Preko Norveške na EURO 1Foto: STARSPORT

Srbija je u Ligi nacija na najbolji način iskoristila to što se takmičila u C diviziji sa reprezentacijama slabijeg kvaliteta. „Orlovi“ su pored plasmana u B diviziju obezbedili da u martu 2020. godine mogu da preko plej-ofa izbore plasman na Evropsko prvenstvo u slučaju neuspeha u predstojećim kvalifikacijama.

Kako će Kolarov i ekipa biti u trećem šeširu u kvalifikacijama, velika je izvesnost da će upravo ovaj rezultat iz Lige nacija biti njihova „vajld“ karta za odlazak na EURO. Rival „orlova“ u polufinalu plej-ofa biće Norveška ili eventualno Bugarska, u slučaju da Skandinavci uspešno završe kvalifikacije, mada su i oni u trećem šeširu. Potom bi u finalu plej-ofa „orlovi“ trebalo igraju protiv Škotske ili Finske. Međutim, mnogo toga zavisi od ishoda kvalifikacija za EURO, pa je kombinacija previše zahvaljujući zamršenom sistemu takmičenja koje je osmislila UEFA.

Srbija je u šest mečeva Lige nacija pored vrlina pokazala i mane. Lutanje sa prvom postavom, tri promašena penala, strepnja u završnici mečeva, samo su neki od problema sa kojima se susretao selektor Mladen Krstajić.

– Ovo mi je verovatno najtežih godinu dana u karijeri. Bio sam pod velikim pritiskom. Možda prihvatam neke stvari za sebe koje nisu realne. Mislim da razumete iako nisam ništa odgovorio – rekao je Krstajić odgovarajući na pitanje kako vidi svoju budućnost na klupi Srbije.

Po završetku Lige nacija prvi put je selektor otvoreno (pro)govorio i o pritisku koji oseća zbog toga što mora da paralelno pravi rezultat i podmlađuje reprezentaciju.

– Nije lako kada uđete u kvalifikacije za Ligu nacija i kada sumnjaju u ekipu, kada se sumnja u mene, kada moraš da napraviš rezultat… I onda je odjednom normalno što si prvi, a nije bilo normalno. Istorijska utakmica, ti nadigraš Crnu Goru, ali onda samo ideš dalje… Posle Crne Gore sam tek shvatio da nas neki smatraju ozbiljnijim, mene manje-više. Ja kroz svoj život guram, ali ne može da se radi podmlađivanje i da se traže rezultati. To su neke stvari koje ne znamo šta hoćemo. Hoćemo sve, a nećemo ništa. Nisam nezadovoljan, nego, neke stvari moram da sačuvam za sebe – zaključio je Krstajić.

Iako nije otvoreno rekao, iz Krstajićevih reči može se naslutiti da je iz vrha FSS trpeo pritisak da na silu mora da se podmladi „A“ tim, što je urađeno u najbitnijim utakmicama godine, na sred Svetskog prvenstva u Rusiji. Rezultat u Ligi nacija protiv objektivno slabijih rivala samo je donekle oprao gorak utisak slabih igara „orlova“ na Mundijalu, a analiza uzroka tog neuspeha još uvek nije predstavljena javnosti. Nekoliko stotina navijača na stadionu „Partizana“ možda su i najbolja ocena onoga što javnost misli o dešavanjima među „orlovima“ i FSS u poslednjih godinu dana.

Ko će voditi Srbiju od marta?

Mladen Krstajić je na konferenciji za medije posle pobede nad Litvanijom prvi put pomenuo mogućnost da neće voditi u Srbiju u kvalifikacijama za EURO.

– Ovi momci zaslužuju veću podršku sa tribina, nebitno je ko će biti selektor u martu. Živimo u zemlji gde se sve dešava od danas do sutra – rekao je zagonetno Krstajić zbog čega se može nagađati da postoje određene nesuglasice u njegovom odnosu sa vrhom FSS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari