Pravila u srpskoj Superligi: Dobro u teoriji, možda problematično u praksi 1Foto: FoNet Aleksandar Barda

Svi timovi Superlige Srbije moraće da počnu prvenstveni susret sa najmanje dva igrača mlađa od 21 godine (rođeni posle 1. januara 1999.), pravilo je koje će početi da se primenjuje od sezone 2020/2021, ali, vrlo verovatno, već sada zadaje glavobolje, trenerima pre svega, a onda i rukovodstvima klubova. Isto pravilo biće na snazi i u Prvoj ligi Srbije, ali već od ove sezone (2019/20).

S obzirom da bi klubovi mogli da počnu utakmicu sa „bonus igračima“, kako se nazivaju u odluci Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Srbije, i da ih potom odmah izvedu iz igre, što se često dešava u Kini, FSS je odmah uveo i dodatno pravilo: „Ukoliko se za vreme prvog poluvremena utakmice vrši zamena igrača uzrasta do 21 godine, a nakon njegovog izlaska iz igre u toj ekipi ne ostane obavezan broj igrača uzrasta do 21 godinu, umesto njega u igru može ući samo igrač uzrasta do 21 godine“.

Mlađi ljubitelji fudbala, kao i kolege novinari, pričaju kao da je ovo pravilo preuzeto od Kineza ili Rumuna, a ono je zapravo prepisano od pravila koje je još osamdesetih godina prošlog veka uveo tadašnji predsednik Fudbalskog saveza Jugoslavije Miljan Miljanić. I onda, kao i sada, podeljena su mišljenja o svrsihodnosti takvog propisa.

Čini se da, ovog puta, neće biti veliki problem to pravilo u praksi primeniti. Naime, u Srbiji je prosek godina ekipa skoro 21 godinu. Gledajući „srednju starost“ iz prošle sezone – klubovi poput Vojvodine (21,5 godina), Čukaričkog (21,7), Spartaka (22,4), možda i Partizana (23,4) i Crvene zvezde (24,3) neće imati problema sa ovim pošto poseduju veliki broj kvalitetnih mladih igrača, ali svakako će namučiti najstarije timove i naterati ih da promene klupsku politiku – Mačva, Mladost, Radnik, Radnički…

– Mislim da je ovo odličan potez. Podržavam ovu odluku jer fudbaleri se na stvaraju (samo) na treninzima već pre svega u takmičarskim utakmicama. Podržavam ovu odluku, mada ona sama po sebi neće imati efekta ako se ne reše još mnoge stvari. Moraju se osposobiti treneri koji će raditi sa mlađim kategorijama, smanjiti uticaj menadžera, pa i roditelja, da nam deca odlaze u svet bez i da odigraju jednu takmičarsku utakmicu u seniorskoj konkurenciji. Koliko je samo mladih, supertalentovanih igrača otišlo i – praktično nestalo sa fudbalske scene. Gde su Živković, Grujić, Marković… Da su ostali ovde još godinu, dve imali bi mnogo veće šanse da postanu „pravi“ igrači – tvrdi iskusni stručnjak Milorad Kosanović, s trenerskom karijerom pravljenom u Srbiji i Kini.

S njegovim mišljenjem slaže se i mlađi kolega Vladimir Vermezović.

– Ako moraju da nas zakonom nateraju da treba da igraju naša deca onda sa nama nešto nije u redu. Naravno da sam za to da igraju naša deca a ne da nam igraju neki falš stranci. Svojevremeno, 2000/1, bio sam trener Teleoptika i tada su se za svakog mladog igrača dobijali bonus bodovi – mi smo ih imali čak osamnaest. Da se razumemo, nemam ništa protiv stranaca, ali oni moraju da budu ekstra klasa, da budu pravo pojačanje. Nažalost, ni trenerima se ne ostavlja mnogo prostora u izboru, rezultata je danas ispred svega – smatra kreator jednog od najvećih evropskih uspeha u novijoj istoriji Partizana.

Na priču o „strancima“ nadovezao se i bivši fudbaler crno-belih Goran Bogdanović, sa funkcionerdskom epizodom u Sartidu.

– Igrao sam u Španiji i morao sam da budem ne dva nego tri puta bolji od domaćih igrača. Dakle, zalažem se da stranci koji se dovode moraju da budu „prava“ pojačanja, i da naša deca moraju da imaju prioritet. Međutim, plašim se da će ovo pravilo biti zloupotrebljeno, odnosno da će „deca“ igrati prvo poluvreme u kom se neće igrati fudbal, već će se demonstrirati antifudbal – važno će biti samo ne primiti gol – a u drugom poluvremenu će igrati stariji i kvalitetniji igrači. Dakle, ja jesam za mlade, ali samo ako su zaista kvalitetni, a ne da budu u timu samo da bi se ispunila forma – objašnjava Bogdanović.

Naš nekadašnji selektor Milan Živadinovć tvrdi da ovo „novo“ pravilo neće imati pozitivan efekat na srpski fudbal.

– Ovo pravilo je prepisano od Miljana Miljanića od pre četrdesetak godina i plašim se da će doživeti istu sudbinu – fijasko. Umesto da se striktno poštuje, nalazili su se načini da se ono „zaobiđe“, ti mladi igrači su se „povređivali“ već u drugom minutu utakmice. Slažem se da našoj deci treba dati šansu, i moraju da imaju prednost u odnosu na strance, ako su približno istog kvaliteta, ali se to ne može uraditi silom, nametanjem zakona, propisa. Jedino merilo je teren – tvrdi Živadinović.

Elem, kada se sve sabere i oduzme ideja i nije tako loša, samo kako će se u praksi sprovesti ostaje da se vidi.

Iskustvo Rumuna

Pre četiri sezone u najjačoj ligi Rumunije treneri su u startnoj postavi morali da koriste jednog igrača mlađeg od 21 godine, a pre dve sezone odlučeno je da se taj broj poveća na dva. U FS Rumunije smatraju da im je upravo to pravilo pomoglo da se njihova mlada reprezentacija, posle dve decenije, kvalifkuje za završni turnir Evropskog prvenstva i da stigne do polufinala. Uprkos tom pravilu prosečna starost timova u Rumuniji 24,43, dok je u Srbiji, i bez „pravila“ 23,89 godina. Istraživanje koje je u periodu od osam sezona (od 2009. do 2017. godine) sprovodio Međunarodni institut za fudbalsku statistiku iz Švajcarske govori da su srpski klubovi, na nivou čitave Evrope, četvrti najmlađi s prosekom od 24,93 godine, dok su Rumuni na istoj listi „pri dnu“ (23. od trideset zemalja), s prosekom od 26,28 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari