Prva meč lopta za Fener 1Foto: EPA/ SERGEI ILNITSKY

Fenerbahče i CSKA danas će biti u prilici da takozvanim „čišćenjem“ završe četvrtfinalne serije bez poraza i plasiraju se na fajnal-for turnir Evrolige koji će se ove godine odigrati u Istanbulu. Panatinaikos će u gostima, a Baskonija na svom parketu pokušati da nastave seriju.

Najbliža završnici u Istanbulu je ekipa Fenerbahčea koja je sa dve pobede u Atini nad Panatinaikosom sebi dala priliku da makar jednom pobedom u naredna dva meča na svom parketu overe karte za F4 u svom gradu. Ekipa Željka Obradovića je u prva dva meča pokazala zaista superiornu igru, pre svega u odbrani, očigledno je da je najuspešniji evropski trener, posle brojnih povreda i malera u regularnom delu sezone, uspeo da složi kockice i tempira formu za period odluke. Bogdan Bogdanović je naprosto eksplodirao, u dva meča dao je prosečno po 24 poena i imao pet asistencija s tim što mu je procenat šuta spolja bio fascinantnih 70 odsto. Judo, Veseli i Kalinić potpuno su zaključali sopstveni reket, odakle su sevali koševi iz tranzicije. Od ekipe koja je sa druge pozicije na tabeli Evrolige do pred plej-of skliznula na petu, sada je postao moćan tim, po mnogo čemu favorit i za titulu. Panatinaikos je, evidentno, svoje šanse sveo na minimum, ekipa koja je fizički dominirala cele sezone, sada je delovala prilično izduvano.

Baskonija ima za čim da žali posle dvomeča sa CSKA u Moskvi. U oba navrata bili su potpuno konkurentni i držali su utakmicu u rezultatskom egalu, umnogome su zaustavili ofanzivnu kanonadu ruske ekipe i samo je inspiracija Teodosića u prvom, i splet okolnosti u drugom meču, odvojio tim iz Baskije od bar jedne pobede. Na domaćem parketu sada do trijumfa može biti još teže doći: više nema prava na grešku, luksuz rasterećenosti i igranja bez pritiska potrošen je u Moskvi, ali je sigurno da će domaći koji su igrali jednu od najlepših košarki u elitnom takmičenju dati sve od sebe da seriju vrate u Moskvu što bi za favorizovani CSKA bilo i preveliko breme. Moskovljani su, zato, i najavili izlazak iz male ofanzivne krize koja se manifestovala u prva dva meča i pokušaj da se serija što pre završi te se domogne Fajnal-fora 14 put u poslednjih 15 godina.

Raspored plej-ofa

Fenerbahče – Panatinaikos 19.45 (u seriji 2:0)
Baskonija – CSKA 21.00 (0:2)

sutra

Efes – Olimpijakos 18.30 (1:1)
Darušafaka – Real 20.15 (1:1)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari