pomenutog dvomeča.

Ono što je već sada jasno jeste da su mogli lošije proći na žrebu, s obzirom da su ih na ceremoniji u Nionu vrebali turski klubovi Trabzon (igra sa Moldeom) i Sivas (ide na Dinamo iz Batumija), kao i da se moglo desiti da im ključna prepreka za LK bude Rapid, ukoliko ispadne od kiparskog Anortozisa u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

U teoriji, zvuči bolje o konačnom plasmanu u novo UEFA takmičenje odlučivati protiv ekipe bivšeg šefa stručnog štaba crno-belih Sava Miloševića ili šestoplasiranog tima poslednje Primeire.

Santa Klara ovog leta tek drugi put u svojoj istoriji učestvuje u takmičenjima Evropske fudbalske federacije i ne može se baš pohvaliti naročitim dostignućima u nacionalnim  okvirima, dok je jedan od „teškaša“ iz najsevernije republike nekadašnje SFRJ u prošlom krugu jedva prošao Birkirkaru sa Malte, pošto je posle 1:0 kod kuće identičnim rezultatom izgubio drugi susret, pa tek sigurnijim izvođenjem penala ostao u trci za LK.

Uz to je domaću ligu otvorio remijem, pa se iskupio bodovima u derbiju sa Mariborom, a iz „dežele“ stižu vesti o kadrovskim problemima u svlačionici i manjku novca u klupskoj kasi.

U taboru srpskog viceprvaka navijali su i za potencijalnih 180 minuta „tuče“ i trkanja sa Tobolom (Kazahstanom) ili Žilinom (Slovačka), mada svesni da je sve to pravljenje računa bez krčmara dok se ne desi sučeljavanje sa Sočijem.

Protiv koga se mora još brže, sigurnije, efikasnije, pametnije, snažnije… nego u bitkama sa Dunajskom Stredom (1:0, 2:0) – ovo se posebno odnosi na partiju iz Slovačke – jer je sastav iz grada na obali Crnog mora u minuloj Premijer ligi bio „nagazna mina“ mnogim tamošnjim velikanima, a (pret)prošle sedmice je zgromio azerbejdžansku Kešlu (3:0, 4:2).

– Još uvek je rano pričati o žrebu, jer nas čekaju prvo ozbiljne utakmice sa ekipom Sočija. Ali, gledajući unapred, zadovoljni smo žrebom, jer smo izbegli Trabzon – Molde, kao izuzetno težak par. Ponavljam, još smo daleko od svega, ali smo generalno zadovoljni žrebom – prokomentarisao je za klupski sajt Partizanov generalni direktor Miloš Vazura.

Vojvodina i Čukarički gore prošli

Druga dva predstavnika naše zemlje nisu baš imala sreće na žrebanju parova zaključnog kruga trke za trećerazredno takmičenje UEFA. Ako uspe da odbaci ulogu autsajdera i iznenadi austrijski Linc, Vojvodinu čeka Sent Džonson iz Škotske, kao projektovana „žrtva“ jednog od najtrofejnijih turskih klubova – Galatasaraja. I Čukarički se nadao lakšem poslu u slučaju da pregura švedski  Hamarbi, međutim  „brđane“ u tom slučaju čekaju mađarski Ujpešt ili Bazel iz Švajcarske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari