Počinje Svetsko prvenstvo u fudbalu za žene: Ko su favoriti? 1Foto: EPA-EFE/HOW HWEE YOUNG

Utakmicama između Novog Zelanda i Norveške, odnosno Australije i Republike Irske počinje deveto po redu Svetsko prvenstvo za žene na kome će se po prvi put u istoriji naći 32 reprezentacije.

Domaćini su Australija i Novi Zeland, a ono će trajati od 20. jula do 20. avgusta.

Prvo je održano 1991. godine u Kini, kada je učestvovalo 12 reprezentacija, a Sjedinjene Države su osvojile četiri titule svetskih prvakinja na dosadašnjih osam prvenstava.

Veruje se da će ovo biti prvenstvo sa više od 1,3 miliona unapred kupljenih ulaznica, a organizatori ciljaju na rekordne dve milijarde televizijskih gledalaca za ovaj Mundijal, što bi bilo dvostruko više nego za Svetsko prvenstvo u Francuskoj 2019.

Gradovi domaćini su Sidnej, Brizbejn, Melburn, Pert, Adelajd, Ouklend, Velington, Hamilton i Danedin, a igraće se na ukupno 10 stadiona.

Na šampionatu će biti odigrane 64 utakmice, a finale je zakazanano za 20. avgust na stadionu Australija kapaciteta 75.784 gledalaca.

U grupi A su Novi Zeland, Norveška, Filipini i Švajcarska, u grupi B Australija, Republika Irska, Nigerija i Kanada, u grupi C Španija, Kostarika, Zambija i Japan, a u grupi D Engleska, Haiti, Danska i Kina.

Grupu E čine SAD, Vijetnam, Holandija i Portugal, grupu F Francuska, Jamajka, Brazil i Panama, grupu G Švedska, Južna Afrika, Italija i Argentina i grupu H Nemačka, Maroko, Kolumbija i Južna Koreja.

Postoji nekoliko izrazitih favorita na turniru.

To su pre svih Nemačka, SAD i Engleska.

Na ovom prvenstvu ćemo videti i osam debitanata na Svetskim prvenstvima: Haiti, Republiku Irsku, Maroko, Panamu, Filipine, Portugaliju, Vijetnam i Zambiju.

Nekoliko važnih i kvalitetnih fudbalerki nećemo videti na ovom prvenstvu zbog povreda: Leu Vilijamson, Bet Mid, Fran Kirbi.

Sve tri su Engleskinje i bile su deo njihovog šampionskog tima sa Evropskog prvenstva odigranom 2022. godine.

Što se tiče Francuske, Delfen Kaskarino, Mari-Antoanet Katoto i Amandin Anri su van stroja uoči početka ovog prvenstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari