Prvi put posle 1995: Dvostruki domaći okršaj na početku Australijan opena 1Foto; EPA-EFE/JONO SEARLE

Australija ima 13 tenisera na glavnom turniru svog grend slema u Melburnu, a iz kvalifikacija ih može doći još.

Dvojica sigurno otpadaju posle prvog kola, jer su na početku dva domaća okršaja.

Aleksej Popirin, igrač ruske krvi, drugi „reket“ Australije na svetskoj listi (43. mesto), sastaće se s Markom Polmansom (156), rođenim u Južnoj Africi, koji je za učešće dobio posebnu pozivnicu.

Ko bude uspešniji, igraće u drugom kolu, sva je prilika, protiv najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića, koji još ne zna ime prvog rivala jer ga očekuje iz predtakmičenja (predstoji poslednje kolo).

Prvi put posle 1995: Dvostruki domaći okršaj na početku Australijan opena 2
Foto: EPA-EFE/JULIEN DE ROSA

U drugom australijskom duelu, takođe u polovini žreba koju predvodi desetostruki šampion kao prvi nosilac, igraju među sobom i Aleksandar Vukić (63) i Džordan Tompson (47).

Vukić, 27-godišnjak, rođen je u Sidneju, kao i Popirin i njegov prvi suparnik. Otac mu je iz Crne Gore, a majka je Sarajka.

Тompson ga je savladao u prvom kolu u Brizbejnu prošle nedelje (6:3, 6:2), a u četvrtfinalu i španskog asa Rafaela Nadala s 5:7, 7:6 (8:6), 6:3, koji je zatim objavio da zbog povrede neće igrati na Australijan openu, a tenisu se vratio posle godinu dana.

Tompsona, koji je nekada bio prepoznatljiv po brkovima, u polufinalu je zaustavio Bugarin Grigor Dimitrov.

Ko prođe dalje iz tog drugog australijskog okršaja, sastaće se s pobednikom meča Grka Stefanosa Cicipasa (7) i Italijana Matea Beretinija (125).

Najveći adut Australije biće njen najbolje plasirani teniser Aleks de Minor, takođe rođen u Sidneju (1999), po ocu Urugvajac, po majci Španac.

Njega su dobre igre na Junajted kupu, gde je na meču Australije i Srbije savladao Đokovića, vinule na deseto mesto svetske liste, što mu je najbolji plasman u karijeri.

Od 2000. domaći teniseri koji su bili među deset vodećeih bili su samo Patrik Rafter, Mark Filipusis i Lejton Hjuit, prethodni u tom nizu, a poslednji put u julu 2006.

Australija nema pobednika na svom grend slemu posle trijumfa Marka Edmondsona 1976.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari