Britanski mediji: Abramoviču zabrana boravka u Velikoj Britaniji 1Foto: EPA/KERIM OKTEN

Ruski milijarder Roman Abramovič dobio je zabranu boravka u Velikoj Britaniji, piše britanski tabloid The Sun.

Vlasnik Čelsija već mesecima nije viđen u svom domu u Londonu, a izvori iz Britanije tvrde da se više nikad neće smeti da se tamo vrati.

Kako pišu tabloidi u Britaniji, imigracioni zvaničnici navodno su dobili uputstva da zabrane Abramoviču povratak u njegovu vilu blizu palate Kensington, koju je platio 125 miliona funti. Na njegovom slučaju radi specijalna imigraciona jedinica, prenose mediji.

Abramovič je jedan od 35 ruskih oligarha koje je lider Putinove opozicije Aleksej Navaljni ocenio kao ključne pobornike Putinovog režima u Rusiji.

Abramovič je 2018. godine postao državljanin Izraela, što mu je pomoglo da uđe u Britaniju na šest meseci, a s izraelskim pasošem je došao na kratki izlet u London.

Nikad nije imao državljanstvo

Abramovičevo bogatstvo procenjeno je na 8.4 milijarde funti. Njegova imovina uključuje nekretnine, ali i seriju superjahti, od kojih samo jedna, imena Solaris, vredi 450 miliona funti.

Abramovič nikad nije imao britansko državljanstvo.

Svoje bogatstvo ruski milijarder stekao je tako što je prodavao nekretnine i imovinu koji su pre raspada Sovjetskog Saveza bili u vlasništvu države.

Fudbalski klub Čelsi kupio je 2003. godine. Bio je to tad prosečan engleski prvoligaš, a Abramovič je od njega stvorio jedan od najuspešnijih fudbalskih klubova u 21. veku.

Vlada Velike Britanije je pokrenula sankcije protiv Rusije zbog vojne intervencije u istočnoj Ukrajini. Prvi na udaru su se našli ruski oligarsi.

Sve vesti vezane za krizu na istoku Evrope možete pratiti na posebnoj stranici o sukobu Ukrajine i Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari