Ako se po jutru dan poznaje, Partizan je dobro pazario ovog leta. Posle nekoliko promašenih prelaznih rokova, u kojima su igrači dovođeni bez koncepcije i osluškivanja potreba stručnog štaba, v.d. sportskog direktora Ivan Tomić, verovatni budući generalni sekretar Gordan Petrić i trener Miroslav Đukić napravili su, čini se, pravu selekciju fudbalera, kadrih da prekinu trofejni post u Humskoj.

Ako se po jutru dan poznaje, Partizan je dobro pazario ovog leta. Posle nekoliko promašenih prelaznih rokova, u kojima su igrači dovođeni bez koncepcije i osluškivanja potreba stručnog štaba, v.d. sportskog direktora Ivan Tomić, verovatni budući generalni sekretar Gordan Petrić i trener Miroslav Đukić napravili su, čini se, pravu selekciju fudbalera, kadrih da prekinu trofejni post u Humskoj. Iako je još rano za konačne sudove o efektima kupovine Božovića, Sikimića, Žuke, Moreire… dueli sa nejakim Zrinjskim, pa i velikim Interom, ponudili su javnosti drugačiju fizionomiju crno-belih. Rezultati će, kao i uvek, izmeriti svačiju vrednost i rad, ali već sada je jasno da je „parni valjak“ ubrzao igru, pojednostavio je, raširio, učinio je efikasnijom…
– Bio sam u problemima kad sam došao na sadašnje mesto, nisam imao kontakte, a prelazni rok je počinjao za nekoliko dana. Jedina olakšavajuća okolnost bila je to što sam kao njen doskorašnji član znao kako ekipa funkcioniše i šta joj nedostaje. Nije bilo lako, dosta se pričalo o budžetu za prelazni rok, predsednik je još bio Popović, sa kojim sam imao odličnu saradnju, a onda je otišao… Međutim, Petrić i ja smo znali šta treba da radimo i nismo dozvolili da nas išta poremeti. Bili smo svesni da moramo osvežiti igrački kadar. Kad su počele pripreme mnogi su bili van ekipe, i da budem iskren, počeo sam da gubim strpljenje. Ključni trenuci bili su dani neposredno pred polazak na pripreme u Holandiju, kada smo u seriji doveli Dijaru, Sikimića, Moreiru… Kupili smo igrače koje smo želeli, odnosno koji su nam bili potrebni, a u skladu sa klupskim finansijskim mogućnostima i Đukićevim željama – priseća se Tomić, koji je visinu budžeta za ovu namenu zadržao kao poslovnu tajnu.

Čekajući Babovića

Za danas u 14 časova zakazana je zajednička sednica Upravnog I Skupštinskog odbora kluba, čije će najbitnije tačke dnevnog reda biti priprema izborne Skupštine (najkasnije do 27. avgusta) i konsultacije o izboru biznismena Milije Babovića za novog predsednika. Na prošlom sastanku ovaj nekadašnji član Uprave imenovan je za jedinog kandidata za naslednika Nenada Popovića, posle čega mu je dato vreme za razmišljanje.

Javna je, međutim, tajna da su pojačanja crno-belih koštala mnogo manje od novajlija u komšijskoj Zvezdi.
– Razlika u ciframa između prodaje i kupovine igrača je ogromna. Fudbal je specifičan, potrošena sredstva ne moraju da budu pokazatelj vrednosti dovedenih igrača – objašnjava Bjekovićev naslednik i osvrće se na podatak da su večiti rivali poslednjih meseci u naš fudbal doveli više od 10 stranaca.
– Mora se biti obazriv u njihovom slučaju. Dovođenje stranaca jeste dobra stvar, ali samo ako se radi o pravim igračima, koji će podići kvalitet igre i biti od pomoći mladim domaćim snagama. Naši su se brzo uklopili u novu sredinu i uprkos jezičkoj barijeri preuzeli vodeće uloge u timu.
Iako mu za obavljen posao stižu brojne pohvale, Tomić ne leti visoko.
– Ne mogu da ocenim učinak. Sezona je duga, preliminarne ocene moci ćemo da damo tek u januaru, a konačne u junu – zaključuje budući sportski direktor Partizana i najavljuje još ozbiljniji skauting u narednom periodu, koji neće biti omeđen samo granicama Evrope, a podrazumevaće lično (i uživo) praćenje potencijalnih pojačanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari