Regularnost ili od Evrolige nema ništa 1Foto: BETAPHOTO/ ABA league Dragana Stjepanović

Kako se odvijala ove sezone, čini se da su gotovo svi njeni protagonisti jedva čekali kraj takmičarske godine u ABA ligi.

Osvajanjem regionalnog takmičenja, po peti put u istoriji, Crvena zvezda jeste stekla pravo da se i naredne sezone takmiči u Evroligi, međutim i sam Đordi Bertomeu, prvi čovek najkvalitetnijeg takmičenja, uputio je jasnu poruku čelnicima ABA lige da regularnost podvedu pod pravni okvir jer bi u suprotnom stvari na relaciji Jadran-Evroliga mogle da se zakomplikuju.

Gotovo da nema segmenta u funkcionisanju ABA lige a da nije upitan ili da neko od subjekata nije pokušao da ga obezvredi, „obriše“ gumicom i stvari uradi po sopstvenom nahođenju.

Dovoljno je samo apostrofirati da su se odluke, gotovo do pred kraj regularnog dela, donosile bez neophodnog legitimiteta i da su ljudi na funkcijama direktora, Dubravko Kmetović i sportskog direktora, Milija Vojinović radili svoj posao bez da im je mandat bio potvrđen na Skupštini.

Sama sednica, od vitalnog značaja za budućnost ABA lige, više puta je zakazivana, pa odlagana, čak su i dogovoreni datumi bili preinačeni bez zvaničnog obrazloženja.

Partizan je Crvenoj zvezdi spočitavao višegodišnju saradnju sa FMP; tražio i uslovljavao funkcionisanje lige time da „panteri“ budu izbačeni u niži rang takmičenja.

Crno-beli su bili toliko uporni u svojim zahtevima da je funkcionisanje lige mesecima bilo „zamrznuto“ u meri da je Crvena zvezda u dva navrata tužila ABA ligu argumentujući je time da predviđena regulativa nije utemeljena na usvojenim pravnim okvirima.

Na kraju, tačnije sednici održanoj krajem aprila, Partizan je delimično odustao od svojih zahteva, (valjda) je dogovoren način prelaska samog preduzeća u oblik privrednog društva sa ograničenom društvenom odgovornošću, dok je Zvezda povukla svoje tužbe.

Da situacija bude žalosnija, postarali su se apsolutno svi najuticajniji i rezultatski najbolji klubovi. Svi do jednog: Partizan, Crvena zvezda, Budućnost, Mornar, Cedevita Olimpija… odlagali su utakmice dostavljajući potvrde o zaraženima korona virusom u svojim redovima dinamikom koja je postala munjevita kako se približavao kraj regularnog dela prvenstva.

ABA liga nije imala prostora za manevar pošto je dobijala neophodne izveštaje iz raznih laboratorija, Domova zdravlja… ali je svima bilo jasno da su na delu bile „ratne igre“ kako sa najvećim takmacima za mesto u plej-ofu tako i sa svojim neželjenima navijačima na tribinama….

Dešavalo se da protivnički igrači doputuju u grad u kojem je trebalo da igraju ili da čak dođu do hale i vide domaće kolege kako se zagrevaju i da im pri izlasku iz autobusa bude saopšteno da se utakmica odlaže.

Bezobzirnost je bila tolika, da se recimo u Beogradu saznavalo pre nego što će recimo u Crnoj Gori igračima biti saopšteno da se utakmica odlaže, iako su protagonisit bili klubovi van prestonice Srbije.

– Jadranski region vidimo kao veoma važan za košarku. Poslednjih godina smo prihvatali šampiona, ali  smo iskazali zabrinutost vezano za regularnost ovog takmičenja zato što je u prošlosti bilo nekih otvorenih stvari koje nismo spremni da prihvatimo. Ako pobednik ABA ima prohodnost u Evroligu mi smo u poziciji da postavimo, hajde da kažemo, neke zahteve Ligi vezano za garantovanje regularnosti takmičenja (ABA lige). Ovo ćemo ponovo da stavimo na sto. Želimo takođe da znamo više o tome kako će upravljanje Ligom da se razvija ako hoće i dalje da ima pristup Evroligi – jasno je Đordi Bertomeu upozorio čelnike regionalnog takmičenja, stavljajući im do znanja da je i te kako upućen u razna mešetarenja i načine rada van pravnih okvira.

„Treće poluvreme“ na leto

Ulaskom Studentskog centra u ABA ligu, plasmanom iz ABA 2, nesumnjivo će doći do „trećeg poluvremena“ tokom leta. Ako je funkcionisanje ABA lige bilo dovedeno u pitanje zbog odnosa Crvena zvezda-FMP, onda je rad iste još upitniji pošto je Studentski centar filijala Budućnosti. Da stvar bude složenija; u ABA 2 su još najmanje dva kluba koja su ili filijale ili blisko sarađuju sa ekipama u ABA ligi. Partizan je u takvom odnosu sa zemunskom Mladošću, a banjalučki Borac sa Igokeom. Pojedini su najavili da će se već na narednoj sednici Skupštine o tome raspravljati jer bi u perspektivi, ako je uopšte bude bilo, ABA liga mogla da postane većinsko takmičenje klubova i njihovih filijala….

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari