Rival najsličniji Nadalu 1Foto: EPA-EFE/ SRĐAN SUKI

Dan posle svoje dominacije u novom teniskom klasiku sa Rodžerom Federerom, drugi reket sveta Novak Đoković dobio je Dominika Tima za rivala u njegovom osmom finalu Otvorenog prvenstva Australije u tenisu.

Srbin će u nedelju od 9.30 po srednjeevropskom vremenu imati priliku da se Austrijancu revanšira za dva u poraza u njihova tri prošlogodišnja duela i, što je mnogo važnije, odbranom titule od pre 12 meseci pojača status rekordera „Ozi opena“ i smeni večitog rivala Rafaela Nadala na ATP tronu.

– Tim je jedan od najvećih radnika među teniserima. Uvek se trudi da bude bolji i kako vreme odmiče on napreduje u svakom aspektu igre. Pogotovo na bržim podlogama, koje mu manje odgovaraju. Voli da ima vremena, da se odmakne, da stane iza i udara sa mnogo snage i rotacije. Slično Nadalu. On je nešto najbliže Rafi i po tome što se najbolje snalazi na šljaci. To je najsporija podloga, na kojoj loptica najviše odskače, a ovde su uveče uslovi na terenu malo sporiji, što bi moglo da mu ide u korist – analizira šest godina mlađeg kolegu Novak Đoković.

Sve što priča, osvajač 16. grend slem trofeja sam je iskusio u 10 odmeravanja snaga sa ambicioznim protivnikom, od čijih 16 profesionalnih titula nijedna nema težinu pehara sa turnira kategorije 2.000 kakvo je takmičenje u Melburnu. Da ume da iznenadi članove svetog teniskog trojstva Federer – Nadal – Đoković, Tim je pokazao četiri puta protiv Novaka.

U dva navrata na Rolan Garosu – 2017. u četvrtfinalu (3:0) i u polufinalu 2019. (3:2) – u borbi za Top osam na mastersu u Monte Karlu 2018. (2:1) i u drugom kolu završnog ATP turnira u Londonu 2019. (2:1).

Novak ima dva trijumfa više, međutim, uprkos pozitivnom skoru, nespornoj ulozi favorita i odličnoj formi u ovom trenutku, Đoković s puno respekta govori o poslednjoj prepreci na putu do svoje osme titule u „Rod Lejver areni“.

– Ovde u je u četvrtfinalu zaista izvrsno odigrao jedan težak i neizvestan meč sa Nadalom. Mislim da je dosta mentalno sazreo u poslednjih 12 meseci, posebno kada su veliki mečevi u pitanju. Uvek je imao igru, u poslednjih pet godina stizao je i nekoliko puta do finala Rolan Garosa, ali nije imao konzistentnost na velikim turnirima. Sad je osvojio Indijan Vels, igrao ATP finale u Londonu, ovde došao do finala…. tako da je definitivno jedna od najvećih pretnji za nas trojicu vodećih. Što se tiče grend slemova i renkinga – objašnjava Đoković.

Ako odigra najbolje što ume i to bude dovoljno da započne novi pobednički niz protiv Dominika, jedan od najvećih sportista sveta svih vremena u ponedeljak će osvanuti kao prvi reket, sa 320 bodova više od aktuelnog vladara Nadala – 9.730: 9.410. Naravno, pita se i finalista poslednja dva Rolan Garosa.

– Novo grend slem finale za mene… Nadal me je dobio dva puta u Parizu, a ovde sada igram sa Novakom koji je „kralj“ Australije. Najteže je kada imate takav meč protiv takvog tenisera, ali probaću sve da ostvarim pobedu. Moram se odmoriti do nedelje, a tog dana igrati mirno – ima pravo na nadu Dominik Tim, od čijeg je reketa u 1/2 finalu AO opena 2020 nastradao Nemac Aleksandar Zverev (3:1).

Novakova finala u Melburnu

2008. Đoković – Žo Vilfred Conga 3:1

2011. Đoković – Endi Marej 3:0

2012. Đoković – Rafael Nadal 3:2

2013. Đoković – Endi Marej 3:1

2015. Đoković – Endi Marej 3:1

2016. Đoković – Endi Marej 3:0

2019. Đoković – Rafael Nadal 3:0

Kenin i Muguruza za trofej

Dan pre muškog finala dobićemo šampiona AO opena u ženskom singlu, a za titulu će se boriti Amerikanka rođena u Rusiji, 21-godišnja Sofija Kenin sa 15. mesta na WTA listi, i pola decenije starija Španjolka Garbinje Muguruza (32), rođena u Venecueli. Prva do ovog januara nije prolazila dalje od osmine finala bilo kog grend slema, da bi meč karijere zaslužila eliminacijom domaće ljubimice i prve teniserke sveta Ešli Barti. Druga je dizala pobedničke pehare na Rolan Garosu 2016. i Vimbldonu sezonu kasnije, a do prilike za isti uspeh na betonskoj podlozi došla je preko Rumunke Simone Halep. Meč počinje u 9.30.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari