Real za meru kvaliteta 1Foto: STARSPORT

Dobru partiju pružili su košarkaši Crvene zvezde u Francuskoj, u okviru odloženog meča 4. kola preslišali su Asvel i na ubedljiv način ostvarili prvi evroligaški trijumf u gostima ove sezone (89:68).

Da su na dobrom putu podizanja kvaliteta na nivo potreban za ostvarivanje kontinuiteta u najelitnijem takmičenju, izabranici Saše Obradovića, već večeras, trebalo bi da pokažu u Hali „Aleksandar Nikolić“ u kojoj će ugostiti slavni Real (19.00) u okviru 8. kola.

Biće to čak četvrti susret crveno-belih u poslednjih osam dana, što je bio i razlog zbog kojeg je uprava izdvojila više od 50 hiljada evra kako bi ekipi obezbedila čarter let za Francusku i nazad.

Zvezda je zaista pružila dobru partiju u hali Astrobal, međutim naspram sebe je imala tim koji je na osnovu pruženog bio daleko ispod evroligaškog nivoa.

Teško je posle izdanja u Francuskoj podvući crtu i jednostavno konstatovati da su crveno-beli odigrali najbolji ovosezonski meč, naprosto, Asvel je bio toliko loš i nemoćan u oba pravca, pogotovo u drugom poluvremenu, da bi konstatacija u vezi sa očiglednim igračkim napretkom bila tačnija nakon večerašnjeg susreta sa Realom (vraća se O Brajant, posle propuštenog meča sa Asvelom).

– Utakmica sa Real Madridom sada će biti potpuno drugačija u odnosu na sam start sezone, kada su igrali bez te dodatne energije. Mogu da dođu do koša na više načina, i sa više pozicija. Za takvu ekipu koja ima ogroman kvalitet, potrebno je da odigrate savršenu utakmicu kako bi ih iznenadili. Nakon pobede u Lionu imamo dobro raspoloženje, ali moramo da budemo jako pametni u ovoj utakmici – istakao je trener Obradović.

Zvezda sa Realom ima sasvim solidnu tradiciju evroligaških duela: „kraljevski klub“ trenutno vodi sa 6:3 u pobedama, poslednja dva susreta u Beogradu crveno-beli su izgubili i zapravo trijumf nad najvećim evropskim klubom kod kuće čekaju još od 2016.

Madriđani od početka sezone imaju sijaset defanzivnih problema; preiskusan tim Pabla Lasa trenuto je druga najlošija odbrambena ekipa sa prosekom od čak 83,7 primljenih poena.

Uprkos tome što je nukleus ekipe na okupu već duži niz godina, utisak je da je „kraljevski klub“ osim Alberta Abaldea iz Valensije, letos morao da dovede makar još jednog dokazanog igrača u centarskoj liniji.

Trener Laso ima samo Valtera Tavaresa, od centara koji prave određenu razliku i talentovanog Usmana Garubu (18 godina) koji je u mlađim kategorijama bio veoma dominantan, međutim na evroligaškom nivou još uvek nije dovoljno izverziran i pouzdan.

Trenutno, igra Reala u napadu i previše zavisi od sjajnog pleja Fakunda Kampaca (5,4 asistencije po meču).

Izlaskom omalenog Argentinca iz igre, Realu automatski opada broj uspešno organizovanih napada i poena iz tranzicije, pogotovo jer su Ljulj i Fernandez daleko od vrhunske forme.

Madriđani su takođe opterećeni povredama važnih igrača (Ljulj, Fernandez, Rejes roviti, Kozer bolestan).

Neobjašnjivo, na perimetru su defanzivno toliko loši da rivalu u proseku dopuštaju 41 odsto pogođenih šuteva sa distance, a pritom i u reketu, uprkos dominaciji Tavaresa visinom i rasponom ruku, protivnicima dozvoljavaju uspešnost od 51,7 odsto.

Trener Laso pokušava da odbrambene manjkavosti u branjenju „pika“ nadomesti uparivanjem četvorki Tompkinsa i Rendolfa, odnosno spuštanjem Gabrijela Deka na poziciju krilnog centra (neizvestan za večerašnji meč).

Iako u napadu to sasvim dobro deluje (drugi napad Evrolige) prevashodno zbog loše odbrane, Madriđani su do sada pretrpeli čak četiri poraza.

Čvrsto i bez previše grešaka

– Nemamo puno vremena da se pripremimo na pravi način za ovu utakmicu i za ovakvog protivnika. Zna se šta je Real iz Madrida i sa kakvim kvalitetom raspolažu. Nisu puno promenili tim, ali osim velikog kvaliteta veliki adut u ovoj sezoni im je i to što su uigrani, odlično se poznaju. Zna se ko šta radi, igraju timski, a o kvalitetu tima u kome svako može da postigne mnogo poena i to na vrlo raznovrsne načine, ne treba ni govoriti. Međutim, i mi imamo naših aduta, odigrali smo odličnu utakmicu u Lionu, i ako odigramo meč bez previše grešaka i čvrsto, imaćemo našu šansu – razmišljanja je kapiten Lazić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari