Prolazno vreme odbojkašica za radost i nadu 1Foto: OSS

Liga nacija nikada nije bila prioritetno takmičenje za Odbojkaški savez Srbije, od seniora i seniorki uvek se najviše očekuje na Evropskim prvenstvima, šampionatima sveta i Olimpijskim igrama, ali je osvajanje prve (bronzane) medalje u LN zaslužilo svečani doček odbojkašica iz Ankare.

– Rezultat je veliki, ali i način na koji ste to napravili. Taj performans, u smislu odbojkaškog kvaliteta, a i pokazano jedinstvo, daju nam nadu da ćete nastaviti istim putem i da ćete dati sve od sebe na narednom takmičenju, a to je Svetsko prvenstvo – tim rečima se zahvalio predsednik OSS i nekada trofejni selektor muške postave Zoran Gajić, pošto je u društvu saradnika, na čelu sa potpredsednicom i bivšom reprezentativkom Jelenom Nikolić, priredio dobrodošlicu timu iza kog stoji selektor Danijele Santareli.

Postojala je bojazan šta i koliko može da napravi Italijan na svom takmičarskom debiju nakon odlaska Zorana Terzića, čije je ime sinonim za sve uspehe naših cura u poslednjih dve decenije, ali je prvi ispit položio sa neočekivano visokom ocenom.

Nije sve bilo savršeno ni lako u odsustvu kapitenke Maje Ognjenović, jedne od najboljih odbojkašica današnjice Tijane Bošković i mudrog libera Silvije Popović, ali je ispalo fantastično.

Na putu do istorijskog trećeg mesta u Ligi nacija u četvrtfinalu su eliminisane aktuelne olimpijske šampionke, pri čemu su cure iz SAD branile titulu i imale najbolji učinak u grupnoj fazi LN, da bi u susretu za treće mesto do nogu bila potučena Turska, pred njenom temperamentnom publikom u Ankari.

– Sada idemo na odmor nekoliko dana, a pripreme za SP počinjemo 1. avgusta. Manji deo će biti u Beogradu, zatim idemo na Kopaonik gde ćemo se pripremati na najbolji način za drugi deo takmičarskog leta – kratko je najavio Santareli, naravno ponosan na devojke, ali i svestan da se ne živi od prošlosti i da neće biti jednostavno popuniti „rupu“ nastalu odlaskom sadašnjeg šefa stručnog štaba Rusije, jer se sa brojnim generacijama naosvajao titula i drugih odličja na svim velikim turnirima.

Međutim, raduje prolazno vreme. Pre svega u međusobnom adaptiranju, jer su toliko dugo na snazi bili Terzićev sistem rada, odbojkaška filozofija i pravila ponašanja. Pogotovo što se trener Koneljana zbog završnice Lige šampiona, kasnije priključio pripremama, a do tada sa daljine i preko kolega u stručnom štabu vodio treninge svojih novih izabranica.

Na ruku mu nisu išli ni veliki broj utakmica u kratkom periodu, trošenje vremena na putovanja sa kontinenta na kontinent, činjenica da se (zbog povrede) vrlo dugo odsutna Brankica Mihajlović morala dozirano koristiti, priključivanje rovite Mine Popović tek na Fajnal-ejtu… ali je svaki minus uspeo da pretvori u plus.

Da rehabilituje Jovanu Stevanović i pogura je ka idelanom timu LN, izvuče keca iz rukava u liku Sare Lozo,  sačuva kolektivni radni elan, iskontroliše emocije na terenu i van njega, u hodu se prilagođava rivalima… Odnosno, učini da ne bude plaćena skupa cena povlačenja Milene Rašić, Stefane Veljković Lisinac i Jelene Blagojević posle Igara u Tokiju prethodnog leta.

Ni to što su srpske odbojkašice uzele samo jedan set u sudaru sa potonjim šampionkama iz Italije, odnosno nisu imale nikakve šanse u nadgornjavanju sa drugim finalistom Brazilom, ne može i ne sme da baci senku na prikazano tokom juna i u polovini jula.

Kao što mesto na pobedničkom postolju, pobede i prvenstveno dobijena bitka u pet činova sa SAD ne bi trebalo da učine da Ana Bjelica i cure izgube tlo pod nogama i pomisle da ne mogu i ne moraju još da „rastu“ pod komandom 42-godišnjeg Italijana.

Valja naći idealnu meru između logičnog optimizma, jer je bronza uzeta u trenutku kada su gotovo sve selekcije na mrežu slale svoje najjače postave, i istine da je ovo takmičenje i drugima bilo u dobroj meri pripremni poligon za obračune na mnogo važnijem Svetskom prvenstvu.

– Zaslužili smo svi da slavimo, iza nas su dva duga i naporna meseca jakog rada i upoznavanja, s puno utakmica, priče, putovanja… Želeo sam da na pravi način počnem odiseju sa reprezentacijom Srbije i uspeo sam u tome. Svima nam je važna ova medalja, posebno zato što je prva u Ligi nacija, ali naše leto se ne završava tu. Imamo planove i ambicije i za Svetsko prvenstvo, pa ga treba dočekati spremno u svakom smislu – poručio je Santareli, u susret izazovima na SP u Holandiji i Poljskoj (23. septembar – 15. oktobar).

Sve medalje odbojkašica

Olimpijske igre         2

Svetsko prvenstvo  2

Šampionat Evrope  6

Svetski kup   1

Evropske igre           1

Gran pri         3

Liga nacija     1

Evropska liga            4

Mediteranske igre  1

Univerzijada 2

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari