Radnički i Partizan talasaju za finale 1Foto: Peđa Milosavljević /Starsport

Nakon više od mesec dana od kraja četvrtfinalne faze plej-ofa Superlige Srbije i (pre)duge takmičarske pauze u prvenstvu, uslovljene kalendarima krovnih organizacija – FINA i LEN – najzad je kucnuo čas za polufinalne bitke četiri najbolja tima iz regularnog dela takmičenja.

Lidera Novog Beograd i „malog“ Šapca, odnosno, zanimljivijeg i neizvesnijeg „talasanja“ branioca trofeja Radničkog iz Kragujevca i njegovog rekordnog odvajača – Partizana. Premijerni duel prvog para na programu je večeras od 21.15, ali ovdašnji ljubitelji našeg trofejnog sporta su zainteresovaniji za meč na beogradskoj Banjici (19.00). Domaća i gostujuća ekipa osvojile su isti broj bodova u ligaškom delu, ali su crno-beli ostvarili bolju gol razliku u međusobnim susretima i zato imaju prednost domaćeg bazena u seriji na dve pobede. Partizan je bio bolji u prvom duelu (13:11), a Radnički mu se onda revanširao, samo što je to učinio sa manjom distancom (13:12). Na kraju tog „triptiha“, svrgnuti vladar Regionalne lige je u sred Šumadije još jednom dobio packe od Beograđana (12:10), pa lebdi dilema da li su se jedni uljuljkali a drugi presložili kockice.

– Izvukli smo pouke iz prethodnih duela. Pre svega pristup nije bio dobar i mora da se promeni. Ne bih se toliko vraćao na te utakmice, jer je polufinale plej-ofa potpuno drugačija priča koja sa sobom nosi određenu težinu i mislim da smo kadri da se izdignemo i plasiramo u finale – mirno kaže Filip Janković, kapiten aktuelnog prvaka države.

– Maksimalno smo motivisani, a mislim da ni kod njih motiva neće manjkati na ispunjenoj „Banjici“. Prva utakmica je u suštini najbitnija i može mnogo toga da odluči, ali sa druge strane ništa ne garantuje. Potrebno je da dobijemo dve utakmice i sigurno je da će biti jako teško. Međutim, dosta toga smo prošli zajedno tokom ove i prethodne sezone i uveren sam da smo spremni na sve izazove – zaključio je Janković ispred Radničkog, čiji je put do Top 4 vodio preko Vojvodine, dok je Partizan na istom „udavio“ slabašni Valis.

– Radnički je jak, ali i mi imamo Milana Aleksića, Stefana Mitrovića, Nemanju Vica…. Fantastično je iskustvo igrati sa takvim znalcima vaterpola. Pobeđivali smo već ove sezone Kragujevčane, pa očekujem da možemo preko njih i do finala plej-ofa. Ako prođemo dalje vrlo izvesno bismo se suočili sa Novim Beogradom u seriji za titulu, ali rano je razmišljati o tome. Samo ću reći da ni oni nisu nepobedivi. Naš protivnik je uspeo da ih savlada, kao i Crvena zvezda. Ali, hajde prvo da vidimo kako ćemo i šta ćemo u polufinalu – optimistički rezonuje Marko Vavić, jedan od dva člana nacionalnog tima Sjedinjenih Američkih Država u redovima Partizana.

Novi Beograd ove sezone vrvi od skupocenih, bivših i aktuelnih, reprezentativaca Srbije pa nije čudo što ga, uprkos povremenim komešanjima unutar tima i kluba, mnogi vide kao favorita za domaću titulu i ozbiljnog pretendenta na evropsku krunu. U tom smislu bi sve sem ubedljivog „potapanja“ Šapca bilo ravno čudu, jer rival odavno nije svoja najbolja verzija iz 2019. godine, kada mu nije bilo ravnog u nacionalnim vodama. Iako je u četvrtfinalu šokiran učesnik Lige šampiona – Crvena zvezda.

– Utakmicom protiv Šapca počinje najbitniji deo sezone. Zato od sada u svaku ulazimo maksimalno motivisani i potpuno koncentrisani, sa ciljem da u svim mečevima zabeležimo pobede. Što se tiče ekipe Šapca ne bih previše trošio reči, radi se o veoma kvalitetnom timu, a sama činjenica da su eliminisali Crvenu zvezdu dovoljno govori o njihovoj snazi – ne očekuje Petar Tomić da išta njegovom timu padne sa neba, a tako razmišlja i njegov kolega Đorđe Filipović.

– Praktično sve će se rešavati u narednih mesec dana. Malo smo se svi uželeli ovih domaćih utakmica. Veliki broj naših igrača bio je prethodnih dana odsutan zbog obaveza u reprezentaciji… Sada je potrebno da se svi fokusiramo na završnicu sezone, a očekujem da ćemo polufinalnu seriju rešiti u dve utakmice. Za to će biti potreban dobar pristup svih igrača – naglašava vaterpolista prestoničkog tima uoči novog duela sa, tri puta ove sezone, savladanim Šapcem.

Polufinale plej-ofa

prvi mečevi

Partizan – Radnički 19.00

Novi Beograd – Šabac 21.15

revanš susreti (7. maj)

Šabac – Novi Beograd

Radnički – Partizan

* za prolazak su potrebne dve pobede

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari