Radnik hoće i Partizanov "skalp" 1foto: Irfan Licina/Starsportphoto ©

Posle osvajanja četiri boda u dva meča sa Crvenom zvezdom, superligaš iz Surdulice bi da pomrsi konce i njenom večitom rivalu.

Odavno svi koji prate Radnik i njegove nastupe u Super ligi Srbije od debitantske sezone 2014/15. Znaju „da se Novica Tončev neće smiriti dok na Surduličkoj „bombonjeri“ ne gostuje neki od evropskih timova“.

Možda je nagoveštaj za to dat u prolećnoj deonici prvenstva, jer je Radnik i dalje jedini klub u Superligi Srbije koji u šest kola nije primio gol. Radnik je savladao u prošlom kolu Proleter na gostovanju sa 2:0. Sve je počelo pobedom protiv Spartaka u Subotici (2:0), zatim su usledili mečevi protiv Napredka (0:0), Vojvodine (0:1) , TSC-a (0:0) i Čukaričkog (remi bez golova).

Surduličani su sa 12 remija, na drugom mestu među superligašima iza ekipe Radničkog iz Niša. Imaju najslabiju navalu u ligi (21 gol na 27 utakmica, manje od jednog po meču), ali je zato njihova odbrana sa 25 četvrta u prvenstvu iza Partizana, Crvene Zvezde i Čukaričkog.

Ekipu sa klupe predvodi autoritativni Dušan Đorđević, koji je uspeo da konsoliduje tim koji je jesenas bio u krizi rezultatata i završio u donjem delu tabele. Sada Radnik zauzima deveto mesto na tabeli sa velikim šansama da ostvari plasman u plej-of, a onda možda pokuša i da se domogne nekog od evropskih takmičenja. Ma kako da završe ovu sezonu fudbaleri Radnika već su u svoju klupsku istoriju upisali jedan kuriozum. Uspeli su u ovoj sezoni da Crvenoj Zvezdi „otkinu“ čak četiri boda (2:1 u Surdulici, 2:2 Marakani). Ukoliko se plasiraju u plej-of biće u prilici da još jednom odmere svoje mogućnosti sa timom Dejana Stankovića.

U pravljenju ovakve „recepture“ za igru kluba iz Surdulice svakako pored trenera Đorševića zasluge nisu male i sportskog direktora Darka Gašića. Ovaj čovek „iza scene“ godinama prilježno prati igrače u Srbiji i regionu. Njegovo „okriće“ bio je u prošloj sezoni jedan od najboljih strelaca Super lige Srbije Milan Makarić koji je karijeru nastavio u danskom Ausburgu.U ovoj sezoni to je svakako golman Ranđelović, koji je nedavno produćio ugovor sa timom iz Surdulice.

Cela fudbalska storija oko Radnika svoju posebnu boju ima u liku Novice Tončeva, aktuelnog potpredsednika Vlade Srbije iz redova socijalista i funkcionera FSS. Želeći po svaku cenu da ostvari ono što naumi, Tončev je zbog verbalnih pretnji glavnom sudiji Dejanu Trifkoviću, na ppčuvremenu meča sa TSC-om, zajedno sa svojim sinom Stanislavom, inače predsednikom kluba zaradio suspenziju od šest meseci. Kaznu mu je izrekla Disciplinska komisija saveza u kome je on član Izvršnog odbora. Usledilo je i niz turbuletnih konfrontacija Tončeva sa ljudima iz FSS, što kao da je još više podiglo želju ovog biznismena da klub koji je stvorio u ovoj sezoni zabeleži, možda i „istorijski uspeh“.

Danas je pred ekipom Radnika novi izazov. Sudariće se „plavi voz“ i „parni valjak“ na stadionu u Surdulici pred kako se očekuje 4.000 gledalaca. Partizan koji je pre završetka svoje evropske priče remizirao sa Napredkom, sada ukoliko želi da ostane u igri za titulu u Surdulici mora da pobedi. Surduličani imaju inspiraciju da odigraju najbolje i skinu „skalp“ i crno belima. Radnika i remi ostavlja u igri za plej-of, tako da će sasvim sigurno trener Đorđević pokušati i da na sedmoj po redu utakmici njegova odbrana ostane ne savladana, što će biti dodatni izazov za Gomeša i ostale igrače Partizana.

Osobenost ove fudbalske priče sa juga Srbije koja je začinjena sa puno fudbalskih kontroverzi, ma koliko možda oslikava aktuelno stanje srpskog fudbala, je u tome što niko nije očekivao da će se Radnik u ovoj sezoni pitati za bilo šta. A pita se!

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari