Problemi Piksija i Zvezde traju duže od decenije, još pre Terzića: Zašto selektor Srbije nije bio na komemoraciji Siniši Mihajloviću na "Rajku Mitiću"? 1Foto: Starsport. Ilustracija: R. Topalović

Selektor Srbije Dragan Stojković Piksi prisustvovao je sahrani nekadašnjeg saigrača iz reprezentacije Siniše Mihajlovića u Rimu, ali nije bio na komemoraciji koja je bila u nedelju organizovana na stadionu Crvene zvezde „Rajko Mitić“.

Ni posle skoro nedelju dana pokušaja da se sazna šta su pravi razlozi Piksijevog izbegavanja komemoracije na „Mitiću“ nismo uspeli da dođemo do potpunog odgovora.

Poznato je da su selektor Srbije i generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić u ozbiljnoj zavadi.

Problem između njih dvojice započet je još kada je Piksi imenovan za selektora, ali je istovremeno preuzeo mnoge konce rukovođenja Fudbalskim savezom Srbije. Tako je jedna od prvih promena u FSS, a nezvanično upravo po Piksijevom nalogu, bila da Savez raskine saradnju sa Kostadinom Terzićem, sinom Zvezdana Terzića, koji je bio zadužen u komisiji za implentaciju VAR sistema. Piksiju navodno nije bilo jasno šta je uopšte posao Terzića juniora, te je insistirao da ne može u Savezu da ostane niko ko ne daje konkretan doprinos.

Odavno nepoželjan na „Mitiću“

Međutim, čak i da je do Piksija stvarno posredno ili neposredno stigla poruka od Terzića da je nepoželjan na „Mitiću“, čak i na komemoraciji, teško je poverovati da bi se selektor Srbije uplašio i zbog njega ustuknuo.

S druge strane, verovatno je ozbiljniji problem za petu zvezdinu zvezdu sukob koji ima sa navijačima crveno-belih, a koji je počeo još u vreme kada je bio predsednik kluba, a eskalirao po njegovom odlasku. Naime, Piksi je kao predsednik Zvezde ukinuo mnoge beneficije, naročito novčane, koje su vođe navijača dobijale od kluba, zbog čega se tokom mandata susretao s njihovim upadima u kancelariju i otvorenim pretnjama.

Po odlasku iz kluba, Piksija je tadašnji generalni sekretar Crvene zvezde Saša Kozić javno optužio za neodgovorno vođenje finansijske politike i višemilionski dug crveno-belih. Kozić, naravno, nije pomenuo da je Piksi dug nasledio još od prethodne uprave, kao i veoma štetne ugovore po kojima je na primer menadžeru Nikole Žigića trebalo da pripadne čak i do 50 odsto od novca koji klub dobije od budućeg transfera i slično.

Prećeno mu i hapšenjem

Tvrdilo se i da je Piksi doslovno pobegao u Japan, gde je inače otišao da radi kao trener, kako bi u stvari izbegao hapšenje u Srbiji zbog finansijskih malverzacija. Međutim, protiv njega nikada nije pokrenuta zvanična istraga, niti je izdata bilo kakva poternica, niti je ikada kasnije po povratku u zemlju imao probleme sa pravosudnim organima.

Cela stvar je završena jednim, više medijskim spektaklom, upadom policije u službene prostorije „Mitića“ kada su odneta dokumenta o kojima se kasnije više nije javno pričalo.

Kampanja protiv Piksija zaokružena je usmerenim besom navijača kao da je on kriv za sve ono što se kasnije dešavalo, uključujući i potpuno rasulo u vreme predsednikovanja Vladana Lukića i praktično je trajala sve do kvazispasonosne ponoćne konferencije Aleksandra Vučića kada na čelo dolazi trijumvirat Čović-Kokeza-Terzić, iz kojeg kasnije poslednji izlazi kao pobednik i neprikosnoveni vladar bivšeg šampiona Evrope.

Bačena bomba na porodičnu kuću

Eskalacija sukoba navijača i Piksija odigrala se početkom 2012. godine kada su petu Zvezdinu zvezdu još uvek nepoznate osobe izbacile iz klupskog kafića na stadionu „Rajko Mitić“ (tada još uvek znan samo kao „Marakana“). Iste godine je bačena i bomba na porodičnu kuću Piksija u Nišu, mada policija nikada nije utvrdila da li su ova dva slučaja povezana, niti ko je odogovoran za eksplozivnu napravu kojom su ugroženi Stojkovićevi roditelji.

Povratak Stojkovića u srpski fudbal pre dve godine nezvanično je bio uslovljen i garancijom predsednika države Aleksandra Vučića da će negativni izlivi navijača prema njemu biti obuzdani i da će mu biti garantovana bezbednost na „Mitiću“ kada bude dolazio da vodi utakmice državnog tima.

I Bjeković izbegao komemoraciju

Novi početak neprijateljstva neformalno se mogao videti pretnjom navijača Zvezde da će napraviti proteste ako Nenad Bjeković postane predsednik FSS, naročito ako se zna da je u svetlu poslednjih prepucavanja na relaciji Terzić-Stojković bivši prvi čovek Partizana okarakterisan kao Piskijev kandidat za srpsku „kuću“ fudbala. Upravo je to verovatno i glavni razlog zašto ni Bjeković nije prošle nedelje došao da na „Mitiću“ oda počast Mihajloviću.

U svetlu poslednjih dešavanja može se pretpostaviti da će pritisak na Piksija biti sve veći, naročito iz takozvanih struktura iz senke srpskog fudbala, među koje spadaju i navijači za koje smo videli da su povezani ne samo sa kriminalnim već i bezbednosnim strukturama države. Da li će nažalost i ovo postati pritisak sa kojim će Piksi u narednom ciklusu morati da se nosi – saznaćemo već u martu, na startu kvalifikacija za EURO 2024.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari