Roma pobedila Fejenord i osvojila prvu titulu u Ligi konferencija 1Foto: EPA-EFE/Malton Dibra

U skladu sa mantrom svog trenera, Žozea Murinja – da se finala ne igraju, već osvajaju, Roma je uspela da golom Nikola Zaniola savlada Fejnord i dođe do titule u Ligi konferencija – 1:0 (1:0). Istorijsku stranicu u almanasima „vučice“ ispisao je harizmatični Portugalac, s obzirom na to da je velikan iz Rima na stadionu Er Albanija u Tirani osvojio prvi međunarodni trofej još od 1961. i podignutog pehara u Kupu sajamskih gradova.

Roma nije blistala, naprotiv, ali je u periodu apsolutne fudbalske idile iskoristila veliki kiks odbrane Fejnorda, tačnije Traunera, koji je u 32. minutu amaterski odreagovao na centaršut štopera Manćinija, promašivši loptu glavom, što je spremno dočekao pomenuti Zaniolo.

Vedeta italijanskog fudbala u najavi, odlično se snašao, brzom rekacijom levom nogom „kroz uši“ je vešto matirao zatečenog Bejloa.

Ralf Rangnik, novi selektor Austrije, odlučio je da upravo Trauneru da šansu ispred Aleksandra Dragovića i ako se na osnovu prikazanog u finalu mogu izvlačiti zaključci, čini se da je ponovo „pobrkao lončiće“.

Vodeći, ispostaviće se i presudni gol, bio je peti ovosezonski Zaniola u Ligi konferencija.

Fejnord je kreativno i napadačko lice pokazao u prvih petnaest minuta drugog polovremena, u kojema je mogao ne samo da poravna rezultat, već i da dođe do preokreta.

Odmah  na početku, vešto izveden korner na prvu stativu, Manćini je mogao da pretvori u autogol, ali je lopta završila na okviru gola Patrisija.

Nedugo zatim, odličnu šansu nije materijalizovao Nigerijac Desers, da bi u 50. minutu talentovani levi bek, Malasija potvrdio zašto je jedan od traženijih igrača na navedenoj poziciji u Evropi.

Lepu povratnu loptu fenomenalno je levicom poklopio na način da se posle šuta sa nekih šesnaest metara Patrisio ispružio koliko je mogao i već viđen gol pretvorio u udarac koji je završio na prečki.

Izgledalo je da će Fejnord nastaviti sa konstantnim napadima, pogotovo jer se Roma povukla, prepustila posed rivalu i vrebala šansu iz prekida.

Ipak, Holanđanima je nedostajala magija Sinistere i Nelsona po bokovima, odnosno pronicljiv završni pas kroz sredinu Tila, Kokčua.

Vreme je prolazilo, Murinjo je delovao sve sigurnije u promenjenu taktiku; čak je i izmenama potvrdio odlučnost da njegov tim iz defanzive kroz tranziciju dođe do šanse.

Jedinu takvu imao je Pelegrini, ali je golman Fejnorda fino reagovao.

Menjao je i Slot, uveo je kreativnije igrače poput Tonstre, napadače formata iskusnih Linsena i Jahanbakšija, ali osim prilike Linsena, nakon što je Desers nadskočio Smolinga, ništa bitnije nije uradio. Roma se odbranila i time došla do prvog trofeja, generalno, još od 2008. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari