Prva pobeda za Britance 1Foto: Fonet

Početak četvrtfinala Dejvis kupa između Srbije i Velike Britanije protekao je u znaku kiše koja je dozvolila da se odigra samo meč između Janka Tipsarevića i Kajla Edmunda (3:6, 4:6,0:6).

 Dušan Lajović i DŽejms Vord nisu ni stigli da izađu na teren, i njihov duel odložen je za subotu kada je na programu i dubl između parova Marej/Ingolt – Tipsarević/Zimonjić.

S obzirom na to da vremenska prognoza predviđa padavine i tokom vikenda, vrlo je verovatno da će se turnir produžiti do ponedeljka, što je kao mogućnost najavio i Aleksandar Bolić, sportski direktor Teniskog saveza Srbije, u izjavi za Danas u sredu.

-Ako kiša ne bude prestajala, turnir će se verovatno produžiti tokom ponedeljka, a ako i tog dana bude kiše, ITF odlučuje šta će se dalje dešavati – rekao je Bolić.

Duel između Tipsarevića i Edmunda prekinut je prvi put posle samo 15-ak minuta igre pri rezultatu 1:2 za gosta. Duža pauza je više prijala Britancu koji dolazi do prvog brejka, iako je izgledalo da će se Tipsarević nakon asa i greške protivnika izvući.

U nastavku meča dvadesetjednogodišnji teniser zaigrao je još agresivnije i sigurnije, dok je na drugoj strani Tipsarević nizao greške. Odmah na početku narednog seta Edmund je napravio brejk, a srpski teniser propustio da ga uzvrati pošto je ispustio dve šanse. Na semaforu je bio 0:2 u gemovima za Edmunda i meč je ponovo prekinut zbog kiše. Posle druge pauze Janko je zaigrao bolje, uspeo da vrati brejk i izjednači rezultat ali je sa dve duple greške omogućio Britancu da mu oduzme servis u narednom gemu i zadrži prednost do kraja seta. Britanac je ekspresno završio meč i doneo Britanije prvu pobedu.

Janko koji je bio van terene prethodne dve godine, što se i te kako videlo tokom duela, reko je za Bi-Bi-Si da ga nisu mučili ne samo fizički već i psihološki problemi.

– Suočavao sam se sa psihološkim problemima i depresijom. Bilo je dosta uspona i padova, ali sam prevlado probleme – rekao je Tipsarević, koji bi po planu trebalo da nastupi i u veoma teškom dubl meč.

Britanski par DŽejmi Marej/Don Ingolt favorit je protiv Tipsarevića i Zimonjića. Indivudualni kvalitet starijeg brata Endija Mareja koji je ove godine uzeo prvi gren slem trofej je nešto na šta Britanci računaju, a i sam Zimonjić je rekao da protivnik ima veće šanse za pobedu.

Prema programu u nedelju bi trebalo da igraju Dušan Lajović i Kajl Edmund, kao i Janko Tipsarević i DŽejms Vord.


Britanski navijači glasniji

Srbija je možda imala prednost domaćeg terena, ali izuzetno glasni britanski navijači, i tiha domaća publika, učinili su da se to ne oseti. Britanci, kojih je bilo oko 200, pozdravljali su svaki potez Kajla Edmunda glasnim navijanjem i pokličem „Idemo“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari