Prvi test Zvezdine zrelosti 1Foto: STARSPORT

Istorija se ponovila za Crvenu zvezdu kada je u pitanju ovogodišnji žreb za Ligu šampiona, a da bi se ponovio i prošlogodišnji ulazak u grupnu fazu ponovo mora da se preskoči Suduva.

Crveno-beli večeras (20.00, RTS) u Marijampolju u Litvaniji igraju protiv Suduve prvi meč prvog kola kvalifikacija za Ligu šampiona (revanš sledećeg utorka u Beogradu).

Prošle godine je Zvezda izvukla Suduvu u drugom kolu kvalifikacija i lako je preskočila bez primljenog gola (3:0, 2:0). Litvanci nisu mnogo od tada promenili tim, ali zato Zvezda jeste, te je za mnoge velika nepoznanica za kojih će se 11 trener Vladan Milojević opredeliti na evropskoj premijeri. Put Litvanije pošao je i portugalski napadač Tomane koji je tek potpisao ugovor sa srpskim šampionom, pa se ne očekuje da će dobiti šansu od prvog minuta, odnosno Boaći će verovatno biti starter. Na susret sa Suduvom krenuo je i Hoze Kanjas koji je malo pre Tomanea zvanično stigao u klub sa “Rajka Mitića”, ali od koga se očekuje da bi mogao da bude čak nosilac igre ove sezone. Za razliku od njih levi bek Žender je ostavljen u Beogradu jer mora da dodatno radi na svojoj kondiciji koja trenutno nije na zavidnom nivou. Nije isključeno i da niko od novajlija ne bude starter i da se Milojević opredeli za proverene starosedeoce kako ne bi rizikovao da za nedelju dana u Beogradu mora eventualno da “juri” rezultat. Desni bek Filip Stojković, koji je pred kraj prošle sezone i na pripremama za ovu igrao i na poziciji centralnog defanzivca, ne krije da bi sve osim trijumfa crveno-belih u bivšoj Sovjetskoj republici bio negativan rezultat.

– Pripremljeni smo dobro i spremni. Opet nam je rival Suduva, kao i prošle godine, tako da se dobro znamo, s tim što je razlika da je sada prvo kolo. Sve osim pobede bilo bi iznenađenje – rekao je Stojković.

Za Zvezdinog defanzivca nema dileme da pristup igri mora biti profesionalan od starta.

– Nadam se da možemo ponovo da budemo ubedljivi u Marijampolju. Od nas sve zavisi, ako uđemo dobro u meč verujem da ćemo da pobedimo. To je presudno. Znamo ih dobro, isti je trener, a ekipa se nije mnogo menjala. Moramo da budemo maksimalno ozbiljni – dodao je Stojković.

Kolega iz odbrane Srđan Babić tvrdi da je trener Vladan Milojević uradio domaći zadatak i ekipu valjano pripermio za ono što ih čeka protiv Suduve.

– Očekivanja su uvek najviša, da se plasiramo u neko evropsko takmičenje. Daćemo sve od sebe, dobro smo analizirali protivnika i ako uđemo maksimalno ostvarićemo dobar rezultat. Dugo su zajedno, u istom sistemu igraju i znamo se od prošle godine. Ne želim puno da pričam sada, već posle utakmice. Suduva je dobra ekipa, šampion svoje zemlje. Niko ne sme da se potceni – istakao je Babić.

Defanzivni vezista Branko Jovičić pozvao je saigrače na oprez uoči prvog evropskog meča, upozoravajući da neće biti puno prilike za popravni ako se kiksne.

– Iako je Suduva litvanska ekipa sastavljena je od dosta stranaca, prvenstveno od igrača sa prostora bivše Jugoslavije, a imaju i internacionalce iz Slovačke i Kanade. NJihova prednost može da bude to što se nalaze u sred prvenstva i što su lideri na tabeli, ali ako mi budemo na visini zadatka, u šta ne sumnjam, vratićemo se zadovoljni u Beograd – zaključio je Jovičić.

AF

Silni u prvenstvu Litvanije

Prednost Suduve u odnosu na srpski klub mogla bi da bude u tome što njeni fudbaleri već imaju u nogama 17 takmičarskih utakmica, od kojih su na 14 pobedili, a samo tri izgubili. Suduva je sa 42 poena trenutno vodeća ekipa u prvenstvu Litvanije, a prošle srede su na svom stadionu savladali sa 3:0 drugoplasirani Žalgiris.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari