Real bez premca 1Foto: EPA / YUYA SHINO

Očekivano, ali prilično teško, Real Madrid je upario kontinentalnu i planetarnu titulu u fudbalu.

Posle prolešnog osvajanja Lige šampiona dobio je i finale Svetskog klupskog prvenstva u Japanu, tek u produžecima savladavši domaću Kašimu – 4:2 (2:2, 1:1), čija odbrana nije imala rešenje za trostrukog strelca Kristijana Ronalda.

Početak duela s prvim finalistom ovog takmičenja sa prostora Azije nije, međutim, slutio toliko dugu i neizvesnu borbu za trofej, jer su „kraljevići“ bili dominantniji tim, u vođstvu već od 9. minuta, kada je Karim Benzema vešto reagovao na odbijenu loptu posle šuta Luke Modrića. Za svoj 171. pogodak u dresu Realovom dresu i deveto mesto na listi najboljih strelaca slavnog španskog kluba. Činilo se da sve ide na ruku pulenima Zinedina Zidana, dok Gaku nije uzvratio istom merom. Prvo je iskoristio smušenost odbrane Madriđana i grešku Huana Varana (44), a onda šutem s distance na otvaranju drugog poluvremena matirao Karlosa Navasa i izrežirao preokret (52). To je, izgleda, trglo do tada ne baš primetno i u par situacija sebičnog Portugalca. Ronaldo je prvo iskoristio jedanaesterac nad Vaskezom (60), pa malo zatim još jednom nadmudrio golmana Sagatu, ali je taj trud poništen zbog ofsajda (70).

Ni ta ni druge brojne šanse posle toga nisu obeshrabrile asove sa „Santjago Bernabeua“, pa su nastavili da stežu obruč oko mreže Jokošime, da bi u bonus pola sata megdana slomili otpor kočopernih i upornih Japanaca, čiji je vezista Ende u prvim minutima prvog produžetka promašio senzacionalni trijumf. Kada je bilo najpotrebnije Kristijano je delima pokazao zašto je jedan od najboljih fudbalera sveta svih vremena. Prvo je vratio prednost, na asistenciju Benzeme (98), a onda da dodavanje Tonija Krosa (104) stavio svojeručni potpis na peti planetarni trofej, računajući nekadašnji Interkontinentalni kup.

Real Madridu nije bilo premca 1960, 1998, 2002, pretprošle sezone i ove zime.

Atletiko Nasional treći

Kolumbijski Atletiko Nasional osvojio je tre}e mesto na Svetskom klupskom prvenstvu u Japanu, jer je u utakmici za treće mesto savladao Klub Ameriku iz Meksika i to zahvaljujući boljem izvo|enju jedanaesteraca, pošto je regularni deo meča završen nerešeno 2:2. Atletiko je već posle 26 minuta vodio s 2:0, ali je u drugom poluvremenu izgubio stečen kapital, pa je posle neefikasnih produžetaka pobednik odlučen tek sa bele tačke.

Poklon „kraljevićima“‘]

Zambijski sudija Sikazve napravio je veliku grešku u poslednjem minutu regularnog dela meča, kada je propustio da dosudi drugi, isključujući karton defanzivcu Serhiju Ramosu, za povlačenje Suzukija s leđa. I tako dao krila „kraljevićima“ u odlučujućih pola sata igre, a da cela stvar bude tragikomičnija glavni arbitar se mašio za džep, ali se predomislio i odustao od sankcionisanja španskog štopera. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari