Rade Bogdanović za Danas sumira Mundijal: Maroko je apsolutni pobednik prvenstva, tika-taka prošlost, a VAR dobra stvar dok čovek ne umeša prste 1Foto: Screenshot RTS

Za stručnog komentatora RTS, retko zanimljih opservacija i još interesantnijeg načina izražavanja, tek završeno Svetsko prvenstvo u fudbalu ostaće notirano kao jedno od zanimljivijih takmičenja tog tipa.

„Mundijal u Kataru pamtićemo po: atipičnom vremenskom periodu održavanja, jako dobroj organizaciji, Lionelu Mesiju, toliko dugo čekanoj i najzad osvojenoj tituli Argentine, svetu ujedinjenom u navijanju za tu reprezentaciju, sudijskoj pa i VAR podršci istoj, arapskom ogrtaču na dodeli Zlatnog globusa… Sećaćemo ga se i po Mbapeu, jer nagoveštava da će krenuti stopama Mesija i Ronalda, naravoučeniju da nema fudbala bez bekova i klasične devetke, omraženosti reči posed (lopte), činjenici da je kopiranje Gvardioline tika-take dojadilo i bogu i narodu, da je besomučna razmena pasova prošlost, a direktniji fudbal budućnost. Nama iz Srbije ovo Svetsko prvenstvo biće i asocijacija na još jedan loš plasman naše reprezentacije“, počinje priču za Danas najkomentarisaniji stručni komentator RTS.

Rade Bogdanović, čija su fudbalska zapažanja, „pravo u metu“ kritike, anegdote, provlačenje pozadinskih fudbalskih tema… redovno deljeni po društvenim mrežema, jeste i nije oduševljen fudbalom serviranim  od strane 32 reprezentacije.

„Konačna statistika kaže da je ovaj Mundijal efikasniji od svih prethodnih, ali taj prosek je izvuklo nekoliko utakmica. Ljudi vole mečeva sa puno golova, ali to ne podrazumeva dobar fudbal. U suštini, ovo nije bio preterano kvalitetan turnir, mada je finale bilo istorijski spektakularno. Viđeno je previše poseda i taktike, a premalo kreacije. Ne dobismo nijedno novo, ozbiljno mlado fudbalsko ime, sa vrhunskom karijerom u najavi… Zato je ovaj Mundijal praćeniji od mnogih prošlih, ljudima je valjda preko glave priča o koroni i rusko-ukrajinskom ratu. Mesec dana fudbala im je došao kao melem na ranu. I prilika da iskažu svoje mišljenje, polemišu, raspravljaju se… a da ih to ne odvede u teške konfrotacije. To je moć fudbala. Nisu tih nekoliko nedelja krcatih utakmicama zaustavili ni sprečili skakojaka zla, ali su nas na neki lep način okupirali, ujedinili u jednoj ljubavi i zabavi… Sve to u najpraznije doba godine, posle letnjih odmora i putovanja, a pre novogodišnjih i božićnih praznika“, kaže Bogdanović.

Od zadnjeg jedanaesterca u penal seriji, 18. decembra, ceo svet se bavi Mesijem, njegovim saigračima, proslavom Gaučosa… ali nekadašnji internacionalac u kopačkama ne dopušta da čudo zvano Maroko padne u drugu plan.

„Maroko nije uzeo titulu, nije dobio ni meč za bronzu, ali je apsolutni pobednik Svetskog prvenstva u Kataru. Na stranu njihovo senzacionalno, a potpuno zasluženo četvrto mesto, neću ni o njihovoj igri i vrsnim pojedincima…. Dušu su mi uzeli svojom ljubavlju prema fudbalu, državi i porodici. Ostao sam fasciniran njihovim proslavama sa majkama, na terenu. Koliko višeznačja, simbolike, težine, lepote, vrednosti… u jednom detalju“, ističe Bogdanović.

Naš sagovornik primećuje i pomeranje fudbalskog kvaliteta od starog, evropskog težišta ka Istoku.

„Nemačka, Engleska, Španija, Portugal, Belgija…. su uvek bile i biće bitne zemlje u političkom, ekonomskom, kulturološkom… pa i fudbalskom smislu. Prve dve, pre svega. Međutim, jasno je da Azija i Afrika polako nadiru. Japan i Južna Koreja sve više zadaju jade, tu su i afričke selekcije da iskoče i istaknu se još po nečemu pred fizičke snage. Parafraziraću staru istinu i reći „Danas svi jedu“. Ovo je trenutak i da pomenem Brazil, ali bez preteranog udubljivanja u temu. Toliko toga sam rekao o kom „miljeniku“ Nejmaru i ostalima da je dovoljno kazati „ubili su ih prepotentnost i arogancija“, objašnjava on.

Mada mu to nije fah, naš sagovornik je sve vreme motrio na sudije i suđenje, da bi na kraju balade razočarano podsetio na najveću falinku upotrebe video tehnologije na fudbalskim mečevima.

„VAR je jako dobra stvar sve dok ljudski faktor ne umeša prste. Na kraju svega čovek pritiska ili ne pritiska dugme, a on ume da bude pokvaren. To je jedino objašnjenje za toliko neverovatnih sudijskih odluka u finalu, polufinalima… Tokom celog turnira“, zaključuje Bogdanović, trenutno najpopularniji fudbalski „lik“ u našoj zemlji, pa i šire.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari