S(p)retni favorit iz senke ili fantastični debitant, Kristijano Ronaldo ili Geret Bejl?

 Kako god da bude završeno prvo polufinale 15. prvenstva Evrope u Real Madridu će biti razloga za slavlje, jer su vedete španskog velikana ključne figure reprezentacija Portugala i Velsa, ekipa kojih pre 10. juna nije bilo na spisku „već viđenih“ učesnika završnice turnira u Francuskoj. Evropski klupski vladari nikada ništa nisu osvojili sa svojim nacionalnim timovima, što obojica silno žele, pa se sigurno neće međusobno štedeti u biti ili ne biti meču na „Velodromu“.

Pogotovo Bejl, lider velškog tima u pravom smislu te reči. Koliko zbog tri gola od početka turnira i konstantnog odvlačenja pažnje rivalima, uglavnom nemoćnih u sudaru s njegovom tehnikom, brzinom i levicom, toliko zbog vrlo nepretencioznog ponašanja svojevremeno najskuplje plaćenog fudbalera na svetu, čije su zalaganje i patriotski odnos prema državnom dresu ideja vodilja ostalim „zmajevima“. Od njega se očekuje i da zapuši veći deo „rupe“ u igri, otvorene odsustvom vrhunskog asistenta i plejmejkera Arona Remzija (parni kartoni).

– Svi pričaju da je ovo okršaj Bejla i Ronalda, ali ne, ovo je okršaj Velsa i Portugala. Vrlo lako može da se desi da nijedan od nas ne uputi šut tokom utakmice, a jedan tim će na kraju pobediti. Nas dvojica uživamo da igramo zajedno, ali večeras ćemo biti na različitim stranama. I on i ja daćemo sve od sebe da onog drugog ostavimo bez finala – spreman je za najvažniji ispit u karijeri as Real Madrida, koji bi u finalu voleo da vidi klupskog kolegu Nemca Tonija Krosa.

– Sećam se kada mi je rekao da ćemo odigrati samo tri utakmice u grupi, pa mislim da bi bilo lepo da se sretnemo u finalu – šaljiv je i raspoložen jedan od najboljih fudbalera u istoriji zemlje bez iskustva na EP, čiji je poslednji veliki uspeh bio plasman u četvrtfinale Svetskog prvenstva 1958. godine u Brazilu.

– Dosta sam se namučio prethodnih godina kada smo gubili, bili oko 100. mesta na FIFA rang-listi, odmarali dok su se drugi pripremali za prvenstva Evrope i sveta… Zato uživam u velikim stvarima koje sam s mojim timom napravio na ovom turniru. Dobar je osećaj kada premašiš očekivanja drugih i na ovaj način stigneš na dva koraka od titule. Već smo ušli u istoriju, ali nadamo se da možemo slaviti na kraju još jednog neverovatnog dana za nas – nema razloga da glumi skromnost prvi strelac tima s četiri pobede i jednim porazom na EURO 2016, strašću i znanjem koji su i jednoj Belgiji došli glave.

Ronaldo je u takmičenju po grupama samo protiv Mađarske bio ono što se očekuje od jednog od najboljih fudbalera današnjice, kada je s dva gola u ludom remiju dva puta vadio ekipu iz „mrtvih“. Oduzeo je loptu za pobedonosnu akciju protiv Hrvata i preuzeo odgovornost na penal ruletu s Poljskom, ali sve je to (još) nedovoljno za nekoga čiji su potezi doneli tolike pobede Real Madridu, Mančester junajtedu i Sportingu iz Lisabona. Međutim, kako se lav ne dira dok spava tako i Velšani s razlogom strepe od golgeterskog buđenja CR7 u zao čas.

– Bejl je ključan igrač, kako za Real Madrid tako i za njegov Vels. Savršeno dobro znam šta može, ali isto to on može reći za mene. Međutim, nismo mi jedini koji se pitamo za rezultat našeg polufinala. Ne zaboravite momke oko nas. Plasman u polufinale je zajednička zasluga i uspeh – podseća neretko samoživi Kristijano, koji nema Bejlovu brzinu i preciznost iz slobodnih udaraca, ali za razliku od saborca iz napada „kraljevića“ odlično barata s obe noge.

– U karijeri nema mnogo trofeja koje nisam uspeo da osvojim i kada bih odlučio da je sada završim osećao bih se privilegovanim. Ipak, voleo bih da osvojim i neki trofej s reprezentacijom – priznaje primaviolina portugalskog fudbalskog orkestra.

Mada su dobar deo ovog EURO delovali raštimovano, Ronalda ne uznemirava i ne postiđuje podatak da su u Top 4 ušli bez ijedne pobede u regularnih 90 minuta.

– Pobeda je pobeda, kako god došli do nje. Ma kako to drugima izgledalo, Portugal je na pravom putu. Nadam se da ćemo posle duela s odličnim Velsom biti još bliži evropskoj tituli – glasno sanja strelac osam golova na ovom i prethodnim EP.

Bitka u Lionu biće i poligon za ukrštanje trenerskih filozofija Velšanina Krisa Kolmana (preferira formaciju 5-3-2) i Portugalca Fernarsa Santoša (forsira postavku 4-4-2). S posebnim akcentom na rešenja za kojima će prvi posegnuti u odsustvu suspendovanog gospodara sredine terena Arona Remzija i standardnog štopera Bena Dejvisa, a drugi u slučaju da mu se ne oporavi nezamenjivi igrač odbrane Pepe.

Polufinala „crna tačka“ za Portugal

Portugalcima će ovo biti peto evropsko polufinale, a ono što ih „žulja“ su rezultati prošla četiri. U tri navrata su ostali na pragu finala: 1984. godine protiv Francuske (u produžecima), 2000. u duelu s istom reprezentacijom (takođe u doigravanju) i 2012. protiv Španije (posle penal serije). Jedino su bili bolji od Holandije, na EP 2004.

Međusobni skor

Pre večerašnje utakmice Portugal i Vels odigrali su samo tri međusobna meča. Dva su završena trijumfom ekipe sa Pirineja, a jedan pobedom Ostrvljana. Prvi su dali sedam, a drugi četiri gola.

Velšani kao Šveđani

Četa Krisa Kolmana je prvi debitant koji je stigao ovako daleko na prvenstvima Starog kontinenta, posle Švedske koja je istu stvar napravila 1992. godine, na šampionatu organizovanom u toj zemlji.

Finale pomerilo svadbu

Reprezentativac Velsa DŽo Ledli izgleda nije verovao da će „zmajevi“ ostati ovoliko dugo na EURO, čim je svoju ženidbu zakazao za ovu subotu. Potonji rezultati su pomerili svadbeno veselje, a iz istog razloga njegovog kolege Krisa Gatnera sutra neće biti među zvanicama na svadbi njegovog rođenog brata.

Francuska, kao druga kuća

Igrači i stručni štab Portugala u Francuskoj se osećaju kao kod kuće, pošto u toj državi živi najviše Portugalaca van Pirineja. Zemljaci Nanija i ostalih prate svaki korak svojih fudbalera na terenu i van njega, a kada su otvoreni, njihovi treninzi su najposećeniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari