Pun SPENS za pun pogon 1

Plasman u narednu rundu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kini je obezbeđen ubedljivim trijumfom u Gruziji.

Da li je u Tbilisiju sve bilo pod konac ili je po sredi ipak privid, biće jasnije posle večerašnjeg susreta sa Nemačkom u Novom Sadu (20.00), lidera Grupe G sa maksimalnih 5-0. Hala SPENS biće dupke puna, pošto su sve karte već rasprodate, a ljubitelji košarke moći će da se uvere u kvalitet reprezentacije Srbije za koju će nastupiti i dvojica Novosađana Nikola Milutinov i Stevan Jelovac.

Nemačka će nastupiti kvalitetnija za Denisa Šrudera, startnog plejmejkera Atlante Houks i sigurno najboljeg organizatora igre „pancera“. Velika je šteta što u sastavu neće biti dvojice tinejdžera koji su na nedavno održanom NBA draftu u NJujorku izabrani u prvoj i drugoj rundi. Moric Vagner (213cm), stasao u Albi, a fakultetski obrazovan na čuvenom Univerzitetu Mičigen (poražen od Vilanove na poslednjem finalu Fajnal-fora NCAA), kao 25. pik „selektovan“ je od Los Anđeles Lejkersa, dok je Ajsak Bonga, čiji su roditelji iz Demokratske Republike Kongo, izabran od strane Filadelfije kao 39. pik.

– Maksimalno smo fokusirani na Nemačku, respektujući njihov kvalitet i ono što su uradili u dosadašnjem toku kvalifikacija za Svetsko prvenstvo. Verujem da će pristup na večerašnjem meču biti isti onom protiv Gruzije. Potrebna nam je jasno naznačena želja i motivacija da savladamo respektabilnog protivnika, koji je od nas bio bolji u Nemačkoj – oprezan je Aleksandar Đorđević.

Selektor je bio izuzetno zadovoljan viđenim u Gruziji. Reprezentativci su zaista odigrali profesionalno i odgovorno, trudeći se da implementiraju segmente moderne košarke; koja podrazumeva što bržu igru u fazi tranzicije i rešenja u ranoj fazi napada. Bilo je lepo videti Nikolu Milutinova u dresu Srbije posle odsustva u poslednjih nekoliko godina; dok je Boban Marjanović u par sekvenci podsetio javnost na briljantne partije na poslednjem Evropskom prvenstvu. Dejan Todorović je sigurno posebno oraspoložio selektora Đorđevića; odličnom igrom u Tbilisiju bliži je ostanku među 12 najboljih i kada se budu vratili svi evroligaši i igrači koji nastupaju u NBA ligi. Momku kome je u više navrata nuđeno da zaigra za BiH srce je mnogo punije posle ukazane šanse da nastupi u dresu Srbije u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2019.

– Uradili smo odličan posao jer ovo može da bude ključ za nastavak kvalifikacija pošto nam daje šansu da u drugu fazu uđemo sa dve pobede više u odnosu na Gruziju ako se kvalifikuje, što očekujem. Ozbiljno smo odigrali utakmicu od prvog do poslednjeg minuta – odlična odbrana i dobar pristup igri. Bez obzira na poteškoće koje smo imali, a nije ih bilo malo, momci su uradili sjajan posao, ne samo na ovoj utakmici, već svih ovih dana koliko smo zajedno – ponosan je selektor Srbije na momke koji nisu tražili izgovore za nastup u „junskom prozoru“ kvalifikacija.

Raspored i tabela

6. kolo

Gruzija – Austrija 17.00

Srbija – Nemačka 20.00

1. Nemačka 5-0

2. Srbija 4-1

3. Gruzija 1-4

4. Austrija 0-5

* U narednu fazu kvalifikacija prolaze tri prvoplasirane

Kadeti odlični na startu SP

Reprezentacija Srbije, igrači rođeni 2001. godine i mlađi, pobedila je na startu Svetskog prvenstva koje se održava u Argentini odličnu selekciju Malija koja je dugo pružala žestok otpor. Posle izjednačenog prvog poluvremena, afrička selekcija je u trećem periodu došla do vođstva 63:56 i opasno zapretila. Tada je na scenu stupio raspoloženi Đorđe Pažin koji je u drugom poluvremenu postigao čak 23 od svojih 29 poena i pokrenuo naš mladi tim koji je tek u poslednjoj četvrtini pokazao šta zna i ume: Srbija U17 – Mali U17 89:77.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari