Premijera za Trinkijerija 1Foto: STARSPORT

Kada se pojavio u Sremskoj Mitrovici veći deo publike u hali na nogama je ovacijama pozdravio novog trenera crno-belih.

Možda je i bio taknut takvim, očekivanim gestom navijača, ali je viđenim na meču sa Megom Andrea Trinkijeri ostao konsterniran. Uprkos prekidu serije od šest poraza, italijanski stručnjak je u momentu shvatio koliko snažna promaja duva u redovima njegove ekipe. Večerašnji debi pred strastvenijim navijačima u hali „Aleksandar Nikolić“ možda će mu lakše pasti, jer crno-bele očekuje duel sa Trentom, verovatno najslabijom ekipom u grupi C Evrokupa, koja pritom ima i brojne kadrovske probleme (20.00). Namereni da se dokopaju Top 16 faze, na identičnom skoru sa italijanskim predstavnikom (1-4), crno-beli večeras neće imati izbora, eventualni kiks u mnogome bi otežao nastojanja Marinkovića i saigrača.

Trento je jedinu pobedu ostvario upravo protiv Partizana na samom startu takmičenja. U redovima crno-belih tada nije bilo poslednjih pojačanja Stefana Jankovića i Entonija Brauna, dok bi kormilo večeras trebalo da preuzme Rade Zagorac, koji se vratio u igrački pogon u Ankari, u porazu od Turk Telekoma. Najkompletniji igrač spoljne linije Partizana još uvek je rovit, nakon oporavka od povrede prepone, ali bi svakako trebalo da bude od koristi treneru Trinkijeriju. Elokventni Italijan, koji insistira na lakoći čitanja prednosti u napadu i defanzivnim principima, koji podrazumevaju agresivnost na perimetru, bio je zabrinut lošim zagrađivanjem protiv Mege, čiji su centri gabaritom sigurno ne veći od Dastina Hoga, Luke Lehtalera i Nikole Jovanovića.

– Ova utakmica je velika prilika da budemo bolji, da igrači napreduju i da postanemo tim. Takođe, to je prilika da povećamo svoj nivo samopouzdanja. Večerašnji meč će biti jako težak, jer svaka ekipa koja se vraća nakon teškog poraza, uvek pokušava da pokaže reakciju. Potrebno je da budemo veoma koncentrisani i spremni – oprezan je Trinkijeri, koji gotovo savršeno poznaje stanje u italijanskoj klupskoj košarci, u kojoj je pomerao standarde uspešno vodeći Kremonu i posebno Kantu.

Pokušao je Trinkijeri u kratkom periodu između mečeva sa Megom i Trentom da poboljša homogenost ekipe i poveća automatizam koji bi trebalo da isključi ili smanji broj izgubljenih lopti, pogotovo bekova Markusa Pejdža i Alekse Nikolića, koji su ih protiv Mege ukupno „prodali“ sedam. Jedan od onih od kojih Trinkijeri očekuje da poboljša defanzivnu čvrstinu i stabilizuje skok, Stefan Janković respektuje večerašnjeg rivala, koji na mestu četvorke ima atletski predisponiranog, vrlo iskusnog i šuterski raspoloženog Portugalca Beta Gomesa.

– U utakmici protiv Trenta moramo pokazati koliko smo odlučni u želji da svakog dana budemo bolji. Oba tima imaju isti skor do sada i ovo je naša šansa da se pozicioniramo iznad našeg rivala – poručio je Janković.

Jovanović i Radičević pred otkazima

Italijanski novinari u ponedeljak su objavili da bi Trento uskoro mogao da raskine ugovore sa srpskim košarkašima Nikolom Jovanovićem i Nikolom Radičevićem. Radičević je pod posebnim pritiskom jer klub navodno želi da vrati prekaljenog Erona Krafta, sjajnog defanzivca na mestu jedinice, koji je nedavno raskinuo ugovor sa ekipom Budućnosti. Trento ima velikih problema u napadu; sa 69 poena po meču najneefikasniji je tim u Evrokupu. Za dva šutira svega 44,9, a van linije 6,75 mizernih 30 odsto. U vezi sa tim i ne čudi što je Radičević kao organizator igre pod posebnim pritiskom jer i 3,8 asistencija po meču anulira sa 2,4 izgubljene lopte. Jovanović igra svega 17 minuta, što je dovoljno indikativno kada je njegov status u pitanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari