Realov hod od sjaja do očaja 1Foto: EPA/ PETER POWELL

Dva koraka napred, pa jedan veliki nazad.

Vezane prvenstvene pobede protiv Deportiva i Valensije upalile su svetlo na kraju tunela sa fudbalerima Reala, da bi gol veterana Pacinija za bod autsajderskog Levantea u 21. kolu Primere vratio u mrak aktuelnog prvaka Španije, Evrope i sveta, milioniti put potvrđujući istinitost sportske maksime „Teže je nešto odbraniti nego osvojiti“.

U prvoj sezoni posle istorijske 2016/2017. „kraljevići“ preživljavaju takav pad da bi ova takmičarska godina mogla biti crnim slovima upisana u klupskim analima. Pobednik prošlog španskog prvenstva, Lige šampiona, nacionalnog i evropskog Superkupa i klupskog šampionata sveta mesecima ne igra i ne pravi rezultate dostojne reputacije najtrofejnijeg i najpopularnijeg kluba na planeti, a da niko nema razumno objašnjenje šta se to preko noći desilo sa prvom ekipom u novoj istoriji borbe za kontinentalnu titulu kojoj je uspelo da dva puta zaredom uzme „ušati pehar“. Kada je nije napustila nijedna zvezda, čak ni neki teško zamenjivi prvotimac, jer Alvaro Morata i Hames Rodrigez nisu imali minutažu kakvoj su se nadali kada su dolazili na „Santijago Bernabeu“, a dalje je vodi Zinedin Zidan. U La ligi, naročito. S šest remija, čak četiri poraza i 21. primljenim golom posle 20 krugova borbe za tron Real je četvrti na tabeli, što ne bi bila velika drama da pre sinoćnjeg gradskog derbija vodeće Barselone i Espanjola nije zaostajao realno nedostižnih 18 bodova za svojim arhineprijateljem iz Katalonije.

– Svi smo s…… – besno je opsovao kapiten Serhio Ramos posle pogotka primljenog u 89. minutu, odnosno novog bodovnog i psihološkog kanala, a onda pokušao da podigne borbeni moral timu i navijačima Reala.

– Situacija u svlačionici nije baš prijatna. Moramo da pričamo manje, a da više pokazujemo na terenu. Sada nam je potrebno jedinstvo. Da znamo koji nam je problem pokušali bismo da ga rešimo. Ne možemo okriviti samo odbranu ili napad ili pojedinca. Ostala nam je još Liga šampiona, ali da bismo bili dobri u njoj, potrebno je da igramo dobro i u Primeri – gorko je priznao iskusni defanzivac, u susret februarskom dvomeču osmine finala LŠ sa nikada jačim Pari Sen Žermenom i njegovim „ubicama“ golmana Nejmarom, Kilijanom Mbapeom i Edisonom Kavanijem.

Eventualna eliminacija imala bi dalekosežne posledice, a prvi bi ceh gotovo izvesno platio Zidan, čiji status čuvaju samo stare zasluge.

Zinedin Zidan: Zgrožen sam

– Ova godina je teška za nas. Ne možemo da vežemo četiri ili pet dobrih rezultata. Zgroženi smo ovom remijem – ne krije Realov trener.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari