Povrede jače od ambicija 1Foto: STARSPORT

Raspored povoljan, ali sve ostale okolnosti u značajnoj meri utiču na ambicije košarkaša Crvene zvezde u ovonedeljnom duplom programu Evrolige.

Povredama oslabljeni, posle 48 sati od poraza protiv Žalgirisa, crveno-beli će, takođe u Beogradskoj areni, dočekati Albu u 20. kolu Evrolige (19.00).

Na odnosu 9-10 puleni Dragana Šakote imaće priliku da ponovo poravnaju skor u duelu sa rivalom koji je u prestonicu Srbije stigao posle napravljenog brejka u Atini protiv Olimpijakosa.

Opravdano i razumljivo, trener Šakota sa puno zebnje priprema meč, svestan da je način na koji je njegova ekipa poražena od Žalgirisa zapravo dijagnoza stanja u kojem se nalaze košarkaši igrajući u ritmu od četiri meča u poslednjih sedam dana.

Nalik utakmici sa velikanom iz Kaunasa, Zvezda će i večeras biti oslabljena neigranjem Čovića, Jagodić-Kuridže i Davidovca.

Bez dvojice, od moguća tri rešenja na krilnom-centru, trener Zvezde će i protiv Albe verovatno pokušati da težište igre prebaci pod protivnički koš igrajući sa dvojicom centara: Ognjenu Kuzmiću i Vladimiru Štimcu pomagaće DŽejms Gist.

Boriša Simanić bi mogao da ima nešto veću ulogu, s obzirom da je najveći nedostatak košarkaša Albe na četvorci, osim startera Luka Sikme, manjak fizičke snage i nešto skromnija konstitucija.

– Nedostaju Filip, Marko, Davidovac. To je naša situacija u ovom trenutku. Prema onome što sam čuo, odsustvo Davidovca ne bi trebalo dugo da traje, ali mi imamo dve utakmice u kojima ne može da napravi lateralne korake. Ne treba rizikovati – poručio je Šakota.

Broj ostvarenih pobeda apsolutno nije u dosluhu sa načinom i kvalitetom igre izabranika Aita Renesesa. Alba neguje stil igre najsličniji NBA ekipama.

Tim iz prestonice Nemačke igra u jednom od najbržih ritmova; iako je ostvario svega šest pobeda, poseduje peti najefikasniji napad, sa najvećim brojem timskih asistencija u proseku (19,8).

Uprkos iskristalisanoj defanzivnoj koncepciji, u kojoj rivalsku „pik“ igru brane konstantnim i pravovremenim iskakanjima centara, Alba ima najlošiju odbranu u Evroligi, prevashodno zbog slabije fizičke konstitucije bekova (Hermanson, Mesiček, Erikson, Gifaj, Siva…) zbog čega protivnici najčešće lako probijaju prvu liniju odbrane.

Zvezdina odbrana trebalo bi posebno da akcentuje Luka Sikmu, preiskusnog krilnog centra koji odlično kreira igru sa niskog posta (4,2 as).

– U četvrtak nismo trenirali, igračima je bio potreban adekvatan oporavak; dakle dobar san i kvalitetna hrana. Alba je ekipa koja dobro trči i ima najveći broj poseda i situacija iz kontranapada iz tranzicije, a mi se nalazimo u situaciji u kojoj se nalazimo, ali ćemo pokušati da se izborimo sa tim – želeo je trener Zvezde da apostrofira i rovitost Lorenca Brauna, koji je trenutno jedini raspoloživi plej u ekipi, a pritom je poprilično iscrpljen bez dovoljno snage u nogama da materijalizuje svoju igru jedan na jedan.

Panter: Da budemo bolji u petak

Od dolaska u Crvenu zvezdu, Kevin Panter je protiv Žalgirisa verovatno odigrao najlošiji meč. Junak pobede nad Asvelom u 18. kolu bio je neprepoznatljiv protiv velikana iz Kaunasa: iz igre je ubacio samo dva šuta iz osam pokušaja završivši meč sa svega pet postignutih poena.

“ Imali smo nekoliko padova kada su nas zaustavili, a oni su to iskoristili da bi napravili prednost. Sada moramo da se odmorimo što više, to je najvažnije, ali i da onda u petak izađemo na parket i budemo još bolji. Moramo da budemo odmorni kako bismo uzeli tu pobedu u petak“, istakao je Amerikanac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari