Prvi dvomeč Lige nacija skenirao probleme u igri reprezentacije Srbije 1Foto: STARSPORT

I kada, s manje ili više muke, postigne gol najbolja fudbalska reprezentacija Srbije ga gotovo uvek „izbriše“ i to, po nepisanom pravilu, sopstvenim greškama.

Da li se štoperi loše postave, bekovi ostanu iza protivnika ili vezisti izgube loptu i tako gurnu rivala u (polu)kontre, tek defanziva „orlova“ prečesto poništava učinak ofanzive, pa dva puta prokockana prednost u remiju sa Rumunijom nije nikakav izuzetak. Naprotiv. Kakvi god da budu ishodi utakmica, bile one takmičarske ili test prirode, „orlovi“ ko o čemu posle njih o tzv. jeftino primljenim pogocima, pa su ključni utisak posle osvajanje jednog boda u drugom kolu Lige nacija bili gafovi odbrane umesto dva, malo je reći, vešta gola Aleksandra Mitrovića.

– To su stvari koje ne znam kako da objasnim. Stvarali smo šanse u prvom poluvremenu, na vreme dali gol, zadržali posed u nastavku, ali smo primili dva jeftina pogotka – samo je konstatovao zabrinjavajuće činjenično stanje selektor Mladen Krstajić, uz opasku „ne mogu ja da reagujem sa klupe“ na novinarsko pitanje o učestalosti loših odluka i poteza reprezentativaca pri defanzivnim prekidima.

I, zaista, ne može nekada sjajni centralni defanzivac ponovo u kopačke i sam ispravlja krive Drine, ali zato mora puno toga kao čovek zadužen za osmišljavanje igre. Pre izlaska ekipe na teren, pre svega. Posao njegovog stručnog tima je da menja ili modifikuje formaciju (na treninzima i(li) tokom susreta), do automatizma uigrava situaciona rešenja na našoj polovini, pravi kostur golmanu najbliže četvorke i bira prve alternative starterima. Kao što mu je to pravo tako je i obaveza da pri selektiranju kadra pronalazi balans između iskustva i mladosti, procenjuje objektivne domete i trenutnu formu svakog pojedinca, na najbolji način koristi njihove fizičke performanse, da im podupire samopouzdanje, koncentraciju i motivaciju, gasi „požare“ u svlačionici… Ostali imaju pravo da mu sole pamet, čak i da to čine s nekom lošom namerom, ali Krstajić je taj koji je dužan da se izbori sa problemima. Bez obaziranja na to što su i neki od njegovih mnogo iskusnijih i trenerski dokazanijih prethodnika imali slične nevolje. I to što pre, jer bi taj hronični nedostatak znalačkih, odgovornih i smirenih defanzivnih reakcija mogao da nas košta neuspeha u pokušaju da se učešće na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu uveže sa šampionatom Evrope 2020.

Priča o šupljoj odbrani, međutim, ne bi smela da maskira mane ofanzivnog bloka. Jesu naši vezisti držali sredinu terena i loptu protiv Rumunije i pre toga Litvanije, ali to još nije nivo potreban za egal rvanje sa selekcijama ozbiljnijeg kvaliteta od ove dve. Negde je problem kratak staž u seniorskoj reprezentaciji, negde mlade godine, a negde skromne lične mogućnosti i manjak vremena za „štimovanje“ s okruženjem. Kada se sve to prevaziđe onda Aleksandar Mitrović neće više morati sam da se „bije“ sa rivalskim zadnjim linijama, ide predaleko po loptu i povremeno sam sebe uvodi u šanse. Suma sumarum, nije sve crno, naprotiv, ali još toliko toga treba da se „zabeli“ u fudbalu srpskog nacionalnog tima da se posle svega viđenog u poslednjih 180 minuta nema dovoljno pokrića za preveliki optimizam.

A brzo će oktobar i važna gostovanja u Crnoj Gori i Rumuniji, odnosno važne bitke za prvo mesto u grupi i napredak u Ligi nacija, zamišljenoj kao prečica do sledećeg EP.

Da su svi kao Aleksandar

Možda bi neki drugi napadač na mestu Aleksandra Mitrovića postigao het-trik protiv Rumunije, ali partija centarfora Fulama vredi više od ta dva hica u metu i jednog boda. Ona je pokazni primer poštenog pristupa poslu, pravilnog odnosa prema ekipi i dresu koji se nosi. I to ne od juče, jer čak i kada ne ulazi u šanse ili promašuje zicere robusni centarfor iz Smedereva nikada se ne vuče po terenu, ne pravi razliku između tzv. malih i velikih utakmica, ne krije se niti prebacuje krivicu na druge. Za razliku od mnogih nabeđenih persona oko sebe.

Rezultati i tabela

Grupa 4

Srbija – Rumunija 2:2, Crna Gora – Litvanija 2:0

  1. Crna Gora 1 1              0              4
  2. Srbija 1 1              0              4
  3. Rumunija 0 2              0              2
  4. Litvanija 0 0              2              0

Parovi 3. kola (11. oktobar): Crna Gora – Srbija, Litvanija – Rumunija.

Parovi 4. kola (14. oktobar): Rumunija – Srbija, Litvanija – Crna Gora

Tumbaković: Bez kompleksa na Srbiju

– U prethodnim kvalifikacijama smo imali cilj da ostanemo u tonusu, da se borimo do kraja. Sada smo se pomerili stepenik više, u atmosferi, u igri, u odnosu… Ne vidim razlog da napravimo korak nazad. Bez kompleksa ćemo ući u meč sa Srbijom i pokušati da igramo fudbal – poručio je crnogorski selektor i bivši Krstajićev trener u Partizanu, Ljubiša Tumbaković, posle pobede nad Litvanijom i izbijanja na vrh tabele.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari