Prilog za istoriju fudbalskog džina: Pavlović, Mihajlović i Milutinović, tri srpska strelca za Bajern u nemačkom prvenstvu 1Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Bajern je 11 godina neprikosnoveni fudbalski prvak Nemačke.

Dortmundska Borusija mu je kiksom kod kuće u poslednjem kolu u prošloj sezoni poklonila titulu šampiona, a u ovoj bavarski velikan vodi bitku s Bajerom iz Leverkuzena, koji u vođstvu ima dva boda više od vladara.

U 19. kolu Bajer je dočekao komšijsku Borusiju iz Menhengladbaha. Prvi put posle 20 godina u njihovim duelima u Bundesligi mreže su ostale mirne. U prethodnih 37 mečeva gol je uvek pao.

U bavarskom okršaju komšija Bajern je odneo kući sva tri boda iz Augzburga – 3:2.

Prvu prednost je stekao u 23. minutu preko Aleksandra Pavlovića, 19-godišnjaka koji je radilica između odbrambenog i navalnog reda.

Dete je Bajerna, a naše gore list. Rođen je u Minhenu 3. maja 2004. U sistemu evropskog giganta je od sedme godine.

U novembru 2023. potpisao je prvi profesionalni ugovor s klubom, s važnošću do juna 2027.

 

Nedugo zatim dobio je šansu u dve utakmice nemačke mlade reprezentacije u elitnoj grupi Ligi nacija Evrope za taj uzrast. Sva je prilika da je određena njegova sudbina kojem će se carstvu privoleti.

Protiv Augzburga mu je bio osmi meč u Bundesligi, a treći od početka do kraja.

Njegov prvi pogodak je i prvi jednog srpskog igrača u Bajernu posle 1990.

Mihajlović u Zvezdu, Mihajlović iz Bajerna

Radmilo Mihajlović, koji je golgetersko ime u jugoslovenskom fudbalu izgradio u Željezničaru iz Sarajeva (najbolji strelac lige 1986/87. s 23 gola), došao je na Olimpijski stadion u leto 1989. iz zagrebačkog Dinama za 900.000 evra u današnjim parama.

Krenuo je da se dokazuje s prvim utakmicama.

Na meču za Superkup Nemačke na stadionu „Fric Valter“ u Kajzerslauternu doneo je šampionu izjednačenje na 3:3 protiv dortmundske Borusije, ali je pobednik kupa iz minule sezone pred kraj postigao pobedonosni pogodak.

Četiri dana kasnije, u prvom kolu Bundeslige, Bajern je kod kuće savladao Nirnberg s 3:2, a pobedu mu je doneo Mihajlović tako što je u 89. minutu lobovao golmana Andreasa Kepkea.

Isticao se još jedan novajlija. Škotski napadač Alan Mekinali, koji je doveden iz Aston Vile za 1,65 miliona evra, takođe je bio strelac u Superkupu, a Nirnbrergovu mrežu je zatresao dvaput.

Prilog za istoriju fudbalskog džina: Pavlović, Mihajlović i Milutinović, tri srpska strelca za Bajern u nemačkom prvenstvu 2
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Mihajlović je u toj sezoni propustio samo dve utakmice u prvenstvu. Odigrao ih je 32, a postigao je još tri gola.

Borusijinog golmana Volfganga de Bera je matirao i u poslednjem kolu, u pobedi s 3:0 12. maja 1990. u slavljeničkom šampionskom ambijentu u Minhenu.

Ispostavilo se da je to njegov poslednji pogodak u Bajernovom dresu u Bundesligi.

U sledećoj sezoni Jup Hajnkes ga je zapostavljao, iako je Mihajlović, recimo, bio s devetkom na leđima trostruki strelac u revanšu prvog kola Kupa šampiona protiv kiparskog Apoela na Olimpijskom stadionu (4:0).

 

Tada je načinjen prvi korak koji će voditi ka antologijskom duelu s Crvenom zvezdom u polufinalu.

I dok su redovi crveno-belih u tom zimskom prelaznom roku ojačani sa Sinišom Mihajlovićem, njegov prezimenjak je sreću potražio u Šalkeu.

Senčar prvi, Plava čigra za njim

Prvi igrač u Bajernu iz jugoslovenske lige bio je vezni fudbaler Božidar Senčar, Zagrepčanin, jedini koji je karijeru gradio i u Dinamu i u Hajduku i u Partizanu (među crno-bele došao 1947, 1950. se vratio na Maksimir, a 1952. je otišao u Split).

Sezonu 1954/55. je proveo u Zagrebu, takođe prvoligašu iz glavnog grada Narodne republike Hrvatske.

U Bajernu je bio u sezoni 1956/57.

U to doba nemačko prvenstvo se igralo po regionalnom principu, a najuspešniji iz oblasnih takmičenja su išli u doigravanje za prvaka. Odigrao je u takmičenju Južnog regiona 11 utakmica i dao je četiri gola.

Bundesliga kao jedinstvena nacionalna pokrenuta je 1963/64. Bajern je debitovao u trećoj godini (1965/66), a prošao je gusto sito do nje. Bio je prvi u Južnom regionu, a zatim i u plej-ofu za promociju u grupi sa još tri tima dvokružno. Prvu od rekordne 32 titule u Bundesligi uzeo je 1969.

U vreme dok Bajern još nije bio veliko ime nemačkog fudbala prigrlio je Miloša Milutinovića, Plavu čigru našeg fudbala, virtuoza Partizana, a zatim i OFK Beograda.

Oproštaj posle Santosa bez Pelea

Bogati nemački industrijalac Roland Endler, vlasnik fabrike za zavarivanje katoda, predsednik Bajerna od 1958. do 1962, bio je veliki poklonik Milutinovićeve igre. Zapanjio se kada je čuo da niko neće da plati 5.000 dolara za operaciju plućnog krila jer je Plava čigra patila od tuberkuloze.

Endler se ponudio, uz jedan uslov – da Milutinović igra za Bajern kad ozdravi. Pregledan je u Minhenu, a uspešno je operisan u Cirihu u jesen 1959.

OFK Beograd je pokušao da mu zagorča život. Prećeno mu je oduzimanjem pasoša. Ko zna šta bi bilo da se ozbiljno nije zauzeo jedan visoki funkcioner ministarstva odbrane. Odobren mu je na jedvite jade odlazak u inostranstvo na lečenje.

Milutinović je prvu utakmicu u Bajernu u Južnoj grupi Oberlige, kao jednoj od kvalifikacionih za završnicu nemačkog prvenstva, odigrao 25. septembra 1960.

Na Grinvalderu, stadionu koji je deljen s gradskim rivalom Minhenom 1860, u sedmom kolu je savladan Manhajm s 4:2.

Već u idućoj utakmici, u gostima s Jan Regenzburgom, Milutinović je zatresao mrežu u 21. minutu. Bio je jedini strelac na meču.

Igrao je na 20 od 30 utakmica. Postigao je pet pogodaka. Jedan je dao u drugoj rundi nemačkog kupa.

Bajern je zauzeo osmo mesto među 16 timova. Milutinović je prešao u Rasing iz Pariza, ali je pre oproštaja ostavio poslednji utisak velikog asa.

Svoje tradicionalne globtroterske turneje po Evropi Santos je 1961. započeo utakmicom s Bajernom u Minhenu 16. maja. Pobedio je s 3:2, a jednu loptu u njegovu mrežu poslao je Milutinović. Pele nije igrao. Krenuo je kasnije.

Pantović minut, Jovanović i Motika ni toliko

U Bajern je 1973. iz OFK Beograda došao napadač Dušan Jovanović, ali nije odigrao nijedan meč.

Još dva igrača srpskog porekla su prošli Bajernovu školu kao i Pavlović, ali nisu dobili pravu priliku.

Prilog za istoriju fudbalskog džina: Pavlović, Mihajlović i Milutinović, tri srpska strelca za Bajern u nemačkom prvenstvu 3
Foto: EPA-EFE/Christof Koepsel

Polušpic Miloš Pantović takođe je rođen u Minhenu (1996). U mlađim kategorijama je bio od 11. godine.

Prošao je sve selekcije, a u prvom timu ima minut. Na meču Bundeslige s Verderom u Bremenu 17. oktobra 2015, koja je gostima pripala s 1:0, španski trener Đozep Gvardiola ga je poslao u igru u nadoknadi vremena umesto Čileanca Artura Vidala.

Pantović je 2018. otišao u Bohum. U prošloj sezoni je bio u berlinskom Unionu, dajući doprinos da se klub s četvrtog mesta izbori za debi u Ligi šampiona, a sada je u Eupenu u belgijskoj najboljoj ligi.

Nemanja Motika, napadač rođen u Berlinu 2003, prešao je s 14 godina iz Hertinog podmlatka u Bajernov.

Prilog za istoriju fudbalskog džina: Pavlović, Mihajlović i Milutinović, tri srpska strelca za Bajern u nemačkom prvenstvu 4
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Šansu u glavnom timu nije dobio, a u zimskom prelaznom roku 2022. pristupio je Crvenoj zvezdi, koja ga je, po pisanju Bilda, platila 2.500.000 evra.

Pošto se nije nametnuo ni Dejanu Stankoviću ni Milošu Milojeviću, dat je posle godinu dana na pozajmicu u Austriju iz Luštenaua u austrijsku Bundesligu.

Kad se završila prošla sezona, otišao je s Marakane u Olimpiju kao slobodan igrač. U Ljubljani mu najbolje ide.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari