Profesor za pravljenje igrača i para 1Foto: FoNet AP

U svetu modernog fudbala, gde su treneri najpotrošnija roba, vesti o odlascima najisturenijih i najodgovornijih ljudi u lancu pravljenja njegovog veličanstva – rezultata česte su koliko i „dobar dan“, ali zvanična potvrda razlaza Arsenala i Arsena Vengera na kraju sezone nije običan događaj.

S povlačenjem čuvenog Francuza biće završena jedna posebna era u istoriji „tobdžija“, pa i Premijer lige. A, poštovaoci lika i dela menadžerske ikone engleskog loptanja ponosno će ga se sećati kao „poslednjeg Mohikanca“ u surovoj borbi za duži radni staž trenera, jer njegove 22 godine na istoj adresi mislena su imenica čak i za mnogo mlađe i trofejnije savremenike ovog šezdesetdevetogodišnjeg diplomiranog inženjera i magistra ekonomije.

– Posle pažljivog razmišljanja i razgovora sa ljudima u klubu, osetio sam da je pravi momenat da napustim klupu Arsenala. Zahvalan sam za privilegiju koju sam imao da služim Arsenalu tokom tolikih nezaboravnih godina. Vodio sam ovaj klub sa maksimalnom posvećenošću i integritetom. Želim da se zahvalim osoblju, igračima, rukovodstvu i navijačima koji su mi boravak u klubu učinili tako posebnim. Apelujem na navijače da budu uz tim do kraja sezone. Apelujem i na sve Arsenalove navijače da nastave da dele dosadašnje vrednosti kluba. Volim vas sve – poručio je putem klupskog sajta obožavani i osporavani Strazburac, poznat i po nadimku profesor.

Nije, međutim, sve bilo med i mleko u potpuno nesvakidašnjoj ostrvskoj karijeri Vengera, čije dovođenje iz japanske Nagoje nije naišlo na naročito odobravanje „domorodaca“, iako je nekada prosečni fudbaler pre toga japansku ekipu vodio do Carskog kupa, a Monako do jedne titule i Kupa Francuske. Skepsa s početka nije ga pokolebala, šta više istrajao je u svojoj modifikaciji premijerligaškog modela „trči, skači, tuci“ igre, smekšavši i oplemenivši je spuštanjem „bubamare“ na zemlju i upornim insistiranjem na pasovima. Ništa manja nije bila ni njegova principijelnost u skautiranju talenata širom sveta, njihovog forsiranja u prvom timu i pravljenja „gotovih proizvoda“ za veće klubove, što je Arsenalu donosilo enormnu zaradu od transfera. Anjelka, Ture, Fabregas, Van Persi, Ebuje, Đuru…. pod njegovom palicom su prešli put od kvalitetne „sirovine“ do „marke“, a najpoznatiji Arsenov đak i miljenik Tijeri Anri uvek je isticao da svoju vrhunska sportska postignuća duguje onom što je u njemu video suvo zlato pre nego što je golgeterskim majstorijama opčinio planetu.

Mnogo puta se desilo da Vengerov Arsenal ne uzme nijedan trofej u 12 meseci, ali sa 17 različitih pehara visoko se kotira u trenerskom esnafu. U Ligi šampiona stigao je samo do izgubljenog finala 2006. godine, uz sijaset eliminacija u osmini finala elitnog takmičenja, ali zato će ostati upamćen kao prvi nebritanski trener s potpisom ispod duple krune u Engleskoj i jedini šef stručnog štaba čiji tim nije doživeo nijedan poraz u jednom prvenstvu, s čuvenom generacijom „nepobedivih“ iz 2004. Saradnici i nadređeni pamtiće ga i po novom režimu treninga i dijeta, dobijenoj borbi sa pijanstvom u svlačionici, gospodskim manirima ili npr. učestvovanju u dizajniranju sadašnjeg „Emirejts“ stadiona.

Ostrvska statistika Francuza

Premijer liga       3

FA Kup  7 (rekord)

Komjuniti šild     7

mečevi u PRL     823

pobede u PRL    473

porazi u PRL        191

remiji u PRL                        199

uzastopne sezone u LŠ  19

uzastopni plasmani u Top 4 PRL 20

najduži trofejni post       2005-2014.

Navijači o Arsenu: Pesme i protesti

Odlazeći trener A“tobdžija“ dugo je uživao apsolutnu podršku navijača „tobdžija“, pa je tako voljen i poštovan dobio pesmu „Venger zna“, čak i „Vengerov dan“, obeležen 22. oktobra 2005, na njegov 56. rođendan, a u slavu odlaska u istoriju čuvenog starom klupskog doma“Hajberija“. Ima, ipak, nekoliko sezona kako je pukao taj „krčag“, a deo pristalica Arsenala javnim protestima zahtevao smenu profesora.

Daleko Ispred ostalih

Sa nepune 22 godine kontinuiranog rada, strateg trenutno šestoplasiranog tima Premijer lige i polufinaliste Lige Evrope nema premca u PRL i celom engleskom fudbalu. Istog trenera duže od sedam godina ima samo još četvrtoligaš Eksiter, dok najveći staž među menadžerima elitnog ranga, posle Vengera, imaju Edi Hauv (Bornmut) i Šon Dajš (Barnli) – (po) pet i po godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari