Potpuna seča favorita i nosilaca kao nikada pre 1Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

Rasplet četvrtfinalnih mečeva u ženskoj konkurenciji ove godine na Rolan Garosu, najblaže rečeno je neočekivan.

U toj fazi je ispala i prošlogodišnja šampionka, devetnaestogodišnja Poljakinja Iga Švjontek. Nju je sa 2:0  (6:4, 6.4), savladala Grkinja Marija Sakari. Sakarijevoj će ovo biti prvo polufinale na nekom grend-slem turniru u karijeri, te otuda pobedu nad Švjontekovom možemo slobodno da svrstamo u veoma iznenađujuće. Ako uzmemo u obzir da Iga Švjontek, do susreta sa Makarijevom, nije izgubila nijedan set u prethodnih jedanaest mečeva u Parizu, konstatacija „veoma iznenađujuće“ može da deluje kao blaga.

Na terenu je sve polazilo za rukom Mariji Sakari, koja je za nešto više od sat i po (95 minuta) završila posao u četvrtfinalu. Savladala je favoritkinju Švjontek, inače jedinu koja je u toj rundi Rolan Garosa bila igračica iz prvih deset na svetskoj rang listi.

„San mi se ostvario, osećaj je neverovatan. Ne bih to mogla da postignem, bez podrške mog tima. Hvala svima. Ne mogu da kažem ništa o planu igre, ne bih da odajem tajnu. Jednostavno sam uživala. Pred početak meča sam sebi govorila da mogu, da je ovo važan meč. Htela sam samo da uživam u igri na ovom lepom stadionu“- izjavila je Sakari po završetku meča.

Da je ženski tenis „ćudljiva rabota“, znaju svi i nije neuobičajeno da se češće nego u konkurenciji muškaraca dešavaju iznenađenja. Ali ovogodišnji Rolan Garos je i po tom pitanju jedinstven. Do osmine finala, ispale su gotovo sve igračice koje su bile nosioci, što će reći da su među šesnaest najboljih „ušle“ samo dve (S. Vilijams i Švjontek). U četvrtfinalu je igrala samo jedna, a u polufinalu neće biti ni jedne, od trenutno najbolje plasiranih teniserki na WTA listi. 

Interesantan je i ovaj podatak. Ruskinja Anastasija Pavljučenkova, Slovenka Tamara Zidanšek, Čehinja Barbora Krejčikova i na kraju Grkinja Marija Sakari debitovaće u polufinalu Rolan Garosa. Najbolje plasirana na svetskoj listi, u tom polufinalnom kvartetu, upravo je Marija Sakari. Trenutno je 18 na WTA listi i postala je prva Grkinja koja je stigla do polufinala francuskog grend-slema.

Što se tiče bilo kakve prognoze, najsigurnije je reći da će biti neizvesno. Zaista je teško predviđati izuzetno kvalitetne polufinalne, pa i finalni duel, kao što bi u uobičajenim situacijama to uradili bez mnogo razmišljanja. Uglavnom, u završnicama ovakvih turnira imamo teniserke koje su bar u TOP 10, dok je ove 2021. godine taj „faktor“ potpuno izostao. Povod za tvrdnje da će biti samo neizvesno, a teško i jako kvalitetno, nije potrebno posebno obrazlagati. Devojke su nam dokazale da svaka svaku može da dobije i da ove godine na pariskom grend-slemu, bar što se toga tiče, pravila nema. 

Rezultati četvrtfinala

Pavljučenkova- Ribakina 2:1

Zidanšek-Badosa 2:1

Krejčikova-Gof 2:0

Makari- Švjontek 2:0

Polufinale

Pavljučenkova-Zidanšek

Krejčikova-Makari

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari