Ronald Kuman napao predsednika Barselone 1Foto: EPA-EFE/QUIQUE GARCIA

Kada je prošlog leta napustio Nou Kamp u suzama, rukovodstvo Barselone je jednostavno objasnilo da je Leo Mesi morao da ode jer naprosto u klubu nije bilo novca za produžetak saradnje. Samo par meseci kasnije, od dolaska Đoana Laporte na mesto predsednika, Barsa je počela da angažuje igrače na čije je transfere, poput Ferana Toresa, […]

Kada je prošlog leta napustio Nou Kamp u suzama, rukovodstvo Barselone je jednostavno objasnilo da je Leo Mesi morao da ode jer naprosto u klubu nije bilo novca za produžetak saradnje. Samo par meseci kasnije, od dolaska Đoana Laporte na mesto predsednika, Barsa je počela da angažuje igrače na čije je transfere, poput Ferana Toresa, morala da pristane na obeštećenje Mančester sitiju u visini od 55 miliona evra. Angažovani su potom i Pjer Emerik Obamejang, kao i Adama Traore. Ronald Kuman, stručnjak koji se odrekao sigurnog mesta selektora Holandije kako bi preuzeo vođenje Barselone u nevreme, smatra se izdanim od strane predsednika Laporte, koji ga je, nedugo nakon povratka u predsedničku fotelju, smenio i na njegovu poziciju postavio Ćavija.

U razgovoru za holandski Algemen Dagblad Kuman se prvi put obratio javnosti nakon što se na neslavan način rastao od kluba u kome se afirmisao i kao igrač.

„Meni nisu dali ovoliko vremena kao Ćaviju. I to me boli. Laporta mi je hiljadu puta kazao da neće dovesti Ćavija na klupu, jer mu nedostaje iskustva“, otkrio je Kuman koji je vodeći Barselonu osvojio jedan Kup kralja, ali suštinski, rezultatski nije napravio nikakve pomake.

Holandski stručnjak, za vreme trenerskog mandata u Barsi, imao je puno povređenih igrača, što je sigurno uticalo i na rezultate. Razočaran je napustio Kam Nou u meri da izvesno vreme sigurno neće ni svraćati u prostorije kluba.

„Neko vreme me nećete videti na Nou Kampu. Ne mogu na taj stadion još da dođem, niti da se u prisustvu sadašnjeg predsednika pretvaram kako se ništa nije desilo. Upravni odbor bi trebalo da bude strpljiv u slučaju svakog trenera, a ja sam radio bez dosta povređenih igrača. Sad je Pedri opet u formi, na raspolaganju je i Usman Dembele“, podseća Kuman.

Žali što njemu nisu dovedeni igrači poput Pjera Emerika Obamejana, Ferana Toresa i Adame Traorea, angažovanih u januarskom prelaznom roku.

„Voleo bih da sam ih ja imao u timu, ali sam srećan zbog kluba, jer je sad situacija bolja. Osim toga, lepo je videti da Frenki de Jong opet igra kao nekad, jer poseduje kvalitet koji ga je preporučio Barsi“, naveo je holandski stručnjak koji u trenerskoj karijeri nije izgradio status kakav je imao u igračkim danima.

Kumanu nije jasno kako se finansijski situacija u klubu toliko popravila u samo par meseci pa da, nakon prinudnih odlazaka Mesija, Grizmana, Emersona Rojala… Barsa sada može da dovodi pojačanja koja imaju izuzetno visoke plate.

„Na insistiranje rukovodstva pristao sam da se prodaju neki igrači kako bi se finansije dovele u red. A onda malo posle toga svedočimo kako je Barselona platila jednog igrača 55.000.000 evra (Feran Tores) malo pošto je pustila Lionela Mesija. U takvim okolnostima se zapitate da li se dešavalo još nešto. I – zašto je Mesi morao da ode?“, odlično je pitanje Kuman postavio predsedniku Laporti.

Na kraju izlaganja, Kuman je još jednom potvrdio da je razočaran u novog predsednika Barselone.

„Nije mene Laporta doveo u klub. Od prvog trenutka kad je pobedio na izborima osećao sam da nismo na istim talasnim dužinama. Meni novac nikad nije bio važan. Stvarno sam želeo da uspem u Barseloni, da uradim sve što je do mene, ali sam shvatio da Laporta želi da me se reši, jer me nije angažovao. Hiljadu puta mi je rekao kako neće dovesti Ćavija, usled nedostatka iskustva. Tražio je paravan, neko iza koga će se sakriti.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari