Ronaldo opet u Madridu 1Foto: EPA-EFE ALESSANDRO DI MARCO

Mečevima u Madridu i Gelzenkirhenu večeras se zatvara prvi krug osmine finala fudbalske Lige šampiona, a ekipe Atletika i Juventusa, Šalkea i Mančester sitija gledaće da u ovih sat i po steknu kakvu-takvu prednost pred revanše 12. marta.

Posebno će biti zanimljivo videti koliko će u tome uspeti prva dva tima, poznata po „zategnutim“ defanzivama, toliko dobrim u čitanju rivalskih akcija i šuteva da je španski domaćin u 24 kola tekuće Primere primio samo 17 golova, a gost sa severa Italije dva manje u isto toliko utakmica Serije A. Koliko su se treneri ova dva kluba (i) u bliskoj prošlosti držali devize „prvo zaštiti svoju, pa napadni tuđu mrežu“ ilustruju ishodi njihova dva dosadašnja duela. U grupnoj fazi LŠ u sezoni 2014/2015. Madriđani su na svom terenu slavili s minimalnih 1:0, dok u Torinu niko nije uspeo da savlada protivničkog golmana. Jedino što se „stara dama“ manje štedi u napadu, posebno od letošnjeg dolaska centarforske ale Kristijana Ronalda, pa je s 52 data pogotka daleko najefikasniji sastav prvenstva, dok su „jorgandžije“ tek šeste po ubojitosti u svom šampionatu.

U Atletiku se nadaju da će im se duel sa Juventusom na novom stadionu “ Vanda Metropolitanu“ posrećiti kao kada su istog rivala ugostili na „Vinsente Kalderonu“. Iako ih je Ronaldo „terorisao“ dok je bio u dresu Reala (čak 22 puta u 31 meču) i uprkos kasnom buđenju ima već 19 „komada“ na Apeninima, drugi timski strelac Mario Mandžukić (8) zna kako razmišlja njegov nekadašnji šef Dijego Simeone, njihov kolega iz špica Paulo Dibala može da bljesne čak i onda kada je u lošoj formi kao što je sada slučaj, a vezista Miralem Pjanić ume da proturi loptu tamo gde je niko ne bi očekivao.

– Igramo protiv velikog kluba, sa sjajnim igračima. To će biti utakmica kao nijedna druga – izjavio je Simeone pre četiri godine o tadašnjem dvoboju sa Torinezima, a izjava Argentinca sa Atletikove klupe nije u međuvremenu izgubila na težini i istini, šta više poštovanje za Ronaldov Juventus može samo biti još veće.

– Atletikov mentalitet je ratnički i pobednički. Očekujemo mnogo od ove utakmice – poručio je još zimus Simeone kolegi Masimilijanu Alegriju i njegovim pulenima.

S pravom, jer to što Juventus ima jači i skuplji sastav ne znači da nije moguće zakočiti crno-bele. Pogotovo ako rivalova fudbalska filozofija počiva na fanatičnoj borbenosti i strogoj taktičkoj disciplini. A u završnici se oslanja na čoveka jakog golgeterskog njuha kao što je francuski reprezentativac Antoan Grizman.

– Juventus je među favoritima, ali je važno izbeći timove koji će završiti kao prvi u grupi… Tu su Barselona, Mančester siti, Real Madrid, možda Pari Sen Žermen… – izjavio je uoči decembarskog žrebanja parova prve prolećne nokaut runde Lige šampiona trener italijanskog sedmostrukog uzastopnog prvaka, a kako među navedenim rivalima za izbegavanje nije bilo (u svojoj grupi) drugoplasiranog Atletika jasno je da ima respekt za „jorgandžije“, nikako i strah od ispadanja na početku fudbalske 2019. godine.

I ko ne bi na njegovom mestu, kada mu je uprava u julu dovela strelca 121 gola u 158 utakmica LŠ, a Ronaldu nikada nije dosta trofeja, mada je kao klupski igrač osvojio što se moglo i to više puta, a jedan Žoze Murinjo za Kjelinija i Bonučija tvrdi da bi na Harvardu „mogli da predaju o tome kako igrati štopera“.

Nastasić na Sitijevu mašineriju

Mančester siti još nije osvojio evropsku klupsku titulu, ali da mogu svi bi izbegli da se sudare sa fudbalskom mašinerijom Žozepa Gvardiole. Ni štoperu Šalkea, a pre toga centralnom defanzivcu „građana“, Matiji Nastasiću nije pravo što će baš sa njom da se rvu za četvrtfinale.

– Siti skoro da nema slabu tačku. Ekstremno je dobar u davanju golova, tehnički brilijantan, igra dobar presing, ima sjajne igrače baš na svakoj poziciji, stalno diže svoj fudbal na viši nivo… Teško da je neko bolji od njega, mi smo autsajderi u ovom dvomeču, ali ne predajemo se – kaže reprezentativac Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari