Pune oči i srce najboljeg fudbala 1Foto: EPA-EFE/ IAN LANGSDON

Ako bi četvrtfinalni dvomeč Pari Sen Žermena i Bajerna morao da se sažme u jednu rečenicu onda bi savršeno poslužila čuvena fraza „ko god da je pobedio ne bi bilo nezasluženo“, jer su oba tima „kriva“ što smo se nauživali u pravom fudbalu za tih 180 minuta, završenih ukupnim remijem a rešenih efikasnijom pobedom PSŽ-a na protivničkom terenu.

Konačni dobitnik se revanširao za poraz u prošlogodišnjem finalu Lige šampiona, a ražalovani evropski vladar pokazao puno i bez golgeterske aždaje Roberta Levandovskog i više bitnih startera u postavi, dok su posmatrači duela na „Alijanc areni“ i „Parku prinčeva“ namireni sa šest golova, brdom šansi, gomilom fantastičnih timskih reakcija, morem individualnih majstorija… i, svakom ljubitelju ovog atraktivnog sporta, milom igrom na pogodak više.

– Da sam bio kod kuće, kao običan gledalac bih uživao u dva fantastična meča, ali kada si pored terena taj ogroman adrenalin donese puno stresa i nervoze. Kao što je to bio slučaj u revanšu. Napravili smo toliko šansi i nijednu nismo iskoristili, zbog čega nas je malo sramota, ali moji igrači su zaslužili veliki kredit i potrošili su ga bez posledica. Fudbal je prelep sport baš zato što te velika borba i neodustajanje mogu dovesti do cilja. Još kada izbaciš ovako fenomenalan tim i veliki klub… – reči su trenera francuskog tima Maurisija Poketina, kom se možda posreći da bude taj što će prebogatim vlasnicima „svetaca“ doneti prvi „ušati“ pehar u istoriji.

– Mislim da smo zaslužili da prođemo protiv šampiona. Toliko toga dobrog smo napravili u ova dva meča – dopunio je krilni napadač Anhel di Marija svog šefa i zemljaka iz Argentine.

Njegov kolega po poziciji, Tomas Miler, naravno oborenog nosa priča o eliminaciji iz LŠ. S razlogom, jer je nemački sastav opet briljirao na većini utamica.

– Razočarani smo. Ispasti posle toliko prolivenog znoja, krvi i suza… Poštovanje za PSŽ, način na koji atakuje na rivale je prosto neverovatan, ali bili smo tako blizu sledećeg kruga. Čovek se uvek loše oseća kada dobije jedan od dva meča i odigra nerešeno 180 minuta, a ne prođe zbog nečijeg gola više na strani.

I Bajernov šef struke Hansi – Diter Flik sa knedlom u grlu rezimira pre vremena završen pohod na još jedan naslov kontinentalnog prvaka, ali daje do znanja da ni ovakav epilog nije nepravedan.

– Voleli bismo da je drugačije, ali pravila su pravila a mi nismo uspeli da damo još neki gol. Šteta, Bajern je imao kvalitet za novo finale, možda i odbranu titule, ali to je realnost i moramo je prihvatiti. Svima nam je teško, što nas ne može sprečiti da čestitamo protivniku na vrhunskim izdanjima.

Isto važi i za konačni ishod bitki Čelsija i Porta, jer su Portugalci sami krivi što su „težim“ porazom u prvom meču poništili svoju pobedu u drugom, premda je malo ko očekivao da će doći glave Juventusu u prošlom krugu a onda biti konkurentni protiv Engleza.

Menja se vrednost gola u gostima

Ako je verovati engleskom Sanu, Evropska fudbalska federacija će sutra promeniti „računanje“ gola u gostima. Ne tako što će potpuno ukinuti njegovu veću vrednost u odnosu na domaćinski pogodak, za šta su se najviše zalagali Mančester junajted i Mančester siti, već ovo staro pravilo izbrisati u produžecima susreta u UEFA takmičenjima. Za vreme regularnih 90 minuta računica ostaje ista.

Nejmar ne napušta Pariz

Nejmar je okončao spekulacije o tome gde će nastaviti karijeru. Prethodnih nedelja, pa i meseci, mediji su nagađali o njegovoj budućnosti, a mnogi su ga „selili“ nazad u Barselonu. Nakon plasmana Pari Sen Žermena u polufinale Lige šampiona, Nejmar je stavio tačku na sve priče. – Uopšte nije tema da li ću produžiti ugovor sa PSŽ-om. Očigledno je da se ovde osećam sjajno, kao kod kuće. Srećniji sam nego što sam bio – rekao je Nejmar. SŽ je doveo Nejmara iz Barselone na leto 2017. za 222 miliona evra, a ugovor mu ističe sledećeg leta. Postigao je 83 gola uz 49 asistencija na 107 nastupa za „Svece“. Tri puta je bio šampion Francuske uz po dva Kupa i Liga kupa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari