Povratak Evropske lige mladih: Srbija na kvalifikacionom turniru u Osijeku 1Foto: Streljački savez Srbije

Posle tri godine pauze na međunarodnu streljačku scenu vratila se Evropska liga mladih vazdušnim oružjem, takmičenje za mlađe juniore i juniorke (od 14 do 19 godina). Predstojećeg vikenda (29.april – 1.maj) u Osijeku će biti održane kvalifikacioni turnir Regiona „Istok“, najavio je danas Streljački savez Srbije.

Učestvovaće tri reprezentacije – uz domaćina Hrvatsku, stižu i timovi Srbije i Ukrajine. Regionu „Istok“ pripada i Rusija, koja izostaje zbog suspenzije ruskih sportista. Ukrajinci su i pored ratnog stanja uspeli da nađu način da se pojave u Osijeku.

Evropska liga mladih je ekipno takmičenje, odvojena su nadmetanja pištoljem i puškom. U kvalifikacijama svaka reprezentacija će se sastati sa preostala dva rivala. Posle tri kola, najbolje dve selekcije prolaze na finalni turnir koji će biti održan na jesen u Budimpešti.

„Reprezentacija Srbije puškom je u Evropskoj ligi mladih poslednjih godina imala mnogo uspeha. U prethodnom izdanju, 2019. godine, osvojila je srebro, a tada je jedna od članica vicešampionskog tima bila je Teodora Vukojević, aktuelna seniorska prvakinja Evrope. Beograd je trebalo da bude domaćin finalnog turnira 2020.godine, ali pandemija korona virusa je poremetila sve sportske kalendare i planove. Srpski tim je podmlađen, sastavljen od debitenata. Tek na licu mesta naš stručni štab i strelci će znati u kom sastavu će se nadmetati rivali“, navodi se u saopštenju Streljačkog saveza Srbije.

Na finalnom turniru učestvovaće osam ekipa. Za sada su završene kvalifikacije Regiona „Sever“, iz koga su dalje prošli timovi Poljske,Letonije (pištolj), Norveške i Estonije (puška) i pridružili se Mađarskoj, koja se, kao domaćin direktno kvalifikovala i za takmičenje pišoljem i puškom.

Sastav Srbije za kvalifikacije EL mladih 2022.

Puška: Aleksandar Havran (Jedinstvo, Stara Pazova), Anja Knežević (Novi Beograd – Ušće), LJiljana Cvetković (Niš 1881), Aleksa Rakonjac (Pančevo 1813), Veljko Janković (Jasenica, Smederevska Palanka), Uroš Aleksić („Čika Mata“).

Pištolj: Eleonora Radulović („Dragan Jevtić Škepo“, Gornji Milanovac), Olga Stojanović („Aleksa Dejović“, Užice), Marta Novović („Dragan Jevtić Škepo“), Marko Ninković (Pančevo 1813), Luka Milošević (Akademac, Beograd), Aleksa Nikolić (Smederevo).

Stručni štab: Ivan Manojlović (vođa puta), Saša Iker, Stefan Višekruna.

Sistem takmičenja

Na regionalnim turnirima Evropske lige mladih ekipe se sastaju po ligaškom sistemu – svako sa svakim. Ekipe su mešovite (žensko-muške). Nacionalni savez za turnir može da prijavi do šestoro takmičara, a u svakom meču učestvuje tim sastavljen od četvoro strelaca.

Svaki strelac ima direktnog rivala u protivničkoj ekipi. Posle svake od četiri serije od po deset metaka, takmičar sa boljim rezultatom osvaja dva boda, ukoliko je nerešeno svakom ide po bod. Poeni iz sva četiri duela sabiraju se za ukupan rezultat (maksimalna pobeda je 32:0). U slučaju nerešenog rezultata (16:16) pobednik se određuje u raspucavanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari