Svetislav Pešić (L) and Predrag Danilovićfoto STARSPORT

Košarkaši Srbije potrošili su sve kredite u kvalifikacijama; sutra jednostavno moraju da pobede Veliku Britaniju kako bi se plasirali na naredni Mundobasket (20.00).

I sama činjenica da reprezentacija Srbije u poslednjem kvalifikacionom meču rešava pitanje plasmana na Mundobasket, koji će se od 25. avgusta do 10. septembra organizovati u Indoneziji, Japanu i Filipinima, dovoljno je zabrinjavajuća i opominjuća.

Jeste tačno i da je selektor Svetislav Pešić tokom kvalifikacionog ciklusa morao da izrotira 40 igrača, zbog latentnog sukoba između FIBA i Evrolige, ali je istina da su u sličnoj situaciji bile i ostale vrhunske reprezentacije.

Da baza postoji i da je kvalitet manje razruđen, Srbije je morala da u petak već reši rebus zvani plasman na Svetsko prvenstvo.

Svetislav Pešić je imao evroligaške štihove formata Nikole Milutinova, Dejana Davidovca (CSKA Moskva), kao i Ognjena Jaramaza (Bajern), bez obzira na to što prva dvojica ove sezone ne igraju u najelitnijem takmičenju.

Grčka je u tom smislu mogla da računa samo na Panajotisa Kalaickakisa iz Panatinaikosa, koji, pak, i nema neku važniju ulogu u atinskom velikanu.

Ponovo je pronađeno neubedljivo obrazloženje poraza u vidu povrede Stefana Jovića, koji je upitan i za sutrašnji meč.

Nešto slično mogli smo da čujemo i pročitamo nakon ispadanja u osmini finala Evropskog prvenstva, kada je debakl od Italije okarakterisan kroz prizmu loše odigranih poslednjih deset minuta na utakmici od nasušne važnosti za našu reprezentaciju.

Ispadanje u tako ranoj fazi jednog velikog takmičenja nakalemilo se na neuspeh plasmana na poslednje Olimpijske igre u Tokiju, organizovane 2021. godine.

Jasni su to znakovi pored puta da nešto ozbiljno ne funkcioniše u srpskoj košarci i da uski interesi poput erozije nagrizaju tkivo preteći da ga izobliče do neprepoznatljivosti.

Reprezentacija Srbije će za sutrašnji meč biti jača za Ognjena Dobrića, Filipa Petruševa i Luku Mitrovića iz Crvene zvezde, odnosno Uroša Trifunovića i Aleksu Avramovića iz Partizana.

Nažalost, Milutinov i Davidovac nisu dobili odobrenje svog kluba da nastupe i protiv Velike Britanije dok je Jović upitan zbog povrede, tačnije udarca koji nje dobio u Grčkoj.

Moraće dobro da se „skupe“ reprezentativci Srbije. Iako je Britanija potpuni autsajder, sastava koji je daleko od njihovog najboljeg mogućeg, više puta, poslednjih godina, „orlovi“ su znali da se potpuno pogube kada rival napravi određenu seriju poena.

– Došao je kraj kvalifikacija koje traju veoma dugo i po prvi put su u ovom formatu. Sada sve staje u jednu utakmicu u kojoj tražimo pobedu i potvrdu truda koji je uložilo više od 40 igrača za godinu i po dana. Prvu meč loptu u Atini nažalost nismo iskoristili, sada je u ponedeljak pred nama nova šansa koju smo zaslužili – naveo je selektor Svetislav Pešić.

Izvesno je i da bi Marko Gudurić trebalo da bude u sastavu, zapravo lider ekipe, kadar da pobednički kurs sutra drži svo vreme na trijumfalnom pravcu.

– Važno je da ovih šest igrača što su se priključili nakon obaveza u Evroligi što je bolje uključimo u sistem igre. Dobra stvar je što su oni već igrali u ovim kvalifikacijama i poznaju principe koje pripremamo. Velika Britanija će biti rasterećena i spremna da iskoristi svaku šansu koja joj se ukaže. Zbog toga, zbog uloga koji je na stolu, maksimalna koncentracija i maksimalan pristup tokom svih 40 minuta moraju biti prisutni. Nadamo se da će i publika prepoznati da nam je podrška potrebna i da će doći da pozdravi ne samo 12 igrača koji će biti u sastavu, već sve igrače koji su dali svoj doprinos reprezentaciji Srbije u ovim kvalifikacijama – priželjkuje dokazani stručnjak.

Teško je uopšte zamisliti da bi reprezentacija Srbije mogla da uzgubi od Birtanaca. Čak i ako bi se tako nešto desilo, Srbija bi mogla da bude deo narednog Mundobasketa, ukoliko bi Belgija izgubila od Turske u Monsu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari