Ključevi Fudbalskog kluba Partizan od juče su i formalno u rukama Tomislava Karadžića. Svih 45 prisutnih članova Skupštine (od 65 koliko ih ima) podržalo je na jučerašnjoj sednici izbor jedinog kandidata privremenog Upravnog i Skupštinskog odbora za predsednika i proglasilo predsednika Fudbalskog saveza Vojvodine i drugog čoveka FS Srbije za naslednika Nenada Popovića, koji je u junu napustio ovu vruću fotelju.

Ključevi Fudbalskog kluba Partizan od juče su i formalno u rukama Tomislava Karadžića. Svih 45 prisutnih članova Skupštine (od 65 koliko ih ima) podržalo je na jučerašnjoj sednici izbor jedinog kandidata privremenog Upravnog i Skupštinskog odbora za predsednika i proglasilo predsednika Fudbalskog saveza Vojvodine i drugog čoveka FS Srbije za naslednika Nenada Popovića, koji je u junu napustio ovu vruću fotelju.
Pošto mu je najviši organ kluba iz Humske, prihvatanjem promena Statuta i Poslovnika na kojima je (uglavnom) on insistirao, proširio delokrug delovanja, ali i ovlašćenja u odnosu na prethodnike, novi predsednik Partizana svoj dvogodišnji mandat započeo je iznošenjem programa nove klupske vlade, čijem kreiranju je prethodila, kako kaže, jednomesečna analiza stanja u klubu.

Miks starih i novih

Novi Upravni odbor FK Partizan broji 16 članova koji predstavljaju miks privrednika koje je angažovao Tomislav Karadžić, i članova stare klupske vlade Nenada Popovića: Ratko Zatezalo, Bojan Radovanović, Miroslav Ateljević, Mile Jovičić, Predrag Đurović, Dušan Stupar, Predrag Petričević, Dragoljub Vukadinović, Radule Karadžić, Rasim Ljajić, Mitar Nikolić, Radovan Draškić, Maks Vinterfeld, Ratimir Babić, Duško Jovanović i Dragan Đurić.

Novi Nadzorni odbor crno-belih čine: Dušan Pavlović, Dragan Penezić, Miloš Marković, Milutin Šoškić i Živojin Janjić.

– Partizan je klub svetskih vrednosti, koji raspolaže ogromnim ljudskim, igračkim, stručnim i materijalnim resursima i skoro je neshvatljivo da mesecima ima krizu rukovođenja i upravljanja. Zato je važno da na današnjoj skupštini bude stavljena tačka na privremene organe i neregularno stanje u njemu i budu dovedeni novi ljudi koji će isto moći i morati da reše. To je neophodno bez obzira što će neki reći da klubu nije potrebna uprava kada je ekipi ovako fantastično ide. Partizan ima i sjajne rezultate, i lepršavu igru, na čemu odajemo priznanje igračima, trenerima i svim operativcima zaslužnim za to. Svi zajedno moramo im dati vetar u leđa“, pohvalio je na početku svog govora odličan ovosezonski start Miroslava Đukića i njegovih izabranika novi prvi čovek kluba, a onda se pozabavio drugim delom crno-bele priče, za koju tvrdi da nije nimalo ružičasta.

Naknadna promocija Petrića i Tomića

Ni juče nije izbrisana formulacija zamenik ispred imena Gordana Petrića i Ivana Tomića. Petić će zvanično biti promovisan u novog generalnog sekretara Partizana, u narednih osam dana, pošto u međuvremenu na snagu stupi novi statut, koji predviđa da rešenja za ovu funkciju ubuduće bira Upravni odbor a ne Skupština kao što je do sada bio slučaj. Isto važi i za Tomića, koji će još malo morati da pričeka na zvanično imenovanje za novog sportskog direktora Partizana.

– Organizacija Partizana, njegova ekonomija, finansijska i materijalna situacija su izuzetno komplikovani i teški. Čak vrlo zabrinjavaju. Aktuelna situacija zahteva veliko angažovanje mnogih ljudi, velikog tima uspešnih i dokazanih privrednika, spremnih da deo svoje imovine ulože u klub i vezivanjem svojih proizvoda za brend zvani Partizan, pomognu klubu da reši nagomilane probleme. Klub mesecima ne izmiruje svoje obaveze, budžet je prevelik, rashodi i prihodi u velikom raskoraku, postoji višak zaposlenih. Klubu preti potpuna nelikvidnost. Zato moramo brzo, pametno i sveobuhvatno delovati. Voleo bih da nisam u pravu i da za ona potraje samo šest meseci, ali finansijska konsolidacija će verovatno potrajati tokom celog našeg mandata od dve i po godine. Za početak moramo do kraja godine isplatiti sve zaostale plate i ugovorne obaveze prema igračima i stručnom štabu, odnosno izvršiti sve obaveze vezane za ekipu. Sledeća faza je period od januara do juna, a treća faza od kraja ovog prvenstva do završetka 2008. godine. Trideset odsto od planiranih osam miliona evra budžeta za narednu sezonu biće pokriven parama dobijenim od prodaje igrača u ovom prelaznom roku, ulaznica i marketinga, a preostalih 70 odsto obezbedićemo novom prodajom igrača. Radeći dugo u sportu uverio sam se da klub ovog ranga na našim prostorima ne može drugačije da živi. Nećemo Jovetića, Rukavinu i naše najbolje igrače prodavati, već u zimskom prelaznom roku, ali ćemo na kraju sezone to verovatno morati da uradimo. Moji saradnici i ja ćemo ubrizgavanjem jedne do dve finansijske injekcija samo usporiti njihov odlazak koji je neminovan – najavljuje Karadžić brzo rasipanje nikad kvalitetnije ekipe Partizana i ponovno zadovoljavanje domaćim trofejima, jer u Evropu se teško može bez najboljih talentovanih klinaca iz svojih redova i iskusnih stranaca.

Oproštaj Zečevića

Žarko Zečević od juče i definitivno nema više nikakve veze sa FK Partizan. Posle gotovo dve decenije provedene na mestu generalnog sekretara „parnog valjka“, Zečević se rastao sa crno-belima, čija je Skupština na poslednjoj sednici aktivirala njegovu neopozivu ostavku, podnetu još pre tri meseca. Višegodišnji prvi operativac kluba iz Humske zahvalio se na dosadašnjem poverenju i svojim saradnicima, a nasledniku Tomiću i novoj rukovodećoj garnituri poželeo sve najbolje u vođenju kluba. Posle njega to je učinio i, još od proletos, bivši sportski direktor Nenad Bjeković.

Novi predsednik Partizana doveo je u pitanje i tako dugo najavljivanju izgradnju novog stadiona.
– Mnoge stvari u vezi tog projekta moraju biti jasno utvrđene. Potrebno je da se zna da li će i država možda biti delimičan investitor i s kojim sredstvima će biti finansirana izgradnja tog objekta. Dakle, dajemo podršku tom projektu, koji je inače u nadležnosti Sportskog društva Partizan, ali moramo dobro da analiziramo pre nego što krenemo u realizaciju da nam ne bi bio omča oko vrata – objašnjava Tomislav Karadžić, koji je nužnim označio i poboljšanje odnosa kluba sa svim sportskim savezima i organizacijama u zemlji, tvrdeći da bi u tom smislu, „ako to bude interes kluba“, Partizan u budućnosti mogao ustupiti, „svoju trenersku diku i ponos Miroslava Đukića“ za selektora A reprezentacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari