Prvi veliki ispit za Stankovića 1Foto: Starsport/Peđa Milosavljević

Crvena zvezda nema pravo na grešku u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona protiv Tirane (20.00, RTS). Crveno-beli će imati samo jednu šansu da na stadionu „Er Albanija“ savladaju Tiranu, pošto zbog pandemije sve do poslednje runde kvalifikacija nema revanša.

Dodatni pritisak na ekipu stvara činjenica da prvak Srbije prethodnih godina nije uspeo da na strani pobedi ekipe poput Irtiša, Suduve, Spartaksa ili Helsinkija, te da su beogradski dueli ustvari bili presudni za prolazak u narednu rundu kvalifikacija.

Najveći pritisak je zato na treneru Dejanu Stankoviću kome će ovo biti prvi pravi ispit na klupi crveno-belih. Kada je zimus preuzeo dužnost od odlazećeg Vladana Milojevića, znao je da je titula već obezbeđena, ali i da ustvari pripada prethodniku iako će se njemu formalno pisati.

Visoki standardi Milojevića u Evropi (dve Lige šampiona i jedna Liga Evrope) napravili su kod navijača očekivanja da je ulazak u grupnu fazu jednog od evropskih kupova sada minimum. Dodatni problem šefu struke Zvezde mogla bi da pravi tenzija koja je iz političkih razloga napravljena uoči gostovanja u Albaniji.

Portali bliski vladajućim strukturama danima najavljuju „pobednički prelazak Albanije“, stvarajući atmosferu nacionalne katastrofe u slučaju neuspeha.

Isti slučaj je i sa albanskim medijima koji takođe predstavljaju drugo kvalifikacija za Ligu šampiona kao borbu na život i smrt. Zbog toga i ne čudi što je Stanković dan uoči puta pokušao da spusti loptu i pritisak sabije samo u sportske granice.

– Idemo da igramo fudbal. Mi idemo da igramo i da se takmičimo kako bi doneli kući rezultat. Ne razmišljamo ni o čemu drugom, provokacija ima i kada su totalno druge utakmice, to svi znamo, tako da ne očekujem tenziju. Mislim da je teže smiriti ekipu i iskontrolisati im emocije, da ne izgore pred važnu utakmicu, naročito sada kada se igra jedan meč. Ona može da traje i 120 minuta, ne mora to da bude gotovo u 20, 50 minuta, to nije važno, cilj opravdava sredstvo – rekao je Stanković.

Trener crveno-belih tvrdi i da može da iskontroliše emocije svojih izabranika.

– Svaka sledeća utakmica je najvažnija i mi moramo tako da razmišljamo. Gledaću da sačuvam tu atmosferu takmičenja za prolaz u narednu rundu. Nije bitno ko je protivnik, mi imamo naš cilj. Vruće jeste, ali nećemo pasti pod to, imamo zajedno mnogo iskustva da to i iskontrolišemo – naglasio je Stanković.

Šef struke Tirane Emanuel Egbo izjavio je da smatra da je njegova ekipa favorit, uprkos skromnim rezultatima u evrokupovima prethodnih godina (uvek ispadali u kvalifikacijama). Egbo je do sada forsirao formaciju 4-4-2, ali se očekuje da će protiv Zvezde ipak započeti sa nekom povučenijom varijantom.

Glavna dilema Stankovića uoči meča biće da li da u Albaniji utakmicu započne sa jednim defanzivnim veznim (Sanogo) ili da mu priključi još nekoga (Petrović, Vulić), pošto odbrana nema pravo na grešku. To bi onda u ofanzivi značilo da ili Ivanić ili Kanga ne počinju meč.

Ben će biti spreman

Očekuje se da će najbolji igrač Zvezde od starta sezone El Fardu Ben biti spreman za večerašnji meč uprkos povredi koju je imao proteklog vikenda. U Tiranu nije otputovao Milan Pavkov koji nije ni registrovan za Ligu šampiona, kao ni Veljko Simić i Dušan Jovančić, koji uskoro treba da pronađu novi klub.

2. kolo kvalifikacija

Tirana – C. zvezda   20.00

PAOK – Bešiktaš      20.00

Sreda

AZ Alkmar – Plzenj   16.30

Celje – Molde 18.00

Karabag – Šerif        18.00

Suduva – Makabi Tel Aviv   18.00

Lokomotiva Zagreb – Rapid          19.00

Ludogorec – Midtjiland        19.30

Kluž – Dinamo Zagreb        20.00

Dinamo Brest – Sarajevo    20.00

Legija – Omonija      20.00

Seltik – Ferencvaroš 20.45

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari