Da je ovo jedna od najuspešnijih sezona kada je u pitanju srpska klupska košarka potvrđeno je pre dve večeri kada su Crvena zvezda i FMP nakon sjajnih partija u okviru osmine finala ULEB Kupa obezbedili sebi mesto među osam najboljih ekipa Starog kontinenta i tako Srbiju učinili jedinom u Evropi sa dva tima u četvrtfinalu.

Da je ovo jedna od najuspešnijih sezona kada je u pitanju srpska klupska košarka potvrđeno je pre dve večeri kada su Crvena zvezda i FMP nakon sjajnih partija u okviru osmine finala ULEB Kupa obezbedili sebi mesto među osam najboljih ekipa Starog kontinenta i tako Srbiju učinili jedinom u Evropi sa dva tima u četvrtfinalu. Crveno – beli su fantastičnom igrom u Moskovskom regionu deklasirali Himki i nošeni podrškom velikog broja navijača (dominirale pristalice Spartaka pobratimljene sa simpatizerima crveno – belih) nisu samo sačuvali prednost od 12 poena iz Beograda već su je uvećali na sjajnih 17(76:93) i zasluženo overili plasman u četvrtfinale. Jedan od najboljih u redovima crveno – belih pre dve večeri svakako je bio mladi plej Igor Milošević, koji je prvi put ove sezone u ULEB Kupu stigao do dvocifrenog broja poena (13), a pri tom je ubeležio i šest asistencija. Posle meča je bio izuzetno zadovoljan i optimističan po pitanju narednog izazova.
– Veoma bitna pobeda za nas, presrećni smo. Svaku utakmicu bi trebalo da igramo ovako, jedni za druge, da se ne plašimo nikoga. Sada nam dolazi Real, nadam se da će hala biti puna, a mi ćemo, naravno, ići na pobedu – rekao je Milošević, čiji će se klub u četvrtfinalu sastati sa Realom iz Madrida, timom sa kojim se susrela i u grupnoj fazi takmičenja i koji je u Pioniru bio ubedljivo poražen (100:81).

Postel u Crvenoj zvezdi

Novo pojačanje Crvene zvezde je Amerikanac Lejvor Postel, dosadašnji član Ostendea. Dvadesetdevetogodišnji bek visok je 197 centimetara i pre Ostendea u Evropi je nastupao za Olimpijakos, kao i za NBA timove Juta Džeza i Njujork Niks. Postel će, nakon lekarskih pregleda, sa crveno – belima potpisati ugovor do kraja sezone, a njegov dolazak na Mali Kalemegdan ujedno znači i odlazak Entonija Rajsa koji nije uspeo da se nametne treneru Šakoti. Inače, Postel bi za novi klub mogao da debituje već u nedelju u okviru 21. kola NLB lige kada Crvena zvezda gostuje Hemofarmu, a o novoj sredini kaže:

– Lično ne poznajem nove saigrače, ali sam čuo za njih i reč je o kvalitetnom timu. Drago mi je što ćemo sarađivati,veoma sam uzbuđen zbog dolaska u veliki klub – rekao je Postel za sajt kluba sa Malog Kalemegdana.

Drugi naš tim koji je sebi obezbedio mesto među osam najboljih jeste FMP koji je i u Železniku bio bolji od Gran Kanarije (70:64). „Panteri“ su tokom većeg dela susreta bili u rezultatskom deficitu, ali su u poslednjoj deonici uspeli da preokrenu rezultat i na kraju slave, a u četvrtfinalu snagu će odmeriti sa jerusalimskim Hapoelom, koji je bio bolji od Ventspilsa.

Rezultati osmine finala

FMP – Gran Kanarija 70:64, Ventspils – Hapoel 62:73, Nansi – Strazbur 74:86, Lietvuos Reitas – Snajdero 65:60, Real Madrid – Alba 73:57, Himki – Crvena zvezda 76:93, Uniks – Hemofarm 95:64, Montepaski – PAOK 80:77

PAROVI 1/4 FINALA (27. februar/6. mart): Crvena zvezda – Real Madrid, Hapoel – FMP, Uniks – Montepaski, Strazbur – Lietvuos Reitas

– Iako smo bili veoma umorni smogli smo snage da odigramo dobru utakmicu i pobedimo. Bilo je veoma teško, igrali smo loše u prvom poluvremenu, ali su nas u drugom pokrenuli navijači i dali nam snagu za preokret – istakao je Predrag Samardžijki posle meča u Železniku, u kojem je postigao pet koševa.
Prema očekivanjima Hemofarm je ubedljivo poražen u Kazanju od domaćeg Uniksa (95:64), a Rusi će u narednoj fazi igrati dvomeč sa Montepaskijem. Prvi četvrtfinalni dueli igraju se 27. februara, dok su revanši planirani za šesti mart. Inače, timovi koji su u grupnoj fazi bili slabije plasirani u odnosu na četvrtfinalnog rivala biće domaćini u prvoj utakmici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari