Rešiti rebus "jedan na jedan" 1Foto: STARSPORT

Uzburkale su se strasti na Malom Kalemegdanu posle dva vezana poraza (Žalgiris, Budućnost); u javnosti su procurele i određene informacije vezane za potencijalna pojačanja (Dorel Rajt iz Igokee), a s obzirom na raspored zvezdaška javnost opravdano brine da bi negativna serija mogla da potraje.

Čak u naredna tri susreta Crvena zvezda neće imati ulogu favorita (Barselona, Cedevita, Himki) i jedino se u večerašnjem meču sa Kataloncima može uzdati u frenetičnu podršku navijača sa tribina rasprodate Hale „Aleksandar Nikolić“ (19.00).

Zvezdi u goste dolazi potpuno renovirani tim, koji na početku takmičarske godine ima perfektan skor. Barselona je na maksimalnih 4-0 u Endesa ligi, prvi put od 2010. godine, a pritom je na startu Evrolige demolirala Panatinaikos u Blaugrani. Nakon godina lutanja, upornog držanja isluženih veterana nalik Bredu Olesonu ili DŽastinu Doelmanu, uprava dvostrukog osvajača Evrolige rešila je da napravi korenite kadrovske promene i agresivnim pristupom na tržištu spremno se potuče sa najvećim konkurentima. Prvo je doveden talentovani stručnjak iz Baskonije Sito Alonso, a zatim i sijaset vrlo kvalitetnih igrača. „Kapitalac“ je napravljen dovođenjem korpulentnog francuskog centra Kevina Serafana (208cm, 118kg), koji se vratio u evropsku košarku posle skoro decenije igranja u NBA. Utisak je da Barselona u Filu Presiju, omalenom američkom pleju (180cm), napokon pronašla adekvatnu akviziciju na mestu organizatora igre, posle par godina blamiranja dovođenjem preskromnih košarkaša na jedinici. Uz bivšeg studenta Misurija, igru će organizovati Tomas Ertel, preiskusni francuski plej, dok je dovođenjem Adama Hange, igrama ispod stola tokom leta, spoljna linija zaista dobila i na brzini, a pogotovo atleticizmu, računajući i oporavljenog Paua Ribasa i mladog Marka Garsiju.

– Barselona je ekipa koja ima u ovom trenutku jedan od četiri najrespektabilnija rostera u ligi. Šampionske ambicije čak i prema Evroligi pokazuju time što su najuigranija ekipa i u najboljoj formi. To se vidi kroz špansko prvenstvo, gde su dominantno prošli kroz četiri kola, to se vidi i u Evroligi, gde su naneli Panatinaikosu ubedljiv poraz… Ako uzmemo u obzir da su im Karlos Navaro i Ante Tomić 11. i 12. igrači u sastavu, onda to dovoljno govori – realan je trener Alimpijević, koji će večeras debitovati pred Zvezdinim navijačima u Evroligi.

Centarska linija Katalonaca pretrpela je i najveće promene; ostali su Ante Tomić, Viktor Klaver i Aleksandar Vezenkov, ali će prve opcije predstavljati pomenuti Serafan i Adrijan Moreman (Darušafaka), izuzetno snažni Francuz, koji podjednako dobro igra na niskom postu i kada licem napada koš. Barsa bi trebalo da bude veoma snažna na četvorci; Klaveru i Moermanu priključio se i Rakim Senders (Milano), izuzetno korpulentan krilni centar visine 198 cm. Zvezda je možda i najtanja na četvorci, a problemi na petici mogli bi da se multiplikuju, pošto trener Alonso može da koristi 217 centimetara visokog Tomića, daleko snažnijeg Serafana i vrlo talentovanog i polivalentnog Pjera Oriolu, pristiglog letos iz Valensije.

– Očekujem da pokažemo odgovornost pre svega u igri ‘jedan na jedan’ protiv Barselone koja je u tom segmentu najjača i u odbrani šuta za tri poena. Moramo da idemo na pobedu, a onda možemo da analiziramo šta nam je falilo da bismo pobedili i to je jedini put kako bismo mogli da napredujemo. Ako idemo bez ambicije nećemo znati šta nam je falilo. Protiv Žalgirisa smo dobro mogli da vidimo u analizi šta nam je falilo. To je odgovor i za večerašnju utakmicu, koliko god to bilo nerealno – poručio je trener Zvezde, koji neće moći da računa na povređenog Dangubića, tako da će šestu vezanu utakmicu odigrati u nekompletnom sastavu.

Doler Rajt – izmišljotina?

Bosanski mediji pustili su u sredu uveče informaciju da su predstavnici Igokee i Crvene zvezde razgovarali o mogućnosti da odlični Dorel Rajt posle 1. decembra pređe na Mali Kalemegdan. Osvajač šampionske titule u NBA sa Majamijem, prijatelj Dvejna Vejda trenutno je najbolji igrač čitave ABA lige i sigurno bi doprineo igri crveno-belih. Igor Dodik, prvi operativac Igokee demantovao je takve natpise, a nešto slično uradio je i trener Alimpijević: „Nema nikakvog razgovora na tu temu“, tvrdi mladi šef struke.

Barsin rekord u Beogradu

Večerašnji meč imaće poseban značaj za košarkaški klub Barselona. Katalonci će postati prvi tim u istoriji Evrolige koji je odigrao 400 mečeva u tom takmičenju. S obzirom na ligaški format „svako sa svakim“ i fiksnih 30 kola, to dostignuće u narednim mesecima ostvariće još nekoliko timova – Olimpijakos (394), CSKA (393), Baskonija (390), Panatinaikos (384)… Barsa je tokom stvaranja rekordnog niza pobedila u skoro 70 odsto utakmica (275), što je drugi najveći broj evroligaških trijumfa u ovom veku, iza moćnog CSKA (305 pobeda). Katalonski klub je u osvojio dve titule šampiona Evrope (2003. i 2010) i učestvovao je na ukupno sedam fajnal-for turnira.

Sito Alonso: Da iskusimo „pakao Pionira“

Sito Alonso, trener Barselone, pohvalio je crveno-bele i istakao vatreni ambijent: „Postoji doza neizvesnosti, još ne znamo kako ćemo igrati na gostujućim terenima, a posebno u Beogradu i to u ‘Pioniru’. Moji košarkaši ne znaju kako publika može da utiče na parket i biće pravi test da vidimo na kom smo nivou u posebnoj atmosferi, gde se od buke ne čuje ni himna Evrolige“, oprezan je Alonso koji je u timu Zvezde posebno istakao Ročestija, Lesora i kapitena Lazića. „Fajnal-for Evrolige igra se u Beogradu, napravili su dobar miks domaćih i stranih igrača, što ih čini opasnim timom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari