Prvi rival Južna Afrika 1Foto: Beta/AP Photo/Bernat Armangue

U predigri uvodnog grend slema svake teniske sezone – Otvorenog prvenstva Australije u Melburnu (20. januar – 2. februar) – na istom kontinentu se održava premijerno izdanje ATP kupa (3-12. januar), sa Srbijom kao jednim od učesnika.

Lider našeg tima, drugi reket sveta i rekordni osvajač AO opena Novak Đoković, Dušan Lajović, Nikola Milojević, Viktor Troicki i Nikola Čačić smešteni su u A grupu (Brizbejn), gde će se nadmetati sa Francuskom (Gael Monfis, Žil Simon, Benoa Per, Nikola Mau, Eduard Rože-Vaselan), Južnom Afrikom (Lojd Haris, Kevin Anderson, Lojd Haris, Ruana Relofs, Kololvam Montsi, Rejven Klasen) i Čileom (Kristijan Garin, Nikola Žari, Alehandro Tabilo, Marselo Tomas Barios Vera i Hans Podlipnik-Kastiljo).

– ATP kup je timsko takmičenje koje vam omogućava da predstavljate svoju zemlju i da se okupite sa saigračima, što nije čest slučaj tokom sezone. To nam daje dodatnu energiju i motivaciju. Na terenu je veoma živo, ali ima i dosta zabave i uživanja – kaže Đoković, koji u ovo vreme obično bude na turniru u Kataru.

Srbi će najpre ukrstiti rekete sa Južnoafrikancima, predvođenim Andersonom.

– NJihov tim nije isti sa Kevinom i bez njega, tako da su sigurno opasniji kada je deo ekipe, mada su ga povrede dugo odvlačile sa ATP turnira. Mislim, ipak, da imamo lepu šansu u ovom meču – smatra 155. teniser sveta Nikola Lajović uoči starta ATP kupa s nagradnim fondom vrednim 21,5 miliona dolara.

Učestvuju ukupno 24 tima, podeljena u šest grupa, a svaki megdan sastoji se od dva singl duela i dubla – prvo igraju drugi reketi, pa prvi reketi timova, zatim i dubl na kraju. U susretima parova neće biti prednosti (ko na đusu osvoji poen, osvaja i gem), a umesto trećeg seta igraće se taj-brejk. U četvrtfinale idu pobednici grupa i dva najbolja drugoplasirana, a svi mečevi od četvrtfinala igraće se u Sidneju.

Satnica prvog dana

I dan (subota)

Dušan Lajović – Lojd DŽorž Heris 08.30

Novak Đoković – Kevin Anderson 10.00

Đoković/Troicki – Klasen/Relofs (naknadno)

* Satnica je po srednjeevropskom vremenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari