Prava prilika za revanš 1Foto: EPA-EFE ANDY RAIN

Još “samo” dva meča dele Novaka Đokovića od petog šampionskog govora na Centralnom terenu teniskog kompleksa u Londonu.

Da bi uopšte došao u priliku da se poslednjeg dana ove nedelje slavljenički obrati gledaocima na Vimbldonu i ljubiteljima tenisa širom sveta moraće da sruši možda i najnezgodniju prepreku od početka njegove borbe za 16. grend slem trofej u karijeri.

Ne samo zato što su polufinala po prirodi stvari teža od startnih duela, recimo, već i zbog toga što će imati posla sa Špancem Robertom Bautistom Agutom, o čiji se reket “sapleo” u oba njihova duela ove sezone.

Dvadeset drugi teniser sa ATP liste prvo je njenog lidera dobio u polufinalu turnira u Dohi – 2:1 (3:6, 7:6, 6:4), pa dva meseca kasnije na mastersu u Majamiju i to opet preokretom – 2:1 (1:6, 7:5, 6:3).

– Dva puta sam izgubio od njega ove godine. Ima zaista čvrstu igru, ne pravi mnogo grešaka. Nema mnogo padova u igri. Jedva čekam polufinale – zvuči nestrpljivo srpski as, što ne znači da se sa svojim trenerom Marjanom Vajdom i ostalim saradnicima neće podrobno pripremiti za važan susret na londonskoj travi.

Koristeći pritom pouke iz osam ranijih okršaja sa Agutom. Gde je njegov 12 meseci mlađi kolega sportski najjači, a gde tanak iz prve ruke se uverio: 2013. godine u Dubaiju (2:0), 2014. na istom mestu (2:0), tokom US opena sezonu posle (3:1), 2016. na mastersu u Madridu (2:0), Rolan Garosu (3:1) i turniru iz kategorije 1000 u Šangaju (0:2), u toku mastersa u Rimu 2017. (2:0) i na grend slemu u Parizu prošlog leta (3:1). Ono što upada u oči jeste da im se nikada nisu ukrstili putevi na travnatoj podlozi, gde se Đoković inače snalazi kao riba u vodi.

– Hvala, uzeću to kao kompliment. Pokušavam uvek da budem pozitivan kad je reč o mojoj igri, ali istovremeno znam da ima još ptostora da napredujem. Pojedini udarci, kao servis, slajs, možda bih još mogao da njima da radim. Uvek ima stvari koje mogu da se unaprede. Nisam samokritičan. To je samo zdrav način razmišljanja za sportistu koji stremi boljem – ovako je glasio odgovor prvog nosioca turnira i branioca titule u Londonu na novinarsku konstataciju da na travi ne može da se odigra bolje od onoga što je Novak pokazao protiv Davida Gofana u 1/4 finalu tekućeg izdanja nezvaničnog prvenstva sveta u tenisu.

Mada je Đoković na tom nivou bio svaki put kada je osvajao pretposlednji GS u sezoni – 2011, 2014, 2015. i prošle godine. Veće je pitanje može li Agut biti još jači, precizniji i brži nego u pobedama u poslednje dve nedelje, zaključno sa onom ostvarenom protiv Argentinca Gvida Pelje, koja mu je donela plasman karijere na takmičenjima s bodovnim ulogom od 2000 bodova.

Jedini Srbin na Forbsovoj listi

Ugledni finansijski magazin „Forbs“ objavio je svoju tradicionalnu godišnju top listu najplaćenijih poznatih ličnosti na svetu. Kako ona ne poznaje podelu po profesijama na istom mestu nalaze se najveće zvezde iz sveta muzike, filma, sporta, instagram zvezde… Novak Đoković je jedini Srbin među njima, a njegovih 50, 6 miliona dolara zarade od prošlog do ovog juna doneli su prvom reketu sveta 55. mesto. Odmah iza njega je pevač Bruno Mars, pozicija ispod pripada bejzbol igraču Majku Trautu, a lošije rangirani od našeg asa su mega popularne pevačice Arijana Grande (62), Dženifer Lopez (76) i Selin Dion (100), grupa Rolingstonsi (83)…

Stenjanje (ne) pomaže u igri

Đoković spada u tenisere koji ispuštaju glasne zvuke priliko udaranja loptice, a novinare u Londonu zanimalo je da li mu to pomaže u osvajanju poena.

– Ne znam. Ponekad pomaže, ponekad ne. Možda je to samo deo mog stila – objasnio je Đoković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari