Pristao na manju platu i budžet? 1Foto: EPA-EFE/ Toms Kalnins

Ne spada u grupu trenera koji robuju novcu, međutim Željko Obradović kao najbolji stručnjak na Starom kontinentu rad u jednom klubu uslovljava stabilnom finansijskom situacijom.

Zbog nagomilanih dugova iz ne tako davne prošlosti, koji su multiplikovani pandemijom korona virusa, Fenerbahče je naprosto prinuđen da drastično smanji budžet za narednu sezonu.

Kao neko ko je od 2013. i dolaska u azijski deo Istanbula zapravo arhitekta svih sjajnih rezultata „kanarinaca“ Obradović je bio u velikoj nedoumici da li da nastavi saradnju sa klubom.

Tokom pandemije odlučio je da se vrati u Srbiju, vreme izolacije provede u Beogradu, i tek nakon smirivanja situacije otputuje u Istanbul kako bi se uverio u plan turskog velikana za iduću takmičarsku godinu.

Iako je delovalo da do dogovora neće doći, Ali Koč, predsednik Fenera, po svemu sudeći uspeo je da uveri popularnog Žoca u perspektivnost projekta.

Prema pisanju turskih medija, srpski stručnjak trebalo bi da potpiše trogodišnji ugovor uz drastično umanjenje plate i budžeta za narednu takmičarsku godinu.

Naime, Obradović je prema starom ugovoru godišnje zarađivao tri miliona evra; svestan situacije u kojoj se nalazi jedini turski osvajač Evrolige (2017), najbolji evropski trener svih vremena pristao je na drastično umanjenje i platu u narednoj sezoni od 1,6 miliona evra.

Istovremeno, budžet kluba, umesto standardnih 35 do 40 miliona evra po sezoni, u takmičarskoj 2020/21. ne bi trebalo da premaši 20 miliona evropskih novčanica.

To će posledično značiti i da će pojedini nosioci igre poput Kostasa Slukasa morati da pristanu na osetno revidiranje ugovora, u suprotnom, sigurno će doći do raskida saradnje.

Obradović je prilikom trodnevnih pregovora pokazao spremnost da napravi novu selekciju igrača i od starosedelaca zadrži najviše trojicu-četvoricu igrača.

Akcenat će najverovatnije biti na ostanku De Koloa, Kalinića, Mahmutoglua, Datomea i Veselog (Kostas Slukas ima daleko unosniju ponudu Olimpijakosa, u kojem je igrački stasao pre nego što je prešao u Fenerbahče).

Fener: Još čekamo

Fenerbahče se oglasio povodom pregovora sa trenerom Željkom Obradovićem.

„Pregovori za novu sezonu između trenera Željka Obradovića i predsednika Alija Koča su završeni. Naš cenjeni trener Obradović je napustio Istanbul i objaviće svoju odluku klubu početkom naredne nedelje, nakon što sve razmotri sa svojom porodicom. Mi ćemo obavestiti javnost o njegovoj odluci u narednim danima“, sadržaj je saopštenja turskog velikana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari