Poslednji ples osvajačice svih karate titula: Jovana Preković rekla zbogom borbama na tatamiju 1foto: Olimpijski komitet Srbije

Olimpijska šampionka, dvostruka evropska i svetska prvakinja, oproštajnim mečom u rodnom Aranđelovcu, završila spektakularnu karijeru.

„Sada kako sam skinula svoju opremu, shvatila sam da je ovo najbitniji dan za jednog sportistu. Odluka da se sve ovo jednog dana završi, smatram da je morala da ima ovakav završetak. Ceo moj rad i trud zaslužuju ovaj jedan minut, hvala Vam što ste deo toga. Hvala mojoj porodici, trenerima i prijateljima“, izjavila je Jovana Preković posle svoje zadnje borbe, sa još jednom osvajačicom zlatne medalje na Igrama u Tokiju prošlog leta (samo u drugoj kategoriji), Ivet Goranovom.

Pre toga je sa njenim trenerom i drugom majkom Roksandom Atanasov i timom saradnika iz Karate kluba „Knjaz“ prezentovala nekoliko borilačkih sportova, pa su prisutni u punoj dvorani Sportsko-rekreativnog centra „Šumadija“ imali priliku da gledaju mečeve i u džudou, rvanju, tekvondu i karateu.

Između ostalih predsednik Olimpijskog komiteta Božidar Maljković, generalni sekretar OKS, Đorđe Višacki, ministar sporta Zoran Gajić, potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević, predsednik Sportskog saveza Srbije Davor Štefanek i predsednik Opštine Aranđelovca Bojan Radović.

Kao i mnoge kolege sportisti, doskorašnji ili još aktivnil, poput Milice Mandić, Zorane Arunović, Marice Perišić, Aleksandra Kukolja, Zuraba Datunašvilija, japanske karatistkinje Mjaumi Someje, Kajo Someje…

Najbolju sportistkinju Srbije u 2021. godini, bez ijednog poraza na velikim takmičenjima u tih 12 meseci, u penziju je posebnim rečima ispratio prvi čovek OKS.

„Smatram da je činjenica da karatea neće biti ni u Parizu 2024, ali ni u Los Anđelesu 2028, motivisala Jovanu Preković da prestane da se bavi karateom, i smatram da je sport time mnogo izgubio. U Tokiju je briljirala i bila je veliki šampion. Ispratio sam sve njene mečeve, dok ni na jedan meč moje ćerke Marine (trofejne selektorke Srbije, prim. aut) u košarci nisam išao.

Od početka sam bio siguran da je dobrom pripremom najboljeg trenera, Prekovićeva siguran šampion. Ako bi postojao izbor za junaka trenera Olimpijskih igara, onda bi tu titulu ponela Roksanda Atanasov, jer joj je bila više od trenera.

Pokazala je veliku posvećenost i požrtvovanost. Očekujem da Jovana Preković ostane u sportu u Srbiji na nekoj drugoj funkciji i mislim da bi srpski sport mnogo dobio. To što sam došao na njen oproštaj od profesionalne karijere je najmanje što mogu da učinim i da joj se zahvalim u ime Olimpijskog komiteta Srbije na svemu što je dominantno osvajala“, rekao je Božidar Maljković na sadržajnom i emotrivnom oproštaju od tatamija njegove 26-godišnje vladarke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.