Preminuo Litvanac iz sovjetske zlatne štafete 4x400 u Moskvi 1980. 1Foto: Atletski savez Litvanije

Litvanski atletski savez je saopštio da je u 65. godini preminuo Remigijus Valjulis, član zlatne sovjetske olimpijske štafete 4×400 na Letnjim igrama u Moskvi 1980.

Budući da je to bila olimpijada koju su bojkotovale zapadne zemlje, jedinog pravog rivala SSSR je u toj trci imao u Istočnoj Nemačkoj.

Sovjeti su ubedljivo pobedili u svojoj kvalifikacionoj grupi. I Istočni Nemci su zauzeli prvo mesto, ali samo sa stotinkom brže od Čehoslovaka.

Veče uoči odlučujuće bitke u domaćoj štafeti je izvršena jedna zamena. Zbog povrede je otpao Viktor Burakov, a umesto njega šansu je da trči poslednju izmenu dobio njegov imenjak Markin, koji je već bio uzeo zlato na 400 metara.

Kod Sovjeta je prvi išao Nikolaj Černecki pa Mihail Linge, a Valjulis je izneo teret treći. Kad je predao palicu Markinu, ovaj je bio rame uz rame s Folkerom Bekom, zlatnim na 400 s preponama.

Svi su znali da Markin, ljubimac cele zemlje, taj boj ne može da izgubi. Sovjeti su pobedili Istočne Nemce s prednošću od 18 stotinki.

Valjulis je rođen u gradu Šilute u litvanskoj SSR. Atletikom se bavio od 13. godine. Na Evropskom prvenstvu u dvorani u Zapadnoj Nemačkoj 1980, četiri meseca pre Moskve, osvojio je bronzu na 400. Zlato je pripalo Černeckom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari